Boekentip:

Het verstrooide brein | Gabor Maté
"Het verstrooide brein" van Gabor Maté werpt een licht op aandachtsstoornissen en onderzoekt de diepere oorzaken, met nadruk op de relatie tussen trauma, ontwikkeling en de invloed op de aandacht en concentratie.
"Het verstrooide brein" van Gabor Maté werpt een licht op aandachtsstoornissen en onderzoekt de diepere oorzaken, met nadruk op de relatie tussen trauma, ontwikkeling en de invloed op de aandacht en concentratie.

Boekentip:

Het verstrooide brein | Gabor Maté

Zin 1: Ik ben druk want ik heb ADHD.

Zin 2: Mijn lichaamstemperatuur is verhoogd want ik heb koorts.

Hé die laatste zin is gek.

Koorts is geen verklaring van de hoge lichaamstemperatuur.

Klopt.

En ADHD is ook geen verklaring voor druk gedrag.

Kreeg je bij zin 1 hetzelfde niet pluis gevoel als bij zin 2?

Zin 1 wordt vaak uitgesproken zonder dat iemand daar raar van opkijkt.

De diagnose ADHD is echter een beschrijving van een verzameling kenmerken, geen verklaring van deze kenmerken.

Het gevaarlijke van ADHD zien als een verklaring van gedrag is dat er niet meer verder wordt gezocht naar de oorzaak van de klachten.

Stel je voor dat een dokter zou stoppen met zoeken naar een verklaring van verhoogde lichaamstemperatuur als hij middels een thermometer heeft vastgesteld dat het koorts is.

Dat zou iedereen te bizar voor woorden vinden.

Maar bij zin 1 vinden we ADHD wel een bevredigend eindpunt van de zoektocht naar een verklaring voor druk gedrag.

Het boek ‘Het verstrooide brein’ van Gabor Maté, trekt in twijfel dat ADHD vastligt in de genen en verkent de invloed van diverse omgevingsfactoren in interactie met de gevoeligheid van een kind als de basis van de ontwikkeling van ADHD kenmerken.

Hoewel Gabor naar mijn idee soms wat stellige, ongefundeerde uitspraken doet (‘alle ouders van kinderen met ADHD doen…’) vind ik de insteek van het boek heel interessant. Het leert me breder te kijken naar welke factoren van invloed zijn op iemands leven en om met een brede en meer genuanceerde diagnostische bril te kijken.

Ook lezen? Kan je ‘m lenen? Vriendelijk voor de planeet en je portemonnee. 🌍 Of koop het boek (tweedehands) via deze affiliatelink:

Samenvatting van “Het verstrooide brein”

In ‘Het verstrooide brein’ deelt Gabor Maté waardevolle inzichten en adviezen over ADD, waardoor het een aanbevolen boekentip voor ADHD is. Het biedt niet alleen hoop, maar werpt ook een verhelderend licht op de puzzel van ADD.

Het verstrooide brein van Gabor Maté is van onschatbare waarde voor mensen die te maken hebben met ADD (Attention Deficit Disorder), of het nu zelf is of iemand in hun omgeving. Dit boek is een uitstekende boekentip voor ADHD, omdat het niet alleen gericht is op kinderen met ADD, maar ook volwassenen helpt die pas op latere leeftijd ontdekken dat ze deze aandoening hebben. Maté, zelf ook iemand met ADD, deelt zijn ervaringen over leven met een ‘verstrooid brein’, hoe je hiermee effectief kunt omgaan en hoe je de positieve kanten ervan kunt benutten. Kun je ADD beschouwen als een tekort aan aandacht of als een teken van creatieve geest?

Het verstrooide brein benadrukt dat ADD geen ongeneeslijke aandoening is, maar eerder een vertraging in de ontwikkeling die kan worden ingehaald. Maté legt uit waarom bij mensen met ADD de hersencircuits die betrokken zijn bij emotionele zelfregulatie en impulsbeheersing zich niet volledig ontwikkelen tijdens de kindertijd. De neiging tot afleiding en disassociatie ontstaat al in de baarmoeder en blijft gedurende het hele leven aanwezig.

Met Het verstrooide brein kunnen ouders begrijpen wat er in hun kinderen met ADD omgaat, krijgen volwassenen met ADD inzicht in hun emoties en gedrag, en biedt Maté een positieve kijk op de neurologische ontwikkeling, zelfs bij volwassenen. Dit maakt het boek niet alleen relevant voor ADD, maar ook een waardevolle boekentip voor ADHD. Het bevat ook praktische tips en technieken om de ontwikkeling bij zowel kinderen als volwassenen te stimuleren.

Het verstrooide brein is een optimistisch boek dat voor veel mensen met ADHD zal helpen om de puzzelstukjes op hun plaats te laten vallen. Het is een aanrader als boekentip voor ADHD, omdat het niet alleen inzicht biedt, maar ook concrete handvatten voor het omgaan met deze aandoening.

“Het verstrooide brein” op Storytel

Een groot gedeelte van de boeken die ik deel, heb ik via Storytel als luisterboek geluisterd. Het is een fijne app voor luisterboeken en e-books. Je betaalt een laag vast maandbedrag, wat je toegang geeft tot heel veel Nederlandse en Engelse boeken (en andere talen). Dit maakt het een betaalbaar alternatief voor het kopen van boeken. Lees hier mijn review van Storytel.

Dit boek is beschikbaar op Storytel op het moment dat deze blog is geschreven.

Probeer Storytel nu zelf uit tijdens de gratis proefperiode door op de onderstaande banner te klikken.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

BOEKENTIPS IN JE MAILBOX?

Ontvang wekelijks een mail met een boekentip of andere waardevolle informatie over psychologie en persoonlijke ontwikkeling.

BIG-code (gz-psycholoog): 69932341225
AGB-code: 94113864
VGCt registratienummer: 305768

Home    •     Over mij    •     Boekenkast    •   Boekenlijsten    •     Privacybeleid    •     Algemene Voorwaarden

Contact: info@yentlklabbers.nl

Deze website is ontworpen en gemaakt door Beyond Websites

Copyright © 2024 Divi. All Rights Reserved.