Leeswijzer voor hulpverleners: 10 boeken om te gebruiken in therapie

In deze top 10 boekenlijst heb ik de boekentips verzameld die ik het vaakst gebruik in therapie. Hier heb ik het niet over de richtlijnen, handboeken en praktijkboeken die mijn werk richting geven, bijvoorbeeld op het gebied van EMDR, CGT of schematherapie, want ik geloof dat je deze boeken enkel moet gebruiken als je een bijpassende opleiding hebt gevolgd. Het gaat in deze lijst om aanvullende boeken, veelal toegankelijke literatuur die door mensen in behandeling zelf te lezen is buiten de behandelsessies om.

Veel van de boeken op deze lijst zijn ook op Storytel beschikbaar, een absolute tip als je voordelig veel wilt lezen.

1 ‘Helpen bij verlies en verdriet’ van Manu Keirse.

Dit boek heeft me alle kennis en handvatten gegeven om te helpen bij verlies en verdriet. Ik pas de kennis zelf vaak toe in gesprekken. Verder raad ik het boek ook aan wanneer mensen me vragen om handvatten om zelf iemand anders te helpen met verlies en verdriet, bijvoorbeeld wanneer een naaste is overleden.

Meer over ‘Helpen bij verlies en verdriet’

2 ‘Hoe overleven we?’ van Francine Oomen.

Dit boek beschrijft trauma op een duidelijke en toegankelijke manier. Het boek is snel uit te lezen, dus ook voor de niet-lezers een aanrader. Het is namelijk een graphic novel. Het belicht ook aspecten zoals intergenerationeel trauma en het proces van verwerking.

Meer over ‘Hoe overleven we?’

3 ‘Verlamd van angst’ van Agnes van Minnen.

Als men seksueel trauma heeft meegemaakt is dit het boek dat ik in therapie gebruik bij psycho-educatie. Het boek is niet heel dik en in toegankelijke taal beschreven. Het voornaamste doel is dat de lezer de overlevingsreacties van iemand die seksueel misbruik heeft meegemaakt leert begrijpen. Dit is belangrijk omdat mensen vaak hun eigen reacties tijdens en na seksueel misbruik niet begrijpen, wat maakt dat ze schuld of schaamte ervaren. Dit boek ontschuldigt, geeft grip en maakt dat iemand zich minder alleen voelt.

Meer over ‘Verlamd van angst’

Dit boek vind je ook op Storytel.

4 ‘Een steekje los’ van Iris ter Haar.

Een vlot geschreven en informatief boek over wat het kan betekenen om een angststoornis te hebben. Het is een van de boeken uit de serie ‘Hoofdzaken’. Alle boeken uit de serie zijn door vrouwen geschreven die zelf de classificatie hebben waar ze over schrijven. Vaak is er meer literatuur over hoe de classificatie bij mannen eruitziet dan bij vrouwen. De verschijningsvorm van een classificatie kan echt verschillen tussen mannen en vrouwen. Ik raad vrouwen met een angststoornis aan dit boek zelf te lezen. En voor behandelaren is het ook waardevol om het boek te lezen, omdat je het perspectief van iemand met een angststoornis beter gaat begrijpen.

Dit boek vind je ook op Storytel.

5 ‘Gevalletje borderline’ van Kathelijn Hulshof.

Ook dit boek komt uit de serie ‘Hoofdzaken’ en geeft een duidelijk beeld over hoe de classificatie (in dit geval borderline persoonlijkheidsstoornis) er uit kan zien. Ook bij dit boek raad ik aan dat iemand in behandeling het zelf leest. Het kan wel waardevol zijn om in de sessies terug te komen op wat er is gelezen. Mogelijke vragen en opmerkingen kunnen relevante aanknopingspunten zijn voor gesprek. Ook voor behandelaren is het waardevol het boek zelf te lezen om het perspectief van iemand met de classificatie borderlinepersoonlijkheidsstoornis beter te begrijpen.

Dit boek vind je ook op Storytel.

6 ‘Druks’ van Francien Regelink.

Op een van mijn eerste werkplekken werkte ik enkel met mensen met de classificatie ADHD. In die tijd bestond dit boek nog niet. Toen ik ‘Druks’ las dacht ik gelijk ‘wat een gemis dat dit boek er toen nog niet was’. Ik had het vrijwel iedere vrouw in behandeling willen aanraden. Ook de mannen zou ik dit boek aanraden, maar gezien de meeste literatuur in het vakgebied zich meer op de verschijningsvormen van ADHD bij mannen richt is dit boek voor vrouwen extra waardevol. Ook dit boek is super waardevol voor behandelaren zelf om te lezen. Zoals ik al zei heb ik veel met ADHD gewerkt en toch gaf dit boek mij nieuwe inzichten in wat het betekent om te leven met deze classificatie.

Dit boek vind je ook op Storytel.

7 ‘Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit’ van Bianca Toeps.

