Audible vs. Storytel: vergelijking van luisterboekenapps

Dat luisterboeken voor mij dé manier zijn om veel te kunnen lezen moet zo onderhand wel duidelijk zijn geworden. Eerder deelde ik wat Storytel hierin voor mij betekent (lees mijn Storytel review hier), en vergeleek ik Storytel met een andere populaire app Nextory (lees het hier). Ook heb ik het afgelopen jaar ontdekt hoe ik mijn eigen luisterboeken kan maken door middel van AI, wat een fantastische oplossing is voor studieboeken en meer onbekende titels waar geen luisterboek van is gemaakt (lees het hier).

In deze blog vergelijk ik Storytel met een luisterboekendienst die erg verschillend is, namelijk Audible, van Amazon. Afhankelijk van je wensen kan het zijn dat je deze dienst heel interessant gaat vinden, of totaal niet. Ik zet de belangrijkste zaken voor je op een rijtje.

Wat zijn Storytel en Audible?

Bij Storytel en Audible kan je voor een maandelijks bedrag toegang krijgen tot audioboeken en e-books. Je kunt ze beluisteren of lezen op verschillende apparaten, zoals je telefoon of tablet.

Hoe kan ik Audible en Storytel vergelijken?

Storytel en Audible lijken in veel aspecten op elkaar, Je kan met beide diensten boeken lezen en luisteren, ze hebben beiden een (slaap)timer, de mogelijkheid luistersnelheid aan te passen en bieden de mogelijkheid om offline audioboeken te luisteren.

Maar er zijn ook duidelijke verschillen.

Als jij zelf ook een luisterboekenapp wil uitproberen, vraag je je vast af wat de verschillen tussen beide diensten zijn. Daarom lees je in de rest van de blog over de belangrijkste verschillen tussen de twee diensten.

Audible of Storytel, welke is beter?

Aanbod in audioboekencollectie

Op het moment dat deze blog wordt geschreven staat op de site van Storytel dat ze 1 miljoen + boeken beschikbaar stellen. Dit betreft wel het totaal aantal boeken in 9 talen. Het is niet bekend hoeveel boeken per taal in de collectie zijn.

Audible staat bekend als een luisterboekendienst met de grootste selectie Engelstalige audioboeken ter wereld. Het nadeel is dat deze dienst alleen maar Engelse boeken beschikbaar stelt.

Als je enkel Engelse boeken luistert, is Audible voor jou de beste keuze, maar als je ook Nederlandse boeken wilt luisteren dan valt Audible al snel af. Hoewel Storytel een iets kleiner aanbod lijkt te hebben, is ook dit aanbod enorm en meer dan ik ook zou kunnen lezen. Voor mij wint Storytel de punt van aanbod audiocollectie, door het aanbod in Nederlandse en Engelse taal.

Gebruiksvriendelijkheid en interface

Het uiterlijk en de functionaliteiten van beide apps lijken enorm op elkaar. Beide apps werken zeer intuïtief en doen precies wat je van een (luister)boekendienst zou verwachten. Ik ontdekte dat Audible een functie Car Mode heeft. Als je je mobiel aan je auto koppelt en op Car Mode klikt, vertoont je scherm grote iconen en een makkelijk leesbare lay-out en is hands-free luisteren met Alexa mogelijk. Een voordeel van Storytel is dat je kidsmodus in kan stellen. Dan zijn enkel boeken beschikbaar passend bij de leeftijd van je kind, waardoor het zelfstandig gebruik kan maken van de app.

Als je veel rijdt wint Audible voor jou mogelijk deze punt, maar voor deze amper rijdende moeder van twee kinderen wint Storytel door de kidsmodus de punt van gebruiksvriendelijkheid en interface.

Abonnementsmodel

Audible en Storytel hebben erg verschillende abonnementsmodellen.

Bij Audible heb je onbeperkt toegang tot een Plus-aanbod. Hier staat een beperkt aantal (10.000 ongeveer) boeken in van vaak mindere populariteit die je kan streamen. Daarnaast kan je iedere maand 1 luisterboek óf e-book downloaden. Dit boek is vanaf dat moment permanent van jou, ook nadat je je abonnement gestopt hebt.

Bij Storytel heb je onbeperkt toegang tot het hele aanbod boeken in alle talen. Je kan zo veel luisteren als je wilt. Je kan de boeken streamen en ook downloaden zodat je ze zonder internet kan beluisteren. Maar de boeken zijn niet permanent van jou. Het aanbod boeken breidt zich voornamelijk uit, maar er wordt ook weleens een boek verwijderd, dit heb ik zelf ook al een paar keer gemerkt in mijn verlanglijstje, of lijst met geluisterde boeken. Dit kan je vergelijken met hoe het aanbod van Netflix beschikbaar is en kan fluctueren.

