Boekentip:

De omwenteling: of de eeuw van de vrouw | Suzanna Jansen
"De omwenteling: of de eeuw van de vrouw" verkent Suzanna Jansen de opkomst van feminisme en de verschuiving naar gendergelijkheid in de hedendaagse samenleving.
"De omwenteling: of de eeuw van de vrouw" verkent Suzanna Jansen de opkomst van feminisme en de verschuiving naar gendergelijkheid in de hedendaagse samenleving.

Boekentip:

De omwenteling: of de eeuw van de vrouw | Suzanna Jansen

Zou je dit bericht ook hebben gelezen als alle mannen in de tekst vrouwen waren?

Dit is een experiment met medeweten van de auteur van het boek.

Toen ik dit boek in 2023 las, was ik diep onder de indruk en schreef ik met dat gevoel nog sterk in mijn binnenste ervarend de tekst die hieronder te lezen is. Toen ik de tekst op LinkedIn deelde, was de reactie lauw. Dat gebeurt vaker… Ik deel enkel de boeken waar ik zelf zeer enthousiast over ben. Soms wordt dit enthousiasme gedeeld, en andere keren niet. Prima!

Maar deze keer viel mij iets op. Naast dat ik minder reacties kreeg dan gebruikelijk, was de verhouding man/vrouw die reageerden ook anders. Er reageerden in verhouding namelijk veel meer vrouwen. Dat vond ik jammer, want dit boek is voor mannen minstens net zo belangrijk om te lezen dan voor vrouwen. En hoewel ik toevallig dochters heb en hen dit boek later zal schenken, zou dit boek voor zonen even waardevol zijn.

Op en dag, al meer dan een jaar na het delen van het oorspronkelijke bericht, vroeg ik mij af wat voor reacties ik zou hebben gekregen als ik het gender in het hele bericht naar mannelijk had aangepast. Het idee bleef hangen, en na een check voor toestemming bij de schrijfster Suzanna, nam ik de proef op de som.

Kom jij op deze pagina na het lezen van de boekenrecensie met aangepast gender? Wil je iets delen over je gedachten na het ervaren van het experiment? Dat kan onderaan deze blog.

En ben je nieuwsgierig geworden? Lees dan snel verder om te ontdekken wat je van de echte inhoud van het boek vindt.

Dit boek geef ik later aan mijn dochters.

Terwijl ik ‘De omwenteling: of de eeuw van de vrouw’ van Suzanna Jansen lees ontdek ik een nieuw perspectief op een geschiedenis die ik dacht te kennen.

Iedereen weet dat de positie van de vrouw in de Nederlandse maatschappij de afgelopen eeuw is veranderd.

En toch leerde ik door de ogen van moeder Betsy, zus Petra en de schrijfster zelf zo veel.

Het boek ontroert me, ik heb nooit beseft hoe kortgeleden vrouwen verplicht werden ontslagen wanneer ze trouwden of kinderen kregen.

Het boek frustreert me doordat ik lees hoe lang het duurde voordat mannen en vrouwen dezelfde rechten kregen.

En tegelijkertijd voel ik immense dankbaarheid voor wat er de afgelopen eeuw al is veranderen.

Voor de kans die ik krijg om carrière te maken terwijl ik thuis een fijn gezin heb.

Voor dat het (soort van) maatschappelijk geaccepteerd is dat ik fulltime werk en mijn vriend vaker thuis is bij onze kinderen.

En toch hoop ik, als mijn dochters oud genoeg zijn, dat ik ze twee boeken kan geven. ‘De omwenteling’ en een tweede boek waarin de komende decennia beschreven staan. Waarin hopelijk de voltooiing van de emancipatie van de vrouw wordt beschreven.

Ook lezen? Kan je ‘m lenen? Vriendelijk voor de planeet en je portemonnee. 🌍 Of koop het boek (tweedehands) via deze affiliatelink:

Samenvatting van “De omwenteling: of de eeuw van de vrouw”

In “De Omwenteling,” geschreven door de befaamde verhalenverteller Suzanna Jansen, tevens een van de makers van de podcast “De Eeuw van de Vrouw,” wordt het verhaal van vrouwen in Nederland verteld. Het is een persoonlijk en meeslepend relaas van de emancipatiebeweging.

Hoe verging het Betsy en haar dochters na de gebeurtenissen in “Het Pauperparadijs”? Suzanna Jansen, de briljante schrijfster van “Het Pauperparadijs” en de creatieve kracht achter de podcast “De Eeuw van de Vrouwe,” schetst in “De Omwenteling” de afgelopen eeuw vanuit een geheel nieuw perspectief: dat van de vrouw.

