Boekentip:

Gids voor gesprekstherapie | Mia Leijssen
Mia Leijssen biedt praktische begeleiding aan gesprekstherapeuten met dit boek. Het omvat onderwerpen zoals het opbouwen van een professionele relatie, omgaan met intense emoties en beëindigen van therapie
Mia Leijssen biedt praktische begeleiding aan gesprekstherapeuten met dit boek. Het omvat onderwerpen zoals het opbouwen van een professionele relatie, omgaan met intense emoties en beëindigen van therapie

Boekentip:

Gids voor gesprekstherapie | Mia Leijssen

Mijn verstandelijke vermogens heb ik nodig om te onderscheiden welke verschillende betekeniseenheden in het verhaal van de cliënt aanwezig zijn, om dingen te herkennen, te onthouden en verbanden te leggen. Mijn emotionele zijde resoneert mee om te voelen hoe de cliënt is aangedaan. Mijn intuïtief lichamelijk vatten is alert om het onuitgesprokene gewaar te worden en de diepere impact van het vertelde vorm te laten krijgen. Mijn fantasie helpt mij om een andere wereld dan de mijne tot leven te roepen. Mijn levenservaring fungeert als bodem waarin sommige dingen mij meer beroeren dan andere. Mijn stevigheid bepaalt hoeveel heftigheid ik kan verdragen zonder te bezwijken en mijn draagkracht helpt om ook te blijven bij wat ondraaglijk is voor de cliënt. Mijn capaciteit tot afgrenzen zorgt dat ik verwantschap kan voelen maar mij niet identificeer met de cliënt, dat ik geroerd kan worden maar niet overspoeld word, dat ik vloeiender kan worden maar niet opga in de cliënt, dat ik mezelf kan loslaten maar bewust blijf van mijn eigen eigenheid.’

In dit fragment uit ‘Gids voor gesprekstherapie’ geschreven door Mia Leijssen beschrijft ze de verschillende elementen van een empathische grondhouding.

Ik vind het een prachtig fragment, uit een prachtig hoofdstuk over de therapeutische relatie.

Het voelt zo complex en zo simpel tegelijk. Terwijl ik dit hoofdstuk lees denk ik steeds ‘ja, hier gaat het om. Dit is waarom ik zoveel passie heb voor mijn vak. En dit is waarin ik mezelf verder en verder wil ontwikkelen.’

Hoe zou jij de passie voor jouw vak beschrijven?


Ook lezen? Kan je ‘m lenen? Vriendelijk voor de planeet en je portemonnee. 🌍 Of koop het boek (tweedehands) via deze affiliatelink:

Samenvatting van “Gids voor gesprekstherapie”

Mia Leijssen heeft deze handleiding voor gesprekstherapeuten geschreven om hen praktische ondersteuning te bieden in hun dagelijkse werk. De gids behandelt onderwerpen zoals het initiële gesprek, het opbouwen van een sterke professionele relatie, het omgaan met intense emoties zoals angst, woede, verdriet en verliefdheid, het faciliteren van contact met de innerlijke leidraad van de cliënt door middel van focusing en dromen, en het beëindigen van de therapie.

Met duidelijke uitleg laat de auteur zien hoe een goed gestructureerd therapieproces eruit kan zien. Talrijke voorbeelden en gespreksfragmenten verduidelijken de verschillende stadia van therapie. Mia Leijssen bespreekt tevens de uitdagingen waarmee therapeuten kunnen worden geconfronteerd en biedt suggesties om deze te overwinnen. Op deze manier worden complexe processen concreet beschreven en verhelderd.

Deze Gids voor gesprekstherapie is niet alleen waardevol voor psychotherapeuten en hun opleiding, maar ook voor maatschappelijk werkers, psychiaters, psychologen en andere geïnteresseerden die zinvolle informatie zoeken. Mia Leijssen is psychotherapeut en docent aan de afdeling Psychotherapie van de Universiteit van Leuven. Dit boek is gebaseerd op praktijkervaring en wetenschappelijke inzichten die voortkomen uit haar jarenlange werk als psychotherapeut, opleider en supervisor.

“Gids voor gesprekstherapie” op Storytel

Een groot gedeelte van de boeken die ik deel, heb ik via Storytel als luisterboek geluisterd. Het is een fijne app voor luisterboeken en e-books. Je betaalt een laag vast maandbedrag, wat je toegang geeft tot heel veel Nederlandse en Engelse boeken. Dit maakt het een betaalbaar alternatief voor het kopen van boeken. Lees hier mijn review van Storytel.

Dit boek is nog niet beschikbaar op Storytel op het moment dat deze blog is geschreven. Het aanbod op Storytel blijft zich uitbreiden, dus kijk zeker eens of het boek er nu wel op staat.

Probeer Storytel nu zelf uit tijdens de gratis proefperiode door op de onderstaande banner te klikken.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

BOEKENTIPS IN JE MAILBOX?

Ontvang wekelijks een mail met een boekentip of andere waardevolle informatie over psychologie en persoonlijke ontwikkeling.

BIG-code (gz-psycholoog): 69932341225
AGB-code: 94113864
VGCt registratienummer: 305768

Home    •     Over mij    •     Boekenkast    •   Boekenlijsten    •     Privacybeleid    •     Algemene Voorwaarden

Contact: info@yentlklabbers.nl

Deze website is ontworpen en gemaakt door Beyond Websites

Copyright © 2024 Divi. All Rights Reserved.