Boekentip:

De Schopenhauerkuur | Irvin D. Yalom

Boekentip:

De Schopenhauerkuur | Irvin D. Yalom

Het gaat over leven en dood.

Over relaties en contact.

Filosofie en therapie.

“De Schopenhauerkuur” is mijn favoriete roman van Irvin D. Yalom.

Net als al zijn romans neemt het boek je onder andere mee in het leven van een filosoof en is het doordrenkt van krachtige psychologische interventies en inzichten over existentialistische thema’s. Maar waarom spreekt dit boek mij bijzonder aan?

Naast al het bovenstaande heeft “De Schopenhauerkuur” mij kennis laten maken met de heilzame werking van groepstherapie. Terwijl je het boek leest, voelt het alsof je een van de deelnemers bent van de therapiegroep. Zo goed worden dialogen tussen deelnemers, overpeinzingen van de therapeut en gebeurtenissen tussen de sessies met elkaar verweven. Dit maakt het boek voor mij echt bijzonder.

Het boek laat op een aansprekende manier zien hoe groepstherapie mensen helpt om met elkaar in verbinding te komen, elkaar te ondersteunen en persoonlijk te groeien. Je wordt als lezer meegenomen in de interacties tussen de personages, en je ziet hoe ze met elkaars persoonlijke worstelingen en existentiële vragen omgaan.

Ook lezen? Kan je ‘m lenen? Vriendelijk voor de planeet en je portemonnee. 🌍 Of koop het boek (tweedehands) via deze affiliatelink:

Samenvatting van “De Schopenhauerkuur” (let op, veel spoilers!)

Op de dag waarop de psychiater Julius Hertzfeld te horen krijgt dat hij waarschijnlijk nog slechts één jaar te leven heeft, begint hij een diepgaand onderzoek naar de betekenis van zijn bestaan. In deze zoektocht neemt hij na een periode van meer dan twintig jaar weer contact op met Philip, een aantrekkelijke, zelfingenomen, sociaal onhandige man met een seksverslaving, die gedurende drie jaar zonder enige merkbare vooruitgang therapie bij hem volgde. Tot grote verbazing van Julius blijkt Philip inmiddels te zijn gepromoveerd in de filosofie en een opleiding te volgen tot therapeut. Julius biedt zich aan als zijn supervisor, met als enige voorwaarde dat Philip deelneemt aan zijn eigen therapiegroep. Een van de deelnemers in deze therapiegroep, Pam, blijkt ooit slachtoffer te zijn geweest van Philip, en ze is nooit volledig hersteld van deze traumatische ervaring. Terwijl de groepsleden proberen om te gaan met deze ontvlambare situatie en terwijl het einde van Julius’ laatste jaar schrikbarend dichtbij komt, bereikt de therapie ongekende hoogten. Dit leidt tot opmerkelijke transformaties bij elk van de groepsleden. Yalom weeft dit verhaal samen met het levensverhaal en werk van de filosoof Arthur Schopenhauer, die fungeert als Philip’s spirituele gids, alter ego en bron van inspiratie. Deze samensmelting biedt boeiende inzichten in de invloed van Schopenhauer op de hedendaagse filosofie en resulteert in een aangrijpende, zeer leesbare roman.

“De Schopenhauerkuur” op Storytel

Een groot gedeelte van de boeken die ik deel, heb ik via Storytel als luisterboek geluisterd. Het is een fijne app voor luisterboeken en e-books. Je betaalt een laag vast maandbedrag, wat je toegang geeft tot heel veel Nederlandse en Engelse boeken (en andere talen). Dit maakt het een betaalbaar alternatief voor het kopen van boeken. Lees hier mijn review van Storytel.

Dit boek is beschikbaar op Storytel op het moment dat deze blog is geschreven.

Probeer Storytel nu zelf uit tijdens de gratis proefperiode door op de onderstaande banner te klikken.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

BOEKENTIPS IN JE MAILBOX?

Ontvang wekelijks een mail met een boekentip of andere waardevolle informatie over psychologie en persoonlijke ontwikkeling.

BIG-code (gz-psycholoog): 69932341225
AGB-code: 94113864
VGCt registratienummer: 305768

Home    •     Over mij    •     Boekenkast    •   Boekenlijsten    •     Privacybeleid    •     Algemene Voorwaarden

Contact: info@yentlklabbers.nl

Deze website is ontworpen en gemaakt door Beyond Websites

Copyright © 2024 Divi. All Rights Reserved.