Mediteren met VR-bril om overspannenheid en burn-out te verminderen of voorkomen.

Hoe virtual reality mij hielp burn-out te voorkomen.

Eigen ervaring met overspannenheid

Op een dag was hij er gewoon. Een olifant die zich met zijn dikke reet pontificaal op mijn borstkas had genesteld. Tot die dag had ik nergens last van. En toen, die ene septemberdag in 2021 zat hij er. De olifant leek niet van plan om snel te vertrekken. Samen met het drukkende pijnlijke gevoel op mijn borstkas kreeg ik vanaf die dag ook mijn vrienden angst en schaamte geregeld op bezoek.

Angst, omdat ik vanaf die septemberdag heel goed besefte wat er zou gebeuren als ik niet goed op de rem zou stappen. Het voelde alsof wanneer ik om zou omvallen, samen met mij mijn hele gezin onderuit zou gaan.

Schaamte, om de gedachten die ik tot die dag had. Ik geloofde oprecht dat er geen mate van stress was die ik niet aankon. Geen aantal ballen die ik niet hoog kon houden. En dat als psycholoog hé, die er letterlijk voor heeft gestudeerd wat de effecten van stress op een mens zijn.

Tot die dag motiveerden uitspraken als ‘wat doe je veel’ en ‘wat kan jij veel aan’ mij alleen maar om nóg harder mijn best te doen en nóg meer te laten zien hoezeer ik alles aan kon.

Hoewel ik op bepaalde vlakken goed bleef functioneren (zoals werk en studie), heb ik jarenlang veel klachten gehad na die dag. Ik stond iedere ochtend met een gejaagd gevoel op en voelde ik gelijk de dikke olifantenreet op mijn borstkas zitten. Ik had minder geduld en ervaarde een enorme moeheid en tegenzin bij ieder extra verzoek wat mijn kant op kwam. Ook ben ik nog nooit zo vaak ziek geweest als de jaren die volgde.

Oplossingen vinden bij overspannenheid

Deze periode was een grote wake-up call voor mij om dingen anders te gaan doen. Ik ben zeer kritisch gaan kijken naar wat mij energie gaf en energie kostte. De druk op mijn borst werd hierbij mijn graadmeter. Werd de druk meer als mij iets werd gevraagd of als ik ergens aan dacht? Dan stopte ik ermee. Dit voelde heel bevrijdend. Ik nam het aan als een kans mijn eigen leven opnieuw in te richten en heb veel langdurige communicatie- en gedragspatronen veranderd.

Ik verlangde ook ontzettend naar totale ontspanning, maar ik was zoekende hoe ik dit op een haalbare manier kon bereiken. Kinderen, werk en opleiding achterlaten om 3 maanden op een strand te gaan zitten was door diverse redenen nou niet bepaald haalbaar. Nog even los van de coronapandemie die destijds heerste.

Toen herinnerde ik me een man die ik een tijd ervoor in behandeling had. Hij had zelf last van angstklachten. Hij vertelde dat hij enorm geholpen werd door een meditatieapp die hij middels een VR-bril gebruikte. Het was inmiddels oktober en de olifant had zich al een hele maand niet verroerd van mijn borstkas, en vanuit wanhoop en nieuwsgierigheid deed ik een aankoop die ik onder andere omstandigheden niet zou doen.

Ik maakte een account aan voor TRIPP, de meditatieapp waar hij naar verwees. En om deze te kunnen gebruiken kocht ik ook een teringdure VR-bril. Hoppa niet moeilijk doen, een kwartier later waren de bril en het TRIPP-abonnement betaald. Ik kon het ook nog wel goed verantwoorden naar mezelf, die hoge kosten waren een motivatie om ook echt te gaan mediteren.

Ik weet niet of het door die kosten kwam, maar mediteren deed ik. Het jaar wat volgde mediteerde ik gemiddeld 30 minuten per dag. Zo lang en veel mediteren had ik zonder dit hulpmiddel nog nooit volgehouden. Naast dat ik de rust kreeg waar mijn hele lichaam naar snakte, lukte het ook om consistent mediteren vol te houden door de geweldige ervaring die mediteren met TRIPP voor mij was.

Een verheldering naar aanleiding van een vraag op deze blog. Ik kocht een vr-bril én een abonnement op de TRIPP app. Deze app gebruik je op de VR-bril. Er is ook een mobiele TRIPP app, met wat extra ontspanningsoefeningen. Hoewel sommigen dit vast heel fijn vinden, is dat niet hetgeen wat mij zo heeft geholpen. Het gaat mij om mediteren met VR-bril.

