Boekentip:

Boek over PTG: De zin van het bestaan van Viktor Frankl
Viktor Frankl deelt aangrijpende herinneringen aan zijn tijd in een concentratiekamp en introduceert logotherapie, geworteld in de zoektocht naar diepere betekenis in het leven. Een verrassend optimistisch document
Viktor Frankl deelt aangrijpende herinneringen aan zijn tijd in een concentratiekamp en introduceert logotherapie, geworteld in de zoektocht naar diepere betekenis in het leven. Een verrassend optimistisch document

Boekentip:

Boek over PTG: De zin van het bestaan van Viktor Frankl

Posttraumatische groei (PTG).

Ooit van gehoord?

Het is de minder bekende tegenpool van posttraumatische stressstoornis (PTSS).

We weten inmiddels allemaal dat je van traumatische gebeurtenissen heftige klachten kan overhouden.

Maar wist je dat je ook positieve effecten kan ervaren na trauma?

PTG beschrijft de positieve groei die het gevolg kan zijn van nare levensgebeurtenissen.

PTG kan ontstaan als gevolg van zeer ingrijpende nare gebeurtenissen en ook na mildere nare gebeurtenissen.

PTSS en PTG hoeven elkaar niet uit te sluiten.

Het toonbeeld van PTG voor mij is het boek ‘De zin van het bestaan’ van Victor Frankl.

Frankl beschrijft in zijn boek hoe intens lijden in de vorm van het meemaken van de tweede wereldoorlog als jood, concentratiekampen op het nippertje overleven, zijn vrouw en al zijn materiële bezitting verliezen en intens fysiek en emotioneel lijden tot PTG hebben geleid in zijn leven.

Zelf noemt hij het ‘tragisch optimisme’, het vermogen lijden om te zetten in succes en te streven naar verbetering ongeacht de situatie.

Het kleine boekje met grote inhoud helpt mensen al decennialang door beproevingen heen. Ook mij heeft het een hele tijd geleden geholpen om van jarenlang koesteren van boosheid en haat jegens een persoon te komen tot vergeving, nuancering en veel meer innerlijke rust.

Ik zou iedereen zijn gids in moeilijke tijden gunnen. Hoewel ik ook besef dat niet iedereen dit op dezelfde manier bereikt en er meerdere wegen zijn die naar Rome leiden.

💡Daarom ben ik benieuwd, heb jij ook PTG ervaren? Wat heeft jou hierbij geholpen?

(Op de foto mijn Engels exemplaar van het boek, maar als je kan kiezen raad ik je gewoon de Nederlandse versie aan 😉)

Ook lezen? Kan je ‘m lenen? Vriendelijk voor de planeet en je portemonnee. 🌍 Of koop het boek (tweedehands) via deze affiliatelink:

Samenvatting van “De zin van het bestaan”

In het eerste deel van deze nog steeds hedendaagse klassieker, deelt Viktor Frankl aangrijpende herinneringen aan zijn tijd in het concentratiekamp, waar hij zowel zijn familie als zijn geliefde vrouw verloor. Het tweede deel van het boek introduceert zijn logotherapie, een uiterst humane vorm van psychiatrie die geworteld is in de drang van de mens om diepere, blijvende betekenis aan het leven te geven. Ondanks jaren van getuige te zijn geweest van enkel lijden en de duistere kracht van het kwaad, blijft Frankl verrassend optimistisch over het vermogen van mensen om boven hun lijden uit te stijgen, door te kiezen om ‘waardig te zijn in het lijden’. Deze introductie tot zijn therapie biedt een boeiend en menselijk document.

“De zin van het bestaan” op Storytel

Een groot gedeelte van de boeken die ik deel, heb ik via Storytel als luisterboek geluisterd. Het is een fijne app voor luisterboeken en e-books. Je betaalt een laag vast maandbedrag, wat je toegang geeft tot heel veel Nederlandse en Engelse boeken. Dit maakt het een betaalbaar alternatief voor het kopen van boeken. Lees hier mijn review van Storytel.

Dit boek is beschikbaar op Storytel op het moment dat deze blog is geschreven.

Probeer Storytel nu zelf uit tijdens de gratis proefperiode door op de onderstaande banner te klikken.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

BOEKENTIPS IN JE MAILBOX?

Ontvang wekelijks een mail met een boekentip of andere waardevolle informatie over psychologie en persoonlijke ontwikkeling.

BIG-code (gz-psycholoog): 69932341225
AGB-code: 94113864
VGCt registratienummer: 305768

Home    •     Over mij    •     Boekenkast    •   Boekenlijsten    •     Privacybeleid    •     Algemene Voorwaarden

Contact: info@yentlklabbers.nl

Deze website is ontworpen en gemaakt door Beyond Websites

Copyright © 2024 Divi. All Rights Reserved.