Boekentip:

De tirannie van verdienste | Michael J. Sandel
In 'De tirannie van verdienste' bekritiseert Michael J. Sandel de maatschappelijke verdeeldheid en stelt vragen over democratie en rechtvaardigheid, waarbij hij de opkomst van populisme onderzoekt
In 'De tirannie van verdienste' bekritiseert Michael J. Sandel de maatschappelijke verdeeldheid en stelt vragen over democratie en rechtvaardigheid, waarbij hij de opkomst van populisme onderzoekt

Boekentip:

De tirannie van verdienste | Michael J. Sandel

Als je mij een tijd geleden had gevraagd om mezelf te beschrijven had ik je onder andere verteld dat ‘๐˜ช๐˜ฌ ๐˜ญ๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜จ๐˜ช๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ช๐˜จ ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฐ๐˜ฏ๐˜ต๐˜ธ๐˜ช๐˜ฌ๐˜ฌ๐˜ฆ๐˜ญ๐˜ช๐˜ฏ๐˜จ๐˜ด๐˜จ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ช๐˜ค๐˜ฉ๐˜ต ๐˜ฃ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ข๐˜ญ๐˜ญ๐˜ฆ ๐˜ฌ๐˜ข๐˜ฏ๐˜ด๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ธ๐˜ช๐˜ญ ๐˜ข๐˜ข๐˜ฏ๐˜จ๐˜ณ๐˜ช๐˜ซ๐˜ฑ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฅ๐˜ช๐˜ฆ ๐˜ฐ๐˜ฑ ๐˜ฎ๐˜ช๐˜ซ๐˜ฏ ๐˜ฑ๐˜ข๐˜ฅ ๐˜ฌ๐˜ฐ๐˜ฎ๐˜ฆ๐˜ฏ.’

Ik was trots op deze eigenschap, maar het maakte me ook onzeker.

Ik ging me hierdoor namelijk ook met anderen vergelijken.

En er zijn altijd anderen die het beter (lijken te) doen… LinkedIn staat er vol mee ๐Ÿ˜‰.

Dan ging ik piekeren. Had ik niet hard genoeg gewerkt? Te weinig talent? Op de verkeerde plekken gesolliciteerd? Wat had ik anders moeten doen?

Ik drukte die twijfels dan weg en sprak mezelf boos aan ‘๐˜ซ๐˜ฆ ๐˜ฎ๐˜ฐ๐˜ฆ๐˜ต ๐˜ซ๐˜ฆ๐˜ป๐˜ฆ๐˜ญ๐˜ง ๐˜ฏ๐˜ช๐˜ฆ๐˜ต ๐˜ฎ๐˜ฆ๐˜ต ๐˜ข๐˜ฏ๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ท๐˜ฆ๐˜ณ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ญ๐˜ช๐˜ซ๐˜ฌ๐˜ฆ๐˜ฏ’. En dan baalde ik over mijn eigen competitieve oppervlakkigheid.

๐Ÿ‘‰ Toen las ik het boek ‘De tirannie van verdienste’ van Michael J. Sandel.

Het boek introduceerde een voor mij nieuw begrip ‘meritocratie’.

Sandel legt uit dat we in een maatschappij leven waarin mensen de top bereiken op basis van prestaties, niet op basis van komaf zoals vroeger.

Door het boek leerde ik hoezeer mijn zelfomschrijving paste binnen de actuele tijdsgeest ‘๐˜ฑ๐˜ข๐˜ฌ ๐˜ซ๐˜ฆ ๐˜ฌ๐˜ข๐˜ฏ๐˜ด๐˜ฆ๐˜ฏ, ๐˜ฐ๐˜ฏ๐˜ต๐˜ธ๐˜ช๐˜ฌ๐˜ฌ๐˜ฆ๐˜ญ ๐˜ซ๐˜ฆ๐˜ป๐˜ฆ๐˜ญ๐˜ง ๐˜ฎ๐˜ข๐˜น๐˜ช๐˜ฎ๐˜ข๐˜ข๐˜ญ, ๐˜ป๐˜ฐ๐˜ธ๐˜ฆ๐˜ญ ๐˜ง๐˜ข๐˜ญ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ข๐˜ญ๐˜ด ๐˜ด๐˜ถ๐˜ค๐˜ค๐˜ฆ๐˜ด ๐˜ฉ๐˜ฆ๐˜ฃ ๐˜ซ๐˜ฆ ๐˜ข๐˜ข๐˜ฏ ๐˜ซ๐˜ฆ๐˜ป๐˜ฆ๐˜ญ๐˜ง ๐˜ต๐˜ฆ ๐˜ฅ๐˜ข๐˜ฏ๐˜ฌ๐˜ฆ๐˜ฏ’.

