Boekentip:

Het duivelskind | Maria Genova en Angel van der Vecht

Boekentip:

Het duivelskind | Maria Genova en Angel van der Vecht

Ik heb een slecht opgezet experiment op mezelf uitgevoerd.

In 2015 las ik ‘Het duivelskind’ van Maria Genova en Angel van der Vecht. Het maakte veel indruk op mij, een jonge, nog net niet afgestudeerde psycholoog. Het boek vertelde een verhaal dat zo heftig was… Dat een kind zo behandeld kan worden vond ik zeer droevig en indrukwekkend.

Afgelopen zomer zag ik dat er een tweede deel uit was gekomen. Helaas was ik er in de tussentijd door mijn werk achtergekomen dat er meer volwassenen in de wereld zijn die hele nare dingen doen bij (hun) kinderen.

Ik nam me voor het eerste boek opnieuw te lezen en daarna ook gelijk het tweede boek te lezen.

Mijn onderzoeksvraag voor het slecht opgezette experiment was ‘zou het boek, nadat ik zo veel heftige levensverhalen had gehoord van mensen die ik persoonlijk ken nog wel zo veel indruk op me maken als toen ik student was?’

Ik kan me namelijk voorstellen dat door zo veel narigheid te horen, je een soort eeltlaagje om je hart vormt om jezelf te beschermen en staande te houden in je werk.

Het tegendeel was echter waar. Het boek riep nog meer bij me op dan ik me kon herinneren.

Gezien ik al die jaren geleden mijn emotionele reactie na het lezen van het boek niet had ‘geobjectiveerd’ met een meetinstrument en ik dat nu ook niet van plan was, moeten de subjectieve resultaten van mijn onderzoek natuurlijk met een korrel zout worden genomen.

Toch vraag ik me af hoe het komt, dat het boek nu nóg meer indruk maakt. Ik denk dat het komt doordat ik nu mensen ken die ook zeer ingrijpende gebeurtenissen hebben meegemaakt. Tijdens het opnieuw lezen dacht ik vaak aan deze mensen, waardoor het verhaal voor mij een meer persoonlijk gezicht kreeg. Ook voel ik me nu meer deel en daardoor verantwoordelijk voor de Nederlandse hulpverlening, terwijl ik als student mezelf minder deel van het verhaal voelde.

Hoe is dat voor jou? Ben jij door je werk meer of minder gevoelig geworden voor bepaalde dingen?

Ook lezen? Kan je ‘m lenen? Vriendelijk voor de planeet en je portemonnee. 🌍 Of koop het boek (tweedehands) via deze affiliatelink:

Samenvatting van “Het Duivelskind”

In Het Duivelskind vertelt bestsellerauteur Maria Genova het ingrijpende verhaal van het leven van Angel van der Vecht. Ze groeit op in een onveilig milieu. Haar ouders zeggen dat Angel een duivelskind is en dat ze haar moeten mishandelen en misbruiken om haar te genezen. Nadat dit jarenlang doorging werd Jeugdzorg via school ingeschakeld, maar de mishandelingen, misbruik en vernederingen gingen onder de ogen van de gezinsvoogd onverminderd door. Dit liep jarenlater zelfs dusdanig op dat haar vader probeerde een einde aan Angels leven te maken.

Samenvatting van “Ik was het duivelskind”

Dit boek is het heftige vervolg op het al even heftig boek ‘het duivelskind’, de bestseller over het levensverhaal van Angel. In dit boek wordt ook weer teruggeblikt op haar jeugd en deelt Angel details over haar leven die ze in het eerste boek nog niet openbaar maakte. Maar de voornaamste focus van dit boek is hoe je kan herstellen nadat je dergelijk ingrijpende ervaringen hebt meegemaakt. Angel laat in dit boek de heftige gevolgen zien van trauma op de lange termijn en de moeizame zoektocht naar een leven wat waarschijnlijk nooit klachtenvrij zal zijn.

“Het Duivelskind” en “Ik was het duivelskind”op Storytel

Een groot gedeelte van de boeken die ik deel, heb ik via Storytel als luisterboek geluisterd. Het is een fijne app voor luisterboeken en e-books. Je betaalt een laag vast maandbedrag, wat je toegang geeft tot heel veel Nederlandse en Engelse boeken (en andere talen). Dit maakt het een betaalbaar alternatief voor het kopen van boeken. Lees hier mijn review van Storytel.

Deze boeken zijn beschikbaar op Storytel op het moment dat deze blog is geschreven.

Probeer Storytel nu zelf uit tijdens de gratis proefperiode door op de onderstaande banner te klikken.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

BOEKENTIPS IN JE MAILBOX?

Ontvang wekelijks een mail met een boekentip of andere waardevolle informatie over psychologie en persoonlijke ontwikkeling.

BIG-code (gz-psycholoog): 69932341225
AGB-code: 94113864
VGCt registratienummer: 305768

Home    •     Over mij    •     Boekenkast    •   Boekenlijsten    •     Privacybeleid    •     Algemene Voorwaarden

Contact: info@yentlklabbers.nl

Deze website is ontworpen en gemaakt door Beyond Websites

Copyright © 2024 Divi. All Rights Reserved.