Sinds ik me ben gaan verdiepen in boeken over grote levensvragen die ieder mens vroeg of laat tegenkomt, kijk ik met nieuwe ogen naar mijn boekenkast vol gelezen boeken. Een aantal boeken wil ik opnieuw lezen. Mijn blik valt direct op De zin van het bestaan van Viktor Frankl, een boek dat al decennialang troost en inspiratie biedt aan lezers over de hele wereld.
Het boek kwam onverwacht op mijn pad in de vorm van een afscheidsgeschenk na een van de eerste therapieën die ik gaf. Dit cadeau, afkomstig van iemand die vrijwel niets over mijn leven wist, was precies wat ik op dat moment nodig had. Het hielp mij vrede te vinden na jarenlang boosheid te hebben gevoeld tegenover iemand die mij in mijn ogen onrecht had aangedaan. Dit keer lees ik het vanuit een ander perspectief: ik wil vooral begrijpen wat Frankl zegt over de zin van het leven.
Het boek begint met Frankls persoonlijke ervaringen als gevangene in concentratiekampen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Frankl schrijft hier puur vanuit zijn eigen ervaringen en observaties van medemensen, waardoor zijn inzichten tijdloos en indringend zijn. In de extreme omstandigheden waarin hij zich bevond, weet hij een glimp van de menselijke essentie vast te leggen.
In het tweede gedeelte van het boek legt Frankl zijn zelfontwikkelde theorie uit, de logotherapie. Dit deel is theoretischer en in het taalgebruik proef je duidelijk de tijdgeest waarin het geschreven werd. Door termen als ‘neurosen’, ‘hysterie’ en de ‘suprabetekenis’ van het leven – waarmee hij bedoelt dat er een grotere betekenis bestaat die het menselijk bestaan overstijgt – raakte Frankl mij hier soms even kwijt.
Maar met deze analyse over de structuur van het boek dreig ik jou als lezer misschien ook kwijt te raken, dus terug naar mijn belangrijkste punt: wat zegt Frankl over de zin van het leven?
Frankl stelt dat het leven, zelfs in de meest extreme situaties, betekenis kan hebben als we in staat zijn zin te geven aan wat we meemaken. Hij noemt verschillende manieren waarop we betekenis kunnen vinden: door iets waardevols te doen of te creëren, door liefdevolle relaties en verbinding met anderen, en door betekenis te geven aan ons lijden wanneer we moeilijke omstandigheden niet kunnen vermijden. Frankl ervoer tijdens zijn gevangenschap vooral hoe krachtig het is om betekenis te geven aan lijden. Hij merkte hoe mensen die zich richtten op iets groters dan zichzelf – zoals een doel, een geliefde of een belangrijke taak – geestelijk en fysiek beter overeind bleven. Zelf hield hij hoop en betekenis levend door aan zijn vrouw te denken en door zich voor te nemen later het boek opnieuw te schrijven waarvan hij tijdens zijn gevangenschap het manuscript was verloren. Hij benadrukt dat er geen universele zin van het leven bestaat, maar dat elk mens zelf moet ontdekken wat voor hem of haar betekenisvol is.
De zin van het bestaan ontvang je volgens Frankl niet passief; het is iets wat je zelf moet ontdekken en creëren. Dit doe je door verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen leven en door betekenis te zoeken in liefde, werk, relaties en in de manier waarop je omgaat met tegenslagen. Mogelijk ligt hierin de kracht van zijn boek: het nodigt jou als lezer uit om zelf op zoek te gaan naar wat jouw leven betekenis geeft.
Nieuwsgierig geworden? Koop het boek via deze affiliatelink;
Samenvatting van “De zin van het bestaan”
De zin van het bestaan, geschreven door psychiater en Holocaust-overlevende Viktor Frankl, is een baanbrekend boek dat onderzoekt hoe zingeving en betekenis cruciaal zijn voor het menselijk welzijn. Frankl, grondlegger van de logotherapie, benadrukt dat de zoektocht naar betekenis dé drijvende kracht is in ons leven, zelfs onder de meest extreme omstandigheden.
In dit invloedrijke werk beschrijft Frankl zijn ervaringen in concentratiekampen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij ontdekte dat mensen die een duidelijke betekenis of doel vonden, beter bestand waren tegen lijden en wanhoop. Volgens Frankl kan zin worden gevonden door werk of creativiteit, door liefdevolle relaties en zelfs door moedige acceptatie van onvermijdelijk lijden.
De zin van het bestaan laat zien hoe betekenisvol leven niet gaat over het vermijden van moeilijkheden, maar over het bewust kiezen hoe we met uitdagingen omgaan. Frankls inzichten bieden hoop en praktische wijsheid voor iedereen die op zoek is naar diepere persoonlijke groei, psychologische veerkracht en een zinvol bestaan. Dit klassieke boek is essentieel voor iedereen die geïnteresseerd is in persoonlijke ontwikkeling, psychologie en het vinden van zin in het leven, ongeacht omstandigheden. Frankls tijdloze wijsheid helpt je begrijpen hoe je zelf zinvol kunt leven en biedt waardevolle lessen over kracht en hoop. Het boek is geschikt voor mensen die interesse hebben in psychologie en persoonlijke groei, voor iedereen die worstelt met zingeving en levensvragen en voor professionals in coaching, therapie en hulpverlening die cliënten willen helpen met zingevingsvragen. Lees De zin van het bestaan en ontdek hoe je betekenis kunt vinden in iedere situatie.



Staat het boek “De zin van het bestaan” op storytel?
Een groot gedeelte van de boeken die ik deel, heb ik via Storytel als luisterboek geluisterd. Het is een fijne app voor luisterboeken en e-books. Je betaalt een laag vast maandbedrag, wat je toegang geeft tot heel veel Nederlandse en Engelse boeken (en andere talen). Dit maakt het een betaalbaar alternatief voor het kopen van boeken. Lees hier mijn review van Storytel.
Dit boek is beschikbaar op Storytel op het moment dat deze blog is geschreven.
Probeer Storytel nu zelf uit tijdens de gratis proefperiode door op de onderstaande banner te klikken.
0 reacties