Boekentip:

De kunst van nuchter leven | Petra Moes

Boekentip:

De kunst van nuchter leven | Petra Moes

Stoppen met alcohol drinken doe je niet met Dry January.

Dat kan je volgens Petra Moes beter anders aanpakken.

Daarom deel ik dit boek juist nu met jullie, in februari.

Ik heb net het boek ‘De kunst van nuchter leven’ gelezen van Petra Moes.

Het boek belicht verschillende aspecten die te maken hebben met het drinken van alcohol en hoe daarmee te stoppen.

Dit verweeft Petra in haar boek met haar eigen ervaringen over nuchter en beschonken leven.

Het boek is informatief en biedt praktische handvatten.

Maar het boek gaat verder.

Het stelt geen gedragsmatig trucje voor om te stoppen. Tijdens het lezen ontdek je bij jezelf welke positieve betekenisverlening je aan alcohol geeft en wat je met alcohol drinken probeert te vermijden. Ook verken je tijdens het lezen hoe een leven zonder alcohol voor jou eruit zou kunnen zien.

Wat ik goed vind aan het boek is dat Petra Moes zichzelf als voorbeeld neemt. Je zou haar kunnen zien als een semi-maatschappelijk geaccepteerde drinker. Echter tijdens het lezen ontdek je de interne worsteling en de nadelen van haar drankgebruik, waardoor ze uiteindelijk voor een andere levensstijl koos. Doordat Petra haar eigen semi-maatschappelijk geaccepteerde drankgebruik als voorbeeld neemt is ze waarschijnlijk voor veel mensen een herkenbaar voorbeeld.

Ik kreeg dit boek toegestuurd door Petra Moes. Ik ben super kritisch in het delen van boeken die ik krijg. Dit is dan ook het eerste gekregen boek wat ik hier deel. Ik kies ervoor dit boek te delen omdat ik het goed geschreven vind en de wijze waarop Petra het onderwerp ‘nuchter leven’ benadert mij aanspreekt. Ik heb geen ervaring met het boek als professional of persoonlijk. Ik besloot zelf jaren geleden niet meer te drinken nadat ik voor mezelf ervaarde dat de (vele!) nadelen voor mij niet opwogen tegen de voordelen. Het was voor mezelf moeilijk met mate te drinken, waardoor ik vaak met schaamte terugkeek op mijn gedrag in beschonken toestand. Daar knapte ik (en anderen) snel van af, waardoor de beslissing te stoppen voor mij een makkelijke werd.

Overweeg jij te stoppen met drinken? Wat heb je hier al voor geprobeerd? En wat heb jij nodig om het (weer) te proberen?


Ook lezen? Kan je ‘m lenen? Vriendelijk voor de planeet en je portemonnee. 🌍 Of koop het boek (tweedehands) via deze affiliatelink:

Samenvatting van “De kunst van nuchter leven” van Petra Moes

“De kunst van nuchter leven” van Petra Moes biedt een diepgaande benadering van het onderwerp alcoholgebruik, waarbij de auteur haar persoonlijke ervaringen combineert met een spirituele visie op het menselijk wezen. Twintig jaar geleden ging de geest van Petra uit de fles, en sindsdien heeft ze een training ontwikkeld voor mensen die, net als zij, vrij en nuchter willen leven.

In het boek wordt de schijnbare schoonheid van alcohol in contrast geplaatst met groeiende initiatieven zoals Dry January en IkPas, evenals medische pleidooien om alcoholgebruik net zo sterk te ontmoedigen als roken. Moes legt geen simpele trucjes uit om te stoppen met drinken; in plaats daarvan moedigt ze de lezer aan om op een dieper niveau te begrijpen wat regelmatig drinken met hen doet. Ze belicht waar alcohol hen mogelijk van weerhoudt en hoe een nuchter leven kan leiden tot grootsheid en vervulling.

Door haar eigen ervaringen en een heldere methodiek biedt Petra Moes een waardevolle tool voor diegenen die willen reflecteren op hun alcoholgebruik, zonder oordeel maar met een succesvol vooruitzicht. Het boek, mooi vormgegeven en gebonden, bevat foto’s en is een aanrader voor iedereen die op zoek is naar een dieper begrip van zichzelf in relatie tot alcohol. Het presenteert niet alleen een persoonlijk verhaal, maar ook een spirituele reis naar het begrijpen van wie we denken dat we zijn (ons ego) en wie we werkelijk zijn, onze essentie.

“De kunst van nuchter leven” op Storytel

Een groot gedeelte van de boeken die ik deel, heb ik via Storytel als luisterboek geluisterd. Het is een fijne app voor luisterboeken en e-books. Je betaalt een laag vast maandbedrag, wat je toegang geeft tot heel veel Nederlandse en Engelse boeken (en andere talen). Dit maakt het een betaalbaar alternatief voor het kopen van boeken. Lees hier mijn review van Storytel.

Dit boek is beschikbaar op Storytel op het moment dat deze blog is geschreven.

Probeer Storytel nu zelf uit tijdens de gratis proefperiode door op de onderstaande banner te klikken.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

BOEKENTIPS IN JE MAILBOX?

Ontvang wekelijks een mail met een boekentip of andere waardevolle informatie over psychologie en persoonlijke ontwikkeling.

BIG-code (gz-psycholoog): 69932341225
AGB-code: 94113864
VGCt registratienummer: 305768

Home    •     Over mij    •     Boekenkast    •   Boekenlijsten    •     Privacybeleid    •     Algemene Voorwaarden

Contact: info@yentlklabbers.nl

Deze website is ontworpen en gemaakt door Beyond Websites

Copyright © 2024 Divi. All Rights Reserved.