Op mij komt Audible enorm beperkend over, vergeleken met de toegang die Storytel tot al haar boeken geeft. Dat een boek niet permanent van mij is in de Storytelapp neem ik voor lief. Als ik een boek heel graag voor altijd wil behouden, kan ik het altijd nog (fysiek) kopen. Ook wat abonnementsmodel betreft is Storytel volgens mij de betere keus.

Prijs

Bij Audible kost een abonnement £7.99 wat neerkomt op ongeveer 9,38 euro (dit is afhankelijk van koerswisselingen) per maand. Maar zoals je hierboven leest, heb je daarmee geen onbeperkte toegang tot alle boeken. daarnaast krijg je tot 80% korting op een wisselende selectie boeken.

Bij Storytel betaal je op het moment dat deze blog wordt geschreven 13,99 € voor één persoon, 18,99 € voor twee personen en 22,99 € voor drie personen.

Als je een abonnement voor één persoon neemt, enkel Engels en ongeveer één boek per maand leest, is Audible goedkoper. Als je een of twee anderen vindt die samen met je een abonnement willen afsluiten (je merkt er echt niks van dat je samen een abonnement hebt in de interface, alleen de betaling dient wel door één persoon te worden gedaan), als je veel wilt lezen en ook Nederlands leest, dan is Storytel de goedkoopste optie. Voor mij krijgt ook Storytel de punt van beste prijs.

Talen

Bij Audible zijn enkel boeken in Engelse taal beschikbaar.

Bij Storytel kan je naast Nederlands en Engels ook Arabisch, Turks, Duits, Frans, Spaans, Italiaans en Zweeds luisteren.

De mogelijkheid om in 9 talen te lezen en luisteren betekent dat Storytel het punt voor talen verdient.

Gebruikersbeoordelingen

Hoe beoordelen anderen Storytel en Audible? Om deze vraag te beantwoorden heb ik gekeken naar de beoordelingen bij Trustpilot, Google Play en de App Store.

Trustpilot

Trustpilot geeft Audible op het moment dat deze blog wordt geschreven 1,4/5 sterren, beoordeeld door 830 mensen. Blijkbaar krijg je maandelijks een credit om een boek te kopen en kan je die een tijdje opsparen. Maar als je je abonnement stopzet, raak je je credits kwijt. Dit vindt men oneerlijk, want je hebt wel maandenlang betaald om die credits te krijgen. Door anderen wordt gezegd dat het moeilijk is om een lopend abonnement op te zeggen, doordat niet duidelijk wordt aangegeven hoe dat moet.

Storytel wordt bij Trustpilot met 1,8/5 sterren beoordeeld door 277 mensen. Mensen met lage beoordelingen klagen over proefabonnementen die ongezien zijn overgegaan in betaalde abonnementen en moeite hebben met het te pakken krijgen van een echte medewerker bij de klantenservice.

Google Play

Audible krijgt 4,4/5 sterren op Google Play van 1,52 miljoen mensen, en Storytel krijgt hier door ‎430.438 mensen 4,6/5 sterren.

App Store

Audible krijgt 4,7/5 sterren in de App Store, beoordeeld door 9.500 mensen. En Storytel krijgt ook 4,7/5 sterren in de App Store, beoordeeld door 36.000 mensen.

Hoewel de verschillen in de scores niet groot zijn, krijgt Storytel de beste beoordelingen van haar gebruikers.

Conclusie

Storytel springt duidelijk als winnaar uit deze vergelijking. Hoewel ik me kan voorstellen dat onder bepaalde omstandigheden Audible ook interessant is, namelijk wanneer je alleen Engels luistert, in je eentje een abonnement afsluit, per maand gemiddeld een boek leest en veel in de auto luistert. Maar voor de meeste mensen denk ik dat Storytel echt de meest interessante optie is.

Vraag jij je nu nog steeds af ‘welke dienst past het beste bij mij, Audible of Storytel?’

Gelukkig kan je bij beide diensten door middel van een gratis proefperiode de apps uitproberen. Let daarbij wel op de grootste kritiek die beoordelaars op internet hadden over de diensten: let goed op dat je de dienst annuleert als je er toch geen gebruik van wilt maken na de proefperiode.

Klik jij op een banner of link naar Storytel of Audible via deze blog en sluit je daarna een abonnement af? Dan krijg ik daarvoor een commissie. Het kost jou niks extra’s, maar de steun wordt enorm gewaardeerd!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

BOEKENTIPS IN JE MAILBOX?

Ontvang wekelijks een mail met een boekentip of andere waardevolle informatie over psychologie en persoonlijke ontwikkeling.

BIG-code (gz-psycholoog): 69932341225
AGB-code: 94113864
VGCt registratienummer: 305768

Home    •     Over mij    •     Boekenkast    •   Boekenlijsten    •     Privacybeleid    •     Algemene Voorwaarden

Contact: info@yentlklabbers.nl

Deze website is ontworpen en gemaakt door Beyond Websites

Copyright © 2024 Divi. All Rights Reserved.