Kennismakingsoefeningen voor groepen
Je loopt de ruimte binnen. Je kijkt om je heen, je bent hier nog nooit eerder geweest. Twee mensen staan in stilte koffie in te schenken bij de koffietafel. Drie anderen zitten al aan de grote tafel en staren naar hun mobiel. Een iemand kijkt kort naar je op en verdiept zich vervolgens weer in zijn schermpje. Je twijfelt of je iedereen moet groeten. Je zegt ‘hallo’, naar niemand specifiek gericht en hoort enkele mompelende groeten terug.
Iedereen kent het gevoel. Nieuwe groepen zijn ongemakkelijk. Of het klassen, teams van medewerkers of therapiegroepen zijn maakt niet zo veel uit.
Lijst met oefeningen om het ijs te breken in een groep
Met een goed uitgekozen kennismakingsoefening kan je veel invloed uitoefenen op de sfeer van een groep. Je kan een oefening kiezen op basis van de mate van vertrouwelijkheid, speelsheid en intimiteit die wenselijk is in de groep. Onderstaande lijst ontstond een paar jaar geleden na een verzoek om inspiratie via LinkedIn. Heb jij nog aanvullingen? Laat ze achter in de reacties onderaan deze blog.
- Laat een foto zien (ook leuk online) waar je blij van wordt/met wat je belangrijk vindt. Of kies een foto/kaart die je aanspreekt.
- Waar kreeg jij afgelopen week een (kleine) glimlach van, energie, voldoening, etc.?
- Wat is je favoriete liedje/boek/serie/film/… En wat vind jij de mooiste boodschap daarin?
- Stel je voor door iets over je naam te vertellen. Ben je vernoemd, waarom deze naam? Ben je er blij mee?
- Welk Disney figuur zou je zijn? Wat zie je als eigenschappen bij het figuur en hoe komt dat naar voren bij jezelf?
- Neem een voorwerp mee dat rust geeft en een voorwerp dat onrust geeft. Vertel daar wat over.
- Stel jezelf voor zonder je rollen te vertellen. Je mag dus niet vertellen dat je moeder bent of wat voor werk je doet.
- Twee dingen laten vertellen waarvan een ding waar is en eentje niet. Dan moet de groep raden wat wel en niet waar is.
- Degene rechts naast je laten vertellen wat je denkt dat iemand doet, waar diegene van houdt en waar hij/zij goed in is. Zegt meteen iets over indrukken van elkaar.
- Vertellen wat je vroeger wilde worden en waarom.
- Hoe zou jouw (partner, moeder/vader, …) jou omschrijven?
- Beeld iets uit dat je leuk vindt om te doen (bijv tuinieren, volleybal), laat degene naast je het nadoen en raden.
- Groepjes van 2 opsplitsen voor 10 min om elkaar te leren kennen en dan plenair elkaar voorstellen.
- Laat iedereen een voorwerp meenemen waarmee hij iets over zichzelf onthult aan de groep.
- Laat iedereen zijn sleutelbos tonen en uitleggen waar de sleutels van zijn.
- Gooi een ballon in de lucht, wie hem weer opslaat, moet een vraag beantwoorden.
- Vraag de groep om in kleine groepjes te gaan staan of te rangschikken in een rij op basis van kenmerken die je noemt (hoeveel kinderen heb je, rangschikken op leeftijd, waar ben je geboren, waar woon je). Wanneer de groepen zijn gemaakt kan je dit nabespreken door aan iedereen of aan sommigen te vragen ‘hoe voelt het om daar te staan?’
Heb je nog een leuke aanvulling?
Hoi, wij tijdens onze eerste bijeenkomst voor de opleiding het volgende; je stelt je voor dus in mijn geval! Hoi ik ben Desirée en ik denk dat ik de enige ben die….. ik had dat ik 20 aug afgestudeerd ben als verpleegkundige. En zo gaat de volgende… ik ben die en die en denk dat ik de enige ben…. Men mag er dan ook op reageren door oh dat heb ik ook of doe ik ook of hoe men er ook op wil reageren.
Was erg leuk om te doen en je hebt toen dat klaar was in de pauze ook direct om daar op terug te komen (direct een gespreksonderwerp)
Wat een leuke vorm Desirée, ik had er ook nog nooit van gehoord. Bedankt voor het delen!