Mijn ervaring met TRIPP (Virtual Reality Meditatie)

Vr-meditatie in rustige en visueel prikkelende omgevingen

Met TRIPP belandt je echt in een andere omgeving. Stel je voor, je zit rustig op een grasveld in de bergen en tijdens je meditatie zie je de kleuren in de lucht veranderen terwijl de zon ondergaat. Of je bevindt je in een meer psychedelische omgeving waarin stipjes met een staartje in de vorm van een zandloper van boven naar beneden en weer terug kruipen (je moet het echt even opzoeken, want het kost me moeite de ervaring onder woorden te brengen). Sommige omgevingen zijn heel rustig en andere omgevingen zijn visueel veel prikkelender. Het is fijn dat deze afwisseling er is naargelang je eigen voorkeur. Zelf heb ik geen duidelijke voorkeur en vind ik voornamelijk de afwisseling fijn.

Vr-meditaties met TRIPP voor focus, kalmte, slapen of ademen.

Er zijn verschillende soorten meditaties in de app. Een paar jaar geleden waren er meditaties gericht op ‘focus’ anderen op ‘kalmte’. Nu is er ook een categorie speciaal op ‘slapen’ en een andere op ‘ademen’ gericht. Er zijn digitaal ontworpen werelden en echte natuurlandschappen die met een 3D bril zijn gefilmd. De 3D gefilmde landschappen zijn wel met een minder hoge resolutie gefilmd. Het is een leuke toevoeging maar ik vind dit niet de kracht van deze app. De app blijft zich doorontwikkelen en je ziet ook dat de omgevingen met steeds meer scherpte en detail worden gemaakt.

In het onderstaande filmpje krijg je een indruk van hoe het is om te mediteren met TRIPP, maar ik moet er duidelijk bij zeggen dat de echte ervaring veel indrukwekkender is dan om hierover een ‘plat’ filmpje te zien.

Mijn favoriete vr-meditatie met TRIPP

Mijn favoriete meditaties zijn de ‘kalmtemeditaties’. Op een gegeven moment zie je dan een cirkel voor je hangen met een stip die iedere ademhalingscyclus rondgaat. De cirkel is verdeeld in fasen waar je moet inademen, uitademen en je adem inhouden. Er zijn verschillende cirkels met verschillende adempatronen beschikbaar. En nu komt het beste, tijdens de inademing stroomt er glitterlucht naar je neus toe en als je uitademt stroomt de glitterlucht uit je mond. Klinkt misschien raar, maar dit voelt zo echt dat ik de lucht die ik inadem op dat moment als anders ervaar.

Makkelijker erbij blijven bij vr-meditatie dan gewone meditatie

Bij de kalmtemeditaties kan je de tijdsduur aanpassen van kort (ongeveer 10 minuten), middel (ongeveer 20 minuten) of lang (ongeveer 30 minuten). In het begin schrok in van die tijden. Ik vond 10 minuten mediteren zelf helemaal niet kort. Toch merkte ik dat de tijd tijdens de meditaties voorbij vloog. Zelfs met de lange meditaties baal ik altijd als de fase van glitterademhaling voorbij is.

Geleide meditatie met vr-bril en TRIPP

Tijdens de meditaties kan je kiezen voor ‘veel’, ‘weinig’ of ‘geen’ verbale begeleiding. Je kan hierbij ook voor een vrouwen- of mannenstem kiezen. TRIPP adviseert om bij je eerste meditaties ‘veel’ begeleiding te kiezen. Ik heb zelf nu altijd de stem uitstaan tijdens de meditaties, waarbij er wel altijd een rustgevend muziekje op de achtergrond te horen is. Door het geluid van je bril uit te zetten, kan je natuurlijk ook in totale stilte mediteren.

Effect van vr-meditatie met TRIPP

Ik ga eerlijk zijn. Mediteren met TRIPP evenaart niet de 3 maanden solo strandvakantie waar ik naar verlangde. Maar het oversteeg wel mijn verwachtingen. Tijdens de meditaties voel ik me echt helemaal weg uit mijn dagelijks leven. Het zorgt bij mij voor diepe ontspanning en heeft mij ook veel betere ademvaardigheden geleerd die ik ook in mijn dagelijks leven toepas (hoewel ik dan wel de glittertjes mis).

Is vr-meditatie iets voor mij?

Ik kan me goed voorstellen dat je jezelf deze vraag stelt. Ik denk niet dat vr-meditatie voor iedereen is. Volgens mij zijn er bepaalde mensen waarbij het niet past, namelijk;

 • Als jij al consistent en bevredigend mediteert en niet benieuwd bent naar vr-meditatie.
 • Als je geen behoefte hebt aan ontspanning en vertraging in je leven.
 • Als je niet de middelen beschikt om de aanschaf te doen of het te lenen.

Mocht jij wel vaker willen mediteren, benieuwd zijn hoe je technologie kan gebruiken voor ontspanning en meditatie en je de middelen hebt deze aanschaf te doen, zou ik zeggen overweeg deze optie zeker.

