Boekentip:

(H)echt niet | Martin Appelo
(H)echt niet" van Martin Appelo gaat over het onthullen en begrijpen van de complexiteit van menselijk gedrag, met een focus op het doorbreken van psychologische patronen en het versterken van persoonlijke groei
(H)echt niet" van Martin Appelo gaat over het onthullen en begrijpen van de complexiteit van menselijk gedrag, met een focus op het doorbreken van psychologische patronen en het versterken van persoonlijke groei

Boekentip:

(H)echt niet | Martin Appelo

Hoopgevend en berustend tegelijkertijd.

Zo voelt het om dit boek te lezen.

We weten inmiddels allemaal wel dat een intieme langdurige relatie aangaan niet voor iedereen makkelijk is.

Een hechtingshandicap noemt Martin Appelo het.

En hoe ga je daar dan mee om? Als je dit bij jezelf herkent? Of bij je partner? Of bij iemand die bij je in therapie komt?

Wat ik mooi vind van zijn boek ‘(H)echt niet’ is dat Martin Appelo zonder oordeel schrijft over de dynamiek waarin mensen met een hechtingshandicap en hun partners belanden.

Ik vind hem hierin een frisse wind vergeleken met sommige andere boeken over het thema, waarvan de boodschap mijn inziens blijft bij ‘hij is een narcist! Ren weg!’.

En hoewel ik die boodschap óók snap, vind ik dit boek met meer compassie en begrip spreken over de beperking die onder het vervelende gedrag ligt.

Martin schrijft realistisch over wat men wel en niet kan verwachten van iemand met een dergelijk handicap.

En als laatste, met behulp van een prachtig metafoor, leert hij een werkwijze aan hoe je mét hechtingshandicap toch in een relatie kan zijn.

Als behandelaar vond ik het een praktisch en hoopvol boek om mensen te begeleiden.


Ook lezen? Kan je ‘m lenen? Vriendelijk voor de planeet en je portemonnee. 🌍 Of koop het boek (tweedehands) via deze affiliatelink:

Samenvatting van “(H)echt niet”

Sommige individuen hebben moeite met hechten. Ondanks herhaalde pogingen om intieme relaties te onderhouden, blijft het een uitdaging. Er zijn mensen die simpelweg niet hechten, ongeacht hun inspanningen, diepgaande zelfreflectie, therapeutische interventies, of de genegenheid en vastberadenheid van hun partners. Wat populair-wetenschappelijke boeken over liefde en relaties ook beweren en ondanks de beloften van therapeuten, er zijn mensen die gewoon niet hechten.

In “(H)echt niet” introduceert Appelo een methode om effectiever om te gaan met deze hechtingsuitdaging. De nadruk ligt hierbij op het beïnvloeden van gedachten en gedrag. Hij spoort lezers aan om hun hechtingsproblemen te (h)erkennen en daar verantwoordelijkheid voor te nemen. Door de realiteit van hun hechtingsuitdaging te accepteren en ernaar te handelen, kunnen ze hun leven beter begrijpen en vormgeven. Appelo ondersteunt deze boodschap en aanpak met wetenschappelijke inzichten en praktijkvoorbeelden uit zijn eigen therapeutische werk.

“(H)echt niet” is geschreven voor mensen die worstelen met het behouden van (liefdes)relaties. Het is ook bedoeld voor degenen die keer op keer proberen een relatie met hen op te bouwen, evenals voor hulpverleners die geloven dat hechtingsproblemen behandeld kunnen worden.

“(H)echt niet” op Storytel

Een groot gedeelte van de boeken die ik deel, heb ik via Storytel als luisterboek geluisterd. Het is een fijne app voor luisterboeken en e-books. Je betaalt een laag vast maandbedrag, wat je toegang geeft tot heel veel Nederlandse en Engelse boeken (en andere talen). Dit maakt het een betaalbaar alternatief voor het kopen van boeken. Lees hier mijn review van Storytel.

Dit boek is beschikbaar op Storytel op het moment dat deze blog is geschreven.

Probeer Storytel nu zelf uit tijdens de gratis proefperiode door op de onderstaande banner te klikken.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

BOEKENTIPS IN JE MAILBOX?

Ontvang wekelijks een mail met een boekentip of andere waardevolle informatie over psychologie en persoonlijke ontwikkeling.

BIG-code (gz-psycholoog): 69932341225
AGB-code: 94113864
VGCt registratienummer: 305768

Home    •     Over mij    •     Boekenkast    •   Boekenlijsten    •     Privacybeleid    •     Algemene Voorwaarden

Contact: info@yentlklabbers.nl

Deze website is ontworpen en gemaakt door Beyond Websites

Copyright © 2024 Divi. All Rights Reserved.