Maar het boek leerde me ook wat er mis is met dit gedachtegoed.

Er ontstaat namelijk een onterechte schijn van gelijke kansen, waardoor mensen die het ‘maken’ zich verheven kunnen voelen tegenover mensen die het ‘niet maken’.

De tegenreactie op deze onterechte gedachte van gelijke kansen is volgens Sandel de opkomst van het huidige populisme in de politiek.

Ik ging me afvragen in hoeverre mijn zelfomschrijving wel echt bij mij past. Hoort mijn ambitie en leergierigheid bij mij of is dit wat de huidige tijdsgeest me voorschrijft? Wil ik deel uitmaken van de meritocratie als dit zo veel schadelijke gevolgen heeft?

Na het lezen van het boek heb ik veel vragen en weinig antwoorden. Toch merk ik dat ik met meer mildheid kijk naar mezelf, anderen en bepaalde politieke stromingen, omdat ik ietsjes beter dan voorheen snap hoe we allemaal met elkaar verbonden zijn.

Ik heb het boek 6 maanden geleden gelezen en lang getwijfeld om het hier te delen omdat het zo’n persoonlijk proces bij me losmaakte en omdat ik het heel lastig vind om de essentie van dit boek beknopt met jullie te delen.

๐Ÿ’กIk snap dus als mijn post vragen oproept. Stel je vragen gerust in de comments (of lees natuurlijk rijk het boek).

Ook lezen? Kan je ‘m lenen? Vriendelijk voor de planeet en je portemonnee. ๐ŸŒ Of koop het boek (tweedehands) via deze affiliatelink:

Samenvatting van “De tirannie van verdienste”

In ‘De tirannie van verdienste’ analyseert Michael J. Sandel op scherpe wijze de diepe scheidslijnen die bestaan in westerse samenlevingen. Dit boek, bekroond met vijf sterren in Trouw, werpt essentiรซle vragen op over de huidige politieke verdeeldheid en roept op tot diepgaand nadenken over wat mensen rechtmatig toekomt. Sandel onderzoekt hoe de betekenis van succes en verdienste in de afgelopen decennia aanzienlijk is veranderd, ten koste van de waarde van arbeid en met het gevolg dat velen het gevoel hebben dat de elite op hen neerkijkt.

De gerenommeerde filosoof en bestsellerauteur, Michael Sandel, evalueert de staat van de democratie. Hij belicht het feit dat veel mensen zich niet langer vertegenwoordigd voelen door de heersende elite en hun toevlucht nemen tot populistische leiders en partijen. Het fundamentele probleem is dat onze maatschappij een buitensporige beloning biedt aan hoogopgeleiden, terwijl anderen aan de zijlijn worden gezet. Dit fenomeen noemt hij de tirannie van verdienste.

Sandel onderzoekt op welke wijze de klachten van ‘het volk’ jegens de elite gegrond zijn. Hij bevraagt waarom iemand met een universitaire opleiding meer te zeggen zou moeten hebben over het algemene welzijn dan iemand met een vmbo-diploma. Is dat rechtvaardig? ‘De tirannie van verdienste’ is een essentiรซle lectuur voor iedereen die begaan is met het lot van de democratie.

“De tirannie van verdienste” op Storytel

Een groot gedeelte van de boeken die ik deel, heb ik via Storytel als luisterboek geluisterd. Het is een fijne app voor luisterboeken en e-books. Je betaalt een laag vast maandbedrag, wat je toegang geeft tot heel veel Nederlandse en Engelse boeken (en andere talen). Dit maakt het een betaalbaar alternatief voor het kopen van boeken. Lees hier mijn review van Storytel.

Dit boek is beschikbaar op Storytel op het moment dat deze blog is geschreven.

Probeer Storytel nu zelf uit tijdens de gratis proefperiode door op de onderstaande banner te klikken.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

BOEKENTIPS IN JE MAILBOX?

Ontvang wekelijks een mail met een boekentip of andere waardevolle informatie over psychologie en persoonlijke ontwikkeling.

BIG-code (gz-psycholoog): 69932341225
AGB-code: 94113864
VGCt registratienummer: 305768

Homeย  ย  โ€ขย  ย  ย Over mijย  ย  โ€ขย  ย  ย Boekenkastย  ย  โ€ขย  ย Boekenlijstenย  ย  โ€ขย  ย  ย Privacybeleidย  ย  โ€ขย  ย  ย Algemene Voorwaarden

Contact: info@yentlklabbers.nl

Deze website is ontworpen en gemaakt door Beyond Websites

Copyright © 2024 Divi. All Rights Reserved.