Boekentip:

Het misverstand psychotherapie | Flip van Oenen
In "Het misverstand psychotherapie" betoogt de auteur dat therapeuten, cliënten en beleidsmakers vasthouden aan het idee van voortdurende vooruitgang in therapie, ondanks wetenschappelijke bevindingen die anders aantonen. Dit leidt tot teleurstelling, bureaucratisering en gebrek aan mededogen.
In "Het misverstand psychotherapie" betoogt de auteur dat therapeuten, cliënten en beleidsmakers vasthouden aan het idee van voortdurende vooruitgang in therapie, ondanks wetenschappelijke bevindingen die anders aantonen. Dit leidt tot teleurstelling, bureaucratisering en gebrek aan mededogen.

Boekentip:

Het misverstand psychotherapie | Flip van Oenen

Wat een anticlimax.

En toch… een interessante gedachte.

Volgens Flip van Oenen heeft therapie één doel:

𝐕𝐞𝐫𝐝𝐫𝐚𝐠𝐞𝐧.

𝘞𝘢𝘵 𝘬𝘶𝘯𝘯𝘦𝘯 𝘵𝘩𝘦𝘳𝘢𝘱𝘦𝘶𝘵𝘦𝘯 𝘣𝘦𝘵𝘦𝘳 𝘥𝘢𝘯 𝘷𝘳𝘪𝘦𝘯𝘥𝘦𝘯 𝘰𝘧 𝘧𝘢𝘮𝘪𝘭𝘪𝘦?
👉 De problemen van mensen langere tijd verdragen.

𝘞𝘢𝘢𝘳𝘮𝘦𝘦 𝘩𝘦𝘭𝘱𝘦𝘯 𝘸𝘦 𝘪𝘦𝘮𝘢𝘯𝘥 𝘪𝘯 𝘵𝘩𝘦𝘳𝘢𝘱𝘪𝘦?
👉Verdragen en mensen leren hun problemen zelf te verdragen.

… En misschien kan vanuit daar iemand ook wat verandering aanbrengen in zijn leven.

Ik vond het maar flauw… Verdragen…

Therapeuten doen toch wel meer dan dat?

En toch, sinds ik het boek ‘Het misverstand psychotherapie’ heb gelezen blijft deze gedachte in mijn hoofd hangen.

En het valt me op dat het thema ‘verdragen’ verassend vaak naar voren komt in mijn gesprekken met collega’s.

Misschien is verdragen toch gewoon wat we doen?

En misschien is dat al heel wat?

‘Het misverstand psychotherapie’ is een boek wat me uitdaagt en ongemakkelijk maakt.

Ik heb getwijfeld het boek met jullie te delen omdat ik niet zo goed weet wat ik er nou zelf precies van vind.

Ik heb besloten deze twijfel maar te verdragen (🤭)en jullie het boek zelf te laten ontdekken.

💡Verdragen en leren verdragen. Dat is wat wij hulpverleners doen? Eens?

Ook lezen? Kan je ‘m lenen? Vriendelijk voor de planeet en je portemonnee. 🌍 Of koop het boek (tweedehands) via deze affiliatelink:

Samenvatting van “Het misverstand psychotherapie”

Therapeuten zijn voortdurend bezig met het ontwikkelen van nieuwe benaderingen, met de belofte van betere resultaten, terwijl wetenschappelijk onderzoek al tientallen jaren aantoont dat deze nieuwe modellen niet effectiever zijn dan de oude. Van Oenen betoogt dat een combinatie van overdreven marktideologie, verkeerde opvattingen over wetenschappelijke vooruitgang en menselijke tekortkomingen ervoor zorgt dat therapeuten, cliënten en beleidsmakers vasthouden aan het idee van voortdurende vooruitgang. Dit vastklampen aan de ‘beterschapsillusie’ heeft verstrekkende gevolgen. De hoge verwachtingen worden niet waargemaakt, cliënten raken steeds meer teleurgesteld en verzekeraars en politici eisen steeds meer verantwoording voor niet-geleverde resultaten. Dit leidt tot een bureaucratisch en overgereguleerd systeem, waarin hulpverleners gedemoraliseerd en defensief worden.

Bovendien zorgt het vasthouden aan deze illusie ervoor dat psychisch lijden wordt gezien als het ‘falen van hulpverleners’, wat leidt tot verontwaardiging in plaats van mededogen. Het koesteren van valse hoop leidt uiteindelijk tot meer lijden bij cliënten. In “Het misverstand psychotherapie” schetst de auteur op basis van wetenschappelijke kennis, praktijkervaring en filosofische overwegingen hoe de obsessie met vooruitgang het vermogen van de samenleving om collectief onvermogen en lijden te dragen ondermijnt. Om deze trend te keren, stelt de auteur dat het essentieel is om de beperkingen van psychotherapie te erkennen en de waardevolle effecten ervan op een andere manier te waarderen.

“Het misverstand psychotherapie” op Storytel

Een groot gedeelte van de boeken die ik deel, heb ik via Storytel als luisterboek geluisterd. Het is een fijne app voor luisterboeken en e-books. Je betaalt een laag vast maandbedrag, wat je toegang geeft tot heel veel Nederlandse en Engelse boeken (en andere talen). Dit maakt het een betaalbaar alternatief voor het kopen van boeken. Lees hier mijn review van Storytel.

Dit boek is nog niet beschikbaar op Storytel op het moment dat deze blog is geschreven. Het aanbod op Storytel blijft zich uitbreiden, dus kijk zeker eens of het boek er nu wel op staat.

Probeer Storytel nu zelf uit tijdens de gratis proefperiode door op de onderstaande banner te klikken.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

BOEKENTIPS IN JE MAILBOX?

Ontvang wekelijks een mail met een boekentip of andere waardevolle informatie over psychologie en persoonlijke ontwikkeling.

BIG-code (gz-psycholoog): 69932341225
AGB-code: 94113864
VGCt registratienummer: 305768

Home    •     Over mij    •     Boekenkast    •   Boekenlijsten    •     Privacybeleid    •     Algemene Voorwaarden

Contact: info@yentlklabbers.nl

Deze website is ontworpen en gemaakt door Beyond Websites

Copyright © 2024 Divi. All Rights Reserved.