Op een ochtend in 1981 hangt Betsy Jansen-Dingemans een laken buiten. Het is geen wasdag, en het laken is niet eens nat. Haar jongste dochter, de auteur, begrijpt dat haar moeder nu een statement maakt en zich aansluit bij de vrouwenbeweging. Betsy is geboren in 1922, het jaar waarin vrouwen voor het eerst mochten stemmen. Toch leken ze nauwelijks mee te tellen: ze verdienden minder, werden ontslagen op hun trouwdag en waren bij de wet handelingsonbekwaam. Honderd jaar later heeft haar dochter meer rechten en een bredere wereld dan enkel de huiskamer.

In geen enkele eeuw veranderde het leven van vrouwen zo drastisch – en daarmee dat van ons allen. Suzanna Jansen vertelt, gezien vanuit het perspectief van haar moeder, haar oudere zus en zichzelf, hoe vrouwen leefden binnen de beperkingen van ondergeschiktheid en dienstbaarheid en hoeveel strijd het vergde om zich daarvan los te maken. Naarmate de tijd voortschreed, ontdekte Betsy dat een vrouw ook naar een ander leven kon verlangen.

In haar persoonlijke en meeslepende stijl ontleedt Suzanna Jansen in “De Omwenteling” de trage maar onstuitbare opkomst van de emancipatie. Ze toont aan dat de genderverhoudingen van vandaag hun wortels hebben in deze geschiedenis. Suzanna Jansen weet als geen ander met een klein verhaal een grootse geschiedenis te vertellen.

Opengeslagen boek: De omwenteling

“De omwenteling: of de eeuw van de vrouw” op Storytel

Een groot gedeelte van de boeken die ik deel, heb ik via Storytel als luisterboek geluisterd. Het is een fijne app voor luisterboeken en e-books. Je betaalt een laag vast maandbedrag, wat je toegang geeft tot heel veel Nederlandse en Engelse boeken (en andere talen). Dit maakt het een betaalbaar alternatief voor het kopen van boeken. Lees hier mijn review van Storytel.

Dit boek is beschikbaar op Storytel op het moment dat deze blog is geschreven.

Probeer Storytel nu zelf uit tijdens de gratis proefperiode door op de onderstaande banner te klikken.

2 Reacties

  1. Maaike

    Super sterk! Ik heb het boek ook gelezen en was om me heen aan het prediken. Sloeg ook weinig aan. Maar ik vind ook dat dit deel van onze recente geschiedenis te onbekend is, mij niet onderwezen is waardoor ik soms steil achterover sloeg van verontwaardiging/ontsteltenis. Ook ik riep direct: dit boek moet mijn dochter later ook lezen. Kort daarvoor las ik de Keuze van Edith Eger: dan kijk je met nog weer andere ogen en bewondering naar de levensloop van deze vrouw! Even bedenken in welke tijd zij en haar man bepaalde keuzes hebben gemaakt: scheiden, studeren door Edith met volledige steun van haar man.

    Ik ben benieuwd wat je experiment oplevert!

    Antwoord
    • Yentl Klabbers

      Hey Maaike,
      Bedankt voor je bericht. Ik herken je struggle. Nu, een paar uur na het delen van het nieuwe bericht op LinkedIn twijfel ik wie ik met deze actie heb overtuigd. Op LinkedIn reageren tot nu toe enkel vrouwen. Trekt het de aandacht van de mensen die dit boek sowieso al hebben gelezen of zouden lezen? Geen idee…
      Tjonge, wat een mooie koppeling maak je met Edith Eger. Ik heb daar inderdaad tijdens het lezen van haar boek niet zo bij stilgestaan. Mooi dat je dit noemt, bedankt daarvoor.

      Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

BOEKENTIPS IN JE MAILBOX?

Ontvang wekelijks een mail met een boekentip of andere waardevolle informatie over psychologie en persoonlijke ontwikkeling.

BIG-code (gz-psycholoog): 69932341225
AGB-code: 94113864
VGCt registratienummer: 305768

Home    •     Over mij    •     Boekenkast    •   Boekenlijsten    •     Privacybeleid    •     Algemene Voorwaarden

Contact: info@yentlklabbers.nl

Deze website is ontworpen en gemaakt door Beyond Websites

Copyright © 2024 Divi. All Rights Reserved.