Boekenlijstje:

De Top 10 Boeken die elke Hulpverlener zou moeten Lezen

1 ‘Wat is je overkomen?’ Van Bruce D. Perry en Oprah Winfrey

Dit boek geeft zo veel kennis over hoe gebeurtenissen in iemands jeugd vormen hoe deze persoon zich als volwassene ontwikkelt. Vanaf dat ik dit boek heb gelezen kijk in anders naar de personen en de problematieken die ik behandel.

Lees meer over dit boek


2 ‘Verlamd van angst’ van Agnes van Minnen

Dit boek is mijn handboek voor psycho-educatie over seksueel misbruik. Het is in duidelijke taal geschreven en er worden veel voorbeelden en feiten in benoemd. Dit boek kan je iemand die seksueel misbruik heeft meegemaakt ook zelf laten lezen, maar ik verweef de kennis meestal in de behandelgesprekken die ik met iemand voer.

Lees meer over dit boek


3 ‘Helpen bij verlies en verdriet’ van Manu Keirse

Ik snap eigenlijk niet waarom niet iedere hulpverlener dit boek kent. Velen van ons zijn goed opgeleid in de DSM-classificaties en daarbij passende behandelingen. Maar handvatten over hoe om te gaan met verlies (wat toch bijna iedereen wel eens meemaakt in zijn leven) krijgen we naar mijn idee niet echt. De kennis uit dit boek heb ik veel gebruikt en ik heb het boek ook vaak aan anderen aangeraden.

Lees meer over dit boek


4 ‘Het verstrooide brein’ van Gabor Maté

Ik heb gewerkt op een plek waar ADHD werd onderzocht en behandeld. De focus lag daar voornamelijk op de klachten en hoe deze te verminderen. Over de mogelijke oorsprong van de klachten werd niet echt gesproken. Tijdens de psycho-educatie die ik daar tijdens mijn behandelingen gaf noemde ik enkel kort dat er mogelijk een genetische oorzaak ten grondslag lag aan de diagnose en dat verder nog veel onbekend is. Dit boek gaf mij een hele andere kijk op het ontstaan van ADHD. Geen erfelijke ziekte, maar een omkeerbare beperking en in te lopen ontwikkelingsachterstand. Hoe het ‘echt’ zit met ADHD weet ik (nog) niet. Maar ik vond het een inzichtgevend boek wat een duidelijke , goed onderbouwde visie uiteenzette die voor mij tot dat moment onbekend was. Bovendien vond ik deze visie veel meer hoopgevend dan wat ik tot dan toe kende.

Lees meer over dit boek


5 ‘Therapie als geschenk’ van Irvin D. Yalom

BOORDEVOL praktische tips voor therapie van een hele wijze man. Need I say more?

Lees meer over dit boek


6 ‘De jongen die opgroeide als hond’ van Bruce Perry en Maia Szalavitz

Ook dit boek van Bruce Perry raad ik aan. Het gaat ook over de impact van gebeurtenissen in de jeugd op een mens. Maar het heeft een hele andere opzet dan ‘wat is je overkomen?’. Het is veel meer gericht op werken met patiënten die heftige trauma’s hebben meegemaakt en Bruce Perry neemt je ook veel meer mee in zijn worstelingen en overwegingen als professional. Ook heel waardevol is dat hij aan het einde een studiegids heeft toegevoegd voor hulpverleners, met vragen en antwoorden. Het idee is dat je dit samen met je eigen collega’s kan bespreken om de kennis uit het boek toe te passen in jouw unieke setting.

Lees meer over dit boek


7 ‘Rood is ja’ van Sara Kroos


Tja, het liefste zou ik willen dat dit boek niet had hoeven bestaan. Want het belicht een potentiële schadelijke invloed van het hulpverlenerschap. Het zette me aan het denken. Wat zou ik doen als ik zou ontdekken dat een collega iemand aan zou doen wat Sara Kroos is overkomen. Het is belangrijk dat we hier allen scherp op blijven. Ik blijf expres in vage termen spreken, gezien ik geen spoilers weg wil geven voor wie het boek wil lezen.

Lees meer over dit boek


8 ‘Hoe overleven we?’ van Francine Oomen.


Oef waar te beginnen? Er zijn zo veel redenen waarom hulpverleners dit boeken zouden moeten lezen. Ten eerste omdat deze graphic novel door het prachtige gebruik van beeld met meer impact binnenkomt dan wanneer een verhaal enkel in geschreven taal wordt verteld. Daarnaast is het een mooi toegankelijk boek om aan mensen in therapie mee te geven als ze meer willen leren over de impact van nare ervaringen op een mens. Ook zijn er veel bladzijden in het boek die goed gebruikt kunnen worden tijdens het geven van psycho-educatie in de sessies.

Lees meer over dit boek


9 ‘Ik mag niet bang zijn’ van Sanne Winchester.

Dit boek gaf me achteraf gezien zo veel zicht in de worstelingen die kunnen worden ervaren als beginnende behandelaar. Wanneer je soms overweldigd wordt door de problematiek en hierin onvoldoende begeleiding krijgt. Wanneer je soms heel goed weet wat goed is, maar je jezelf niet uitspreekt tegenover mensen die in je ogen meer kennis en autoriteit hebben. Wanneer niet iedere instelling dezelfde normen en waarden heeft als jij. Zeker tijdens de opleiding tot hulpverlener en in de eerste jaren van het vak kan dit boek een grote steun zijn en kan het je helpen in het vinden van een goede werkplek en werkomstandigheden. Zodat je misschien niet een paar jaar later denkt ‘heb ik serieus al die tijd onder deze omstandigheden gewerkt? Hoe kon ik denken dat dit normaal was?’.

Lees meer over dit boek


10 ‘Het misverstand psychotherapie’ van Flip Jan van Oenen.

Dit boek zorgde voor een sterke relativering van de invloed van het hulpverlenerschap. Hoewel er ook kritische geluiden tegen dit boek zijn zorgde het er bij mij voor dat ik ging nadenken over de zin van mijn werk en daar voor mezelf een weloverwogen antwoord op formuleerde. Door het boek ben ik ook veel meer waarde gaan hechten aan het ‘samen verdragen’ van de problemen van de mensen die ik behandel. Het zorgde ervoor dat ik me minder handelingsverlegen voelde als klachten niet naar verwachting verminderden.

Lees meer over dit boek

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

BOEKENTIPS IN JE MAILBOX?

Ontvang wekelijks een mail met een boekentip of andere waardevolle informatie over psychologie en persoonlijke ontwikkeling.

BIG-code (gz-psycholoog): 69932341225
AGB-code: 94113864
VGCt registratienummer: 305768

Home    •     Over mij    •     Boekenkast    •   Boekenlijsten    •     Privacybeleid    •     Algemene Voorwaarden

Contact: info@yentlklabbers.nl

Deze website is ontworpen en gemaakt door Beyond Websites

Copyright © 2024 Divi. All Rights Reserved.