Oef, dit boek komt binnen.
Ik was verrast toen ik ‘Hoe overleven we?’ van Francine Oomen opensloeg, want ik had niet door dat het een graphic novel betrof.
Ik merk tijdens het lezen van het boek, wanneer ik erover praat en nu deze post schrijf, dat het boek mij erg raakt.
Wat maakt dit boek voor mij anders dan andere boeken?
Ik vind het lastig te duiden.
Is het de combinatie van beeld en taal die me zo raakt?
Mogelijk.
Ik denk tijdens het lezen van het boek ook veel aan de vergelijkbare trauma’s van mijn vader en de impact hiervan op zijn dochters.
Is het die herkenning die maakt dat het boek zo bij me binnenkomt?
Of raakt het boek iets in iedereen die het leest?
Ik ben benieuwd naar de ervaringen van anderen die het boek hebben gelezen.
Hoe heb jij het boek ervaren?
En voor wie het boek nog niet kent, heb ik enkele pagina’s gefotografeerd en in een pfd samengevoegd. Zo krijg je een indruk van de bijzondere inhoud.
Ook lezen? Kan je ‘m lenen? Vriendelijk voor de planeet en je portemonnee. 🌍 Of koop het boek (tweedehands) via deze affiliatelink:
Samenvatting van “Hoe overleven we?”
Francine Oomen heeft een punt in haar leven bereikt waarop ze patronen begint te herkennen, niet alleen in haar eigen ervaringen, maar ook in generaties voor haar. Op het sterfbed van haar moeder stuit ze op een geheim dat opvallend veel lijkt op haar eigen verhaal. Dit moment markeert voor haar het besluit om deze patronen te doorbreken. Ze begint een innerlijke reis, waar ze voor het eerst in contact komt met Drs. Mol, een psycholoog die zich heeft gespecialiseerd in intergenerationeel trauma. Mol wijst Francine de weg naar de meisjes Twaalf, Dertien en Zestien, die gevangen zitten door ondraaglijke en onverteerbare ervaringen.
Deze graphic novel verkent intergenerationeel trauma en genezing, onderzoekt de aard van patronen en hoe deze doorbroken kunnen worden. Het gaat over liefde, moederschap en de complexe relatie tussen die twee. Ook behandelt het thema’s als observeren en wegkijken.
“Hoe overleven we?” is een autobiografische zoektocht naar de oorzaken en gevolgen van seksueel misbruik, en vooral, hoe deze keten van pijn doorbroken kan worden. Francine Oomen’s tweede graphic novel is opnieuw openhartig, doorbreekt taboes, blijft actueel en dringend in zijn boodschap.
“Hoe overleven we?” op Storytel
Een groot gedeelte van de boeken die ik deel, heb ik via Storytel als luisterboek geluisterd. Het is een fijne app voor luisterboeken en e-books. Je betaalt een laag vast maandbedrag, wat je toegang geeft tot heel veel Nederlandse en Engelse boeken (en andere talen). Dit maakt het een betaalbaar alternatief voor het kopen van boeken. Lees hier mijn review van Storytel.
Dit boek is nog niet beschikbaar op Storytel op het moment dat deze blog is geschreven. Het aanbod op Storytel blijft zich uitbreiden, dus kijk zeker eens of het boek er nu wel op staat.
Probeer Storytel nu zelf uit tijdens de gratis proefperiode door op de onderstaande banner te klikken.
0 reacties