Van alle classificaties vind ik autisme de meest typisch mannelijke classificatie. En toch hebben ook veel vrouwen deze classificatie. Dit boek- uit de serie ‘Hoofdzaken’ laat goed zien hoe het voor een vrouw kan zijn om de classificatie autisme te hebben. ook dit boek uit de serie hoofzaken raad ik mensen aan om zelf buiten de sessies zelfstandig te lezen. In de sessies kan hetgeen wat is gelezen samen worden nabesproken. En ja, net als de andere delen van de serie ‘Hoofdzaken’ raad ik behandelaren ook aan dit boek zelf te delen, omdat het helpt het perspectief van iemand met de classificatie autisme nog beter te begrijpen.

Dit boek vind je ook op Storytel.

8 ‘Dit is jouw leven’ van Ernst Bohlmeijer en Monique Hulsbergen.

Dit mooi ontworpen zelfhulpboek staat vol met praktische oefeningen. Het boek kan zelfstandig worden doorgewerkt, maar ook als leidraad in behandelsessies worden gebruikt. Ik zet het boek vaak in bij mensen die bijna aan het einde zijn van hun behandeling en waarbij de klachten waarmee ze zich hadden aangemeld sterk zijn verminderd. Dit boek geeft mensen naar mijn idee een zetje om hun leven na een moeilijke periode zelf meer positief vorm te geven. Het geeft regie terug. En daarmee denk ik dat het de kans op terugval in klachten zal verminderen. Hoewel ik dit boek vaak in andere behandelingen integreer kan dit boek natuurlijk ook als aparte/enige behandeling worden ingezet.

Meer over ‘Dit is jouw leven’

9 ‘De kunst van Kaizen’ van Robert Maurer

Dit boek gaat over misschien wel een van de grootste frustraties voor velen. Hoe kan iets wat zo makkelijk lijkt zo vaak niet lukken? Ik heb het over gedragsverandering. Denk aan sporten, gezonder eten, alle nieuwjaarsvoornemens… Ook in therapie is gedragsverandering vaak een onderdeel. Dit boek geeft aanknopingspunten om dit proces makkelijker te maken. Het is een toegankelijk boek wat je mensen zelf kan laten lezen, maar het is ook zeker aan te raden het boek zelf te lezen en de kennis in de gesprekken toe te passen.

Meer over ‘De kunst van Kaizen’

Dit boek vind je ook op Storytel.

10 ‘De moed van imperfectie’ van Brené Brown

Dit boek raad ik mensen in therapie aan als zelfacceptatie en/of kwetsbaarheid tonen een thema is. Het is een toegankelijk boek voor mensen om zelf te lezen. Brené vertelt in het boek haar persoonlijke verhaal wat ze ondersteunt met haar onderzoek. Het boek biedt praktische tools om te leren angsten voor imperfectie te overwinnen en een gezondere relatie met zichzelf te ontwikkelen.

Meer over ‘De moed van imperfectie’

Dit boek vind je ook op Storytel.

4 Reacties

  1. Paula

    Wat een mooie lijst Yentl! Ik moet meteen denken aan het boek ‘Denk je dat mij kunt helpen?’ van Loes Vork en Adriaan van ’t Spijker, waarin behandelaar (Adriaan) en client (Loes) eerlijk en prachtig vanuit de twee betrokken perspectieven een therapieproces beschrijven. Ken je het?

    Antwoord
    • Yentl Klabbers

      Bedankt Paula, ja ik ken het boek. Hij staat (helaas nog ongelezen) in mijn kast… zo veel boeken en zo weinig tijd… Ik hoop het binnenkort te kunnen lezen. Bedankt voor de boekentip!

      Antwoord
  2. Jolande Rommens-Musquetier

    Altijd fijn zo’n lijst voor inspiratie en verdieping. Dank je wel. Wat ik een erg verhelderend en fijn therapeutisch boek vind is Leven in je Leven van Klosko & Young. Het heeft mij zeer veel inzicht gegeven in hoe het werkt tussen wat je mee maakt en wat het met je doet.

    Antwoord
    • Yentl Klabbers

      Bedankt voor deze mooie aanvulling Jolande. Ik heb het boek jaren geleden gelezen, maar je inspireert me om het weer uit de kast te halen 🙂

      Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

BOEKENTIPS IN JE MAILBOX?

Ontvang wekelijks een mail met een boekentip of andere waardevolle informatie over psychologie en persoonlijke ontwikkeling.

BIG-code (gz-psycholoog): 69932341225
AGB-code: 94113864
VGCt registratienummer: 305768

Home    •     Over mij    •     Boekenkast    •   Boekenlijsten    •     Privacybeleid    •     Algemene Voorwaarden

Contact: info@yentlklabbers.nl

Deze website is ontworpen en gemaakt door Beyond Websites

Copyright © 2024 Divi. All Rights Reserved.