Boekentip:

De omwenteling: of de eeuw van de vrouw | Suzanna Jansen
"De omwenteling: of de eeuw van de vrouw" verkent Suzanna Jansen de opkomst van feminisme en de verschuiving naar gendergelijkheid in de hedendaagse samenleving.
"De omwenteling: of de eeuw van de vrouw" verkent Suzanna Jansen de opkomst van feminisme en de verschuiving naar gendergelijkheid in de hedendaagse samenleving.

Boekentip:

De omwenteling: of de eeuw van de vrouw | Suzanna Jansen

Dit boek geef ik later aan mijn dochters.

Terwijl ik ‘De omwenteling: of de eeuw van de vrouw’ van Suzanna Jansen lees ontdek ik een nieuw perspectief op een geschiedenis die ik dacht te kennen.

Iedereen weet dat de positie van de vrouw in de Nederlandse maatschappij de afgelopen eeuw is veranderd.

En toch leerde ik door de ogen van moeder Betsy, zus Petra en de schrijfster zelf zo veel.

Het boek ontroert me, ik heb nooit beseft hoe kortgeleden vrouwen verplicht werden ontslagen wanneer ze trouwden of kinderen kregen.

Het boek frustreert me doordat ik lees hoe lang het duurde voordat mannen en vrouwen dezelfde rechten kregen.

En tegelijkertijd voel ik immense dankbaarheid voor wat er de afgelopen eeuw al is veranderen.

Voor de kans die ik krijg om carrière te maken terwijl ik thuis een fijn gezin heb.

Voor dat het (soort van) maatschappelijk geaccepteerd is dat ik fulltime werk en mijn vriend vaker thuis is bij onze kinderen.

En toch hoop ik, als mijn dochters oud genoeg zijn, dat ik ze twee boeken kan geven. ‘De omwenteling’ en een tweede boek waarin de komende decennia beschreven staan. Waarin hopelijk de voltooiing van de emancipatie van de vrouw wordt beschreven.

Ook lezen? Kan je ‘m lenen? Vriendelijk voor de planeet en je portemonnee. 🌍 Of koop het boek (tweedehands) via deze affiliatelink:

Samenvatting van “De omwenteling: of de eeuw van de vrouw”

In “De Omwenteling,” geschreven door de befaamde verhalenverteller Suzanne Jansen en bedacht door de makers van de podcast “De Eeuw van de Vrouwe,” wordt het verhaal van vrouwen in Nederland verteld. Het is een persoonlijk en meeslepend relaas van de emancipatiebeweging.

Hoe verging het Betsy en haar dochters na de gebeurtenissen in “Het Pauperparadijs”? Suzanna Jansen, de briljante schrijfster van “Het Pauperparadijs” en de creatieve kracht achter de podcast “De Eeuw van de Vrouwe,” schetst in “De Omwenteling” de afgelopen eeuw vanuit een geheel nieuw perspectief: dat van de vrouw.

Op een ochtend in 1981 hangt Betsy Jansen-Dingemans een laken buiten. Het is geen wasdag, en het laken is niet eens nat. Haar jongste dochter, de auteur, begrijpt dat haar moeder nu een statement maakt en zich aansluit bij de vrouwenbeweging. Betsy is geboren in 1922, het jaar waarin vrouwen voor het eerst mochten stemmen. Toch leken ze nauwelijks mee te tellen: ze verdienden minder, werden ontslagen op hun trouwdag en waren bij de wet handelingsonbekwaam. Honderd jaar later heeft haar dochter meer rechten en een bredere wereld dan enkel de huiskamer.

In geen enkele eeuw veranderde het leven van vrouwen zo drastisch – en daarmee dat van ons allen. Suzanna Jansen vertelt, gezien vanuit het perspectief van haar moeder, haar oudere zus en zichzelf, hoe vrouwen leefden binnen de beperkingen van ondergeschiktheid en dienstbaarheid en hoeveel strijd het vergde om zich daarvan los te maken. Naarmate de tijd voortschreed, ontdekte Betsy dat een vrouw ook naar een ander leven kon verlangen.

In haar persoonlijke en meeslepende stijl ontleedt Suzanna Jansen in “De Omwenteling” de trage maar onstuitbare opkomst van de emancipatie. Ze toont aan dat de genderverhoudingen van vandaag hun wortels hebben in deze geschiedenis. Suzanna Jansen weet als geen ander met een klein verhaal een grootse geschiedenis te vertellen.

“De omwenteling: of de eeuw van de vrouw” op Storytel

Een groot gedeelte van de boeken die ik deel, heb ik via Storytel als luisterboek geluisterd. Het is een fijne app voor luisterboeken en e-books. Je betaalt een laag vast maandbedrag, wat je toegang geeft tot heel veel Nederlandse en Engelse boeken (en andere talen). Dit maakt het een betaalbaar alternatief voor het kopen van boeken. Lees hier mijn review van Storytel.

Dit boek is beschikbaar op Storytel op het moment dat deze blog is geschreven.

Probeer Storytel nu zelf uit tijdens de gratis proefperiode door op de onderstaande banner te klikken.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

BOEKENTIPS IN JE MAILBOX?

Ontvang wekelijks een mail met een boekentip of andere waardevolle informatie over psychologie en persoonlijke ontwikkeling.

BIG-code (gz-psycholoog): 69932341225
AGB-code: 94113864
VGCt registratienummer: 305768

Home    •     Over mij    •     Boekenkast    •   Boekenlijsten    •     Privacybeleid    •     Algemene Voorwaarden

Contact: info@yentlklabbers.nl

Deze website is ontworpen en gemaakt door Beyond Websites

Copyright © 2024 Divi. All Rights Reserved.