ADHD-profiel: Een hulpmiddel om in gesprek te gaan over ADHD-kenmerken
Enkele maanden geleden plaatste ik een oproep met de vraag of iemand een formulier kende om ADHD-kenmerken visueel weer te geven. Hierop reageerde Lindy Simons, maker van ‘De Streepjescode’, een werkblad dat autisme-kenmerken inzichtelijk maakt. Eerder mocht ik ‘De Streepjescode’ met jullie delen, wat enthousiast werd ontvangen. Hier vind je die blog met ‘De Streepjescode’ als gratis download.
Lindy vertelde dat zij samen met Anne Vos toevallig bezig was met een vergelijkbaar formulier voor ADHD. Ze wilden dit via mij graag met geïnteresseerden delen.

Wat is het ADHD-profiel?
Het ADHD-profiel helpt om samen met een cliënt visueel in kaart te brengen welke ADHD-kenmerken het meest herkenbaar zijn. Gezien de grote diversiteit binnen de groep mensen met ADHD, zegt slechts de DSM-classificatie niet zo veel over hoe die persoon in elkaar zit en wat diegene nodig heeft. Een ADHD-profiel opstellen is niet alleen helpend voor de cliënt, maar ook in de overdracht naar bijvoorbeeld andere hulpverleners of familieleden.
Het ADHD-profiel is gebaseerd op de ADHD-spectrumtest van IDRlabs, aangepast voor mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) en ondersteund door actuele literatuur. Het maakt deel uit van een bredere psycho-educatiemodule over ADHD bij mensen met een LVB, maar is ook bruikbaar voor andere doelgroepen.
Hoe gebruik je het ADHD-profiel?
- ‘Toevoeging op het werkblad’ invullen: Vul samen met de cliënt de ’toevoeging op het werkblad’ in. Bespreek per categorie welke kenmerken de cliënt herkent.
- De categorieën spreken grotendeels voor zich.
- ‘Achterlopen’ kan bijvoorbeeld verwijzen naar schoolprestaties, spraak of emotionele ontwikkeling. Hoewel dit niet altijd precies te duiden is, probeer er bij deze categorie rekening mee te houden of de problemen meer passend zijn bij ADHD of beter te begrijpen vanuit andere factoren zoals een LVB.
- In de categorie ‘anders’ kan cliënt zelf een kenmerk toevoegen dat bij hen past, maar nog niet of niet voldoende in de andere categorieën wordt meegenomen. In principe zijn cliënten hier vrij in, maar hou er wel rekening mee dat het passend is bij ADHD.
- Inkleuren wiel van ADHD-profiel: Bepaal per categorie die in ‘Toevoeging op het werkblad’ is ingevuld hoeveel vakjes in het wiel op het eerste blad worden ingekleurd. Hoe meer vakjes, hoe sterker dat kenmerk aanwezig is.
Het ADHD-profiel kan ingezet worden in verschillende fasen van de behandeling, zoals bij de terugkoppeling van diagnostiek of als leidraad voor psycho-educatie.
Gratis downloads ADHD profiel
Hier vind je het ADHD-profiel in pdf en word-bestand. Als het profiel digitaal wordt ingevuld met een cliënt, wordt het word-bestand aangeraden.
Vragen?
Voor vragen over het werkblad kun je contact opnemen met:
Lindy Simons: l.simons@stevig.nl
Anne Vos: a.vos@stevig.nl
0 reacties