Boekentip:

Het rechtvaardigheids- gevoel | Jonathan Haidt
Dit boek verkent de verdeeldheid tussen progressieve en conservatieve opvattingen in de samenleving, benadrukt het begrip van elkaars morele waarden en biedt inzicht in politieke dynamiek. Lees Jonathan Haidt's "Het Rechtvaardigheidsgevoel"
Dit boek verkent de verdeeldheid tussen progressieve en conservatieve opvattingen in de samenleving, benadrukt het begrip van elkaars morele waarden en biedt inzicht in politieke dynamiek. Lees Jonathan Haidt's "Het Rechtvaardigheidsgevoel"

Boekentip:

Het rechtvaardigheids- gevoel | Jonathan Haidt

Wat hebben een olifant, bijen en een tong met 6 smaakreceptoren met elkaar gemeen?

Dat ik sinds het lezen van ‘Het rechtvaardigheidsgevoel’ van Jonathan Haidt nooit meer aan moraliteit kan denken zonder deze dingen voor me te zien.

Het boek beschrijft ingewikkelde materie, maar het is zo goed geschreven en met zulke beeldende metaforen, dat het mijn visie op politiek en religie voor altijd heeft veranderd.

Hoe bereikte dit boek dat? Door mij kennis te laten maken met moraliteit.

Ik vond het een intimiderend woord, laat staan dat ik ooit veel over de betekenis had nadacht.

Echter door de simpele en duidelijke metaforen heeft moraliteit nu voor mij veel meer diepgang en betekenis en snap ik beter waarom wij mensen elkaar vaak niet snappen en tegenover elkaar staan. 

Alleen al deze kennis zorgt ervoor dat ik me meer verbonden voel met anderen, van alle politieke stromingen en religies.

Ook lezen? Kan je ‘m lenen? Vriendelijk voor de planeet en je portemonnee. 🌍 Of koop het boek (tweedehands) via deze affiliatelink:

Nederlands boek: 

Engels boek: 

Samenvatting van “Het Rechtvaardigheidsgevoel”

De auteur van Het Rechtvaardigheidsgevoel, Jonathan Haidt, een sociaal psycholoog geboren in 1963, tracht de diepgewortelde verdeeldheid in de samenleving tussen progressieve en conservatieve opvattingen te verklaren. Hij onderzoekt tevens waarom het moeilijk is om inzicht te krijgen in de motieven van de tegenpartij en waarom conservatieve politieke groeperingen effectiever lijken te zijn in het aanspreken van mensen dan progressieve partijen. Haidt benadrukt het belang van het begrijpen van de morele waarden van andere groepen als een cruciale stap om hierop een doeltreffend antwoord te formuleren.

Haidt presenteert zijn ideeën op een wetenschappelijke wijze in zijn goed geschreven boek, wat consistent is met zijn academische achtergrond. Hij put uit een breed scala van denkers, variërend van de oude Griekse filosoof Glaucon tot de grondlegger van de sociologie, Émile Durkheim. Daarnaast integreert Haidt de bevindingen van zijn eigen onderzoek en enquêtes in zijn betoog. Op basis van deze gegevens formuleert Haidt drie centrale principes die volgens hem de sleutel bieden tot het begrijpen van bijna elk aspect van de politiek.

“Het Rechtvaardigheidsgevoel” op Storytel

Een groot gedeelte van de boeken die ik deel, heb ik via Storytel als luisterboek geluisterd. Het is een fijne app voor luisterboeken en e-books. Je betaalt een laag vast maandbedrag, wat je toegang geeft tot heel veel Nederlandse en Engelse boeken (en andere talen). Dit maakt het een betaalbaar alternatief voor het kopen van boeken. Lees hier mijn review van Storytel.

Dit boek is beschikbaar op Storytel op het moment dat deze blog is geschreven.

Probeer Storytel nu zelf uit tijdens de gratis proefperiode door op de onderstaande banner te klikken.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

BOEKENTIPS IN JE MAILBOX?

Ontvang wekelijks een mail met een boekentip of andere waardevolle informatie over psychologie en persoonlijke ontwikkeling.

BIG-code (gz-psycholoog): 69932341225
AGB-code: 94113864
VGCt registratienummer: 305768

Home    •     Over mij    •     Boekenkast    •   Boekenlijsten    •     Privacybeleid    •     Algemene Voorwaarden

Contact: info@yentlklabbers.nl

Deze website is ontworpen en gemaakt door Beyond Websites

Copyright © 2024 Divi. All Rights Reserved.