Boekentip:

Ons feilbare denken | Daniel Kahneman
Ons feilbare denken" door Daniel Kahneman onthult de inherente fouten in ons denkproces en legt de basis voor begrip van menselijke irrationaliteit en besluitvorming.
Ons feilbare denken" door Daniel Kahneman onthult de inherente fouten in ons denkproces en legt de basis voor begrip van menselijke irrationaliteit en besluitvorming.

Boekentip:

Ons feilbare denken | Daniel Kahneman

Het is vroeg in de ochtend.

Samen met mijn rijinstructeur loop ik achter de examinator aan. Ik heb net rijexamen gedaan en zal binnen de uitslag krijgen.

‘Ik denk niet dat je bent geslaagd’ zegt mijn instructeur.

Dat kan ik me goed voorstellen. Ik heb geen grote fouten gemaakt, maar wel slordig gereden.

‘Je bent geslaagd’ krijg ik te horen. Mijn instructeur en ik lachen verbaasd.

Aan deze gebeurtenis van jaren geleden moet ik denken terwijl ik ‘Ons feilbare denken’ van Daniel Kahneman lees.

Hij beschrijft een experiment met rechters die aanvragen van vervroegde vrijlating moeten beoordelen. Slechts 35% van de aanvragen wordt goedgekeurd.

Echter, vlak nadat de rechters hebben gegeten blijkt de kans op goedkeuring verhoogd naar 65%.

En vlak voordat de rechters eten, keuren ze vrijwel elke aanvraag af.

De onderzoekers verklaren dit door het glucosegehalte in het bloed.

Ik vraag me af of ik was geslaagd als ik twee uur later mijn examen had gedaan en de boterham met kaas die mijn examinator als ontbijt had gehad al was verbrand.

‘Ons feilbare denken’. De titel van het boek zegt het al. Wil je meer leren over denkprocessen, hun impact op het dagelijks leven en hoe ze mogelijk te beïnvloeden zijn, dan raad ik je het boek zeker aan.

Ook lezen? Kan je ‘m lenen? Vriendelijk voor de planeet en je portemonnee. 🌍 Of koop het boek (tweedehands) via deze affiliatelink:

Samenvatting van “Ons feilbare denken”

Daniel Kahneman, een van de meest invloedrijke psychologen ter wereld, heeft met ‘Ons feilbare denken’ een wereldwijde bestseller geschreven.

In dit boek onthult Daniel Kahneman dat onze irrationaliteit veel groter is dan we beseffen. Hij werpt licht op vragen als: waarom beoordelen we dezelfde situatie anders voor en na de lunch? Waarom schrijven we knappe mensen vaak meer competentie toe dan anderen? Kahneman introduceert het idee dat we twee denksystemen hebben: een snelle, intuïtieve benadering en een langzame, weloverwogen aanpak. Beide zijn waardevol, maar de verwarring ontstaat vaak doordat we onbewust het verkeerde denksysteem gebruiken. In deze moderne klassieker legt Daniel Kahneman uit waarom onze inschattingen zo vaak fout gaan en biedt hij praktische tips om deze valkuilen te vermijden en betere beslissingen te nemen.

“Ons feilbare denken” in Storytel

Een groot gedeelte van de boeken die ik deel, heb ik via Storytel als luisterboek geluisterd. Het is een fijne app voor luisterboeken en e-books. Je betaalt een laag vast maandbedrag, wat je toegang geeft tot heel veel Nederlandse en Engelse boeken (en andere talen). Dit maakt het een betaalbaar alternatief voor het kopen van boeken. Lees hier mijn review van Storytel.

Dit boek is nog niet beschikbaar op Storytel op het moment dat deze blog is geschreven. Het aanbod op Storytel blijft zich uitbreiden, dus kijk zeker eens of het boek er nu wel op staat.

Probeer Storytel nu zelf uit tijdens de gratis proefperiode door op de onderstaande banner te klikken.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

BOEKENTIPS IN JE MAILBOX?

Ontvang wekelijks een mail met een boekentip of andere waardevolle informatie over psychologie en persoonlijke ontwikkeling.

BIG-code (gz-psycholoog): 69932341225
AGB-code: 94113864
VGCt registratienummer: 305768

Home    •     Over mij    •     Boekenkast    •   Boekenlijsten    •     Privacybeleid    •     Algemene Voorwaarden

Contact: info@yentlklabbers.nl

Deze website is ontworpen en gemaakt door Beyond Websites

Copyright © 2024 Divi. All Rights Reserved.