Welke VR Bril kan je kopen?

Los van deze meditatieapp is een vr-bril echt heel erg leuk en kan je er een hele nieuwe vorm van gamen en virtuele wereld mee ontdekken. Zelf kocht ik een paar jaar geleden de vr-bril van Meta (Oculus Quest 2).

De technologie heeft zich echter doorontwikkeld, waardoor ik op onderzoek ben gegaan naar de beste opties op dit moment. Ik kwam uit op de volgende 3 opties:

Oculus Quest 2: de Virtual Reality bril van Meta

Dit is de bril die ik zelf gebruik, en ik ben er zeer tevreden over. Hoewel hij na langdurig gebruik wat zwaar kan aanvoelen, heeft het ook veel voordelen.

De Oculus Quest 2 onderscheidt zich vooral door zijn uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Hoewel modellen zoals de PS VR2 en Oculus Quest 3 op sommige vlakken beter zijn, biedt de Quest 2 een betaalbare en veelzijdige optie die aan veel verwachtingen voldoet.


Oculus Quest 3: de nieuwere en betere versie van Meta

De Oculus Quest 3 is de nieuwere versie van de Quest 2 en komt met aanzienlijke verbeteringen. Deze nieuwe versie biedt een hogere resolutie en scherpere beeldkwaliteit. De snellere processor en verbeterde grafische prestaties maken vloeiender beelden en intensievere applicaties mogelijk. Ook biedt de Quest 3 meer comfort, met een lichter ontwerp en verbeterde pasvorm, waardoor langdurig gebruik aangenamer wordt. Daarnaast introduceert de Quest 3 uitgebreidere trackingmogelijkheden en betere handgebarenherkenning, waardoor interacties in de virtuele wereld nauwkeuriger en intuïtiever zijn.

De PS VR2: een Virtual Reality bril van Sony PlayStation

Als je al een PlayStation 5 hebt is dit ook een goeie optie.

Met een 4K HDR OLED-scherm levert het kristalheldere beelden met levendige kleuren en een breed gezichtsveld, wat je echt onderdompelt in de virtuele wereld.

De Sense-controllers zijn een grote sprong voorwaarts, met nauwkeurige haptische feedback en aanraaksensoren die je bewegingen en aanrakingen nauwkeurig registreren. Dit maakt interacties niet alleen natuurlijker maar ook veel meeslepender.

Een van de meest indrukwekkende functies is de geïntegreerde eye-tracking, die precies volgt waar je naar kijkt. Dit verbetert de interactiviteit en maakt visuele effecten nog realistischer.

De inside-out tracking zorgt voor precieze bewegingstracking zonder dat je externe camera’s nodig hebt, waardoor je de headset snel en eenvoudig kunt opzetten.

Met deze geavanceerde functies biedt de PS VR2 een krachtige en immersieve VR-ervaring die je gaming naar een hoger niveau tilt.

Let op, voor deze bril is het ook nodig een PlayStation 5 te bezitten.

Conclusie

Zoals je kan lezen ben ik zelf erg positief over mediteren in de virtuele wereld. Overweeg jij dit ook? Heb je nog vragen? Of heb jij er al ervaringen mee? Laat het achter in de reactiesectie onderaan deze blog.

Ga jij virtuele meditatie ook uitproberen en heb jij nog een VR-bril nodig? Als je via deze blog naar Bol of Amazon doorklikt en daar iets aanschaft, zorg je ervoor dat ik een kleine commissie krijg, zonder dat het jou iets extra’s kost. Je steun wordt gewaardeerd!

TRIPP: A New Way to Meditate (playstation.com)

6 Reacties

 1. Wendy

  Heel erg goede tip!
  Wel even verward, heb ik dan een PlayStation nodig of gewoon de Tripp mobile app?

  Antwoord
  • Yentl Klabbers

   Bedankt Wendy. En goede vraag.
   Je moet én een vr-bril hebben én de betaalde applicatie Tripp abonneren (om de Tripp-app op de vr-bril te kunnen gebruiken). Dus de hardware en de software.
   Daarnaast heb je ook toegang tot de mobiele app van Tripp als je een abonnement afsluit. Dit is een fijne bijkomstigheid, maar dus voor mij niet waar het om ging in mijn eigen zoektocht naar ontspanning, die ging namelijk echt om de VR-ervaring van Tripp.

   Is dit te volgen? Ik zal kijken of ik het nog wat duidelijker in mijn blog kan verwoorden 🙂

   Antwoord
   • Wendy

    De stroom voor deze bril komt van de PlayStation en die heb ik dus niet. Dus helaas lukt niet met enkel een bril en de app. Ik neem aan dat jij al een PlayStation had voordat je de bril kocht?

    Antwoord
    • Yentl Klabbers

     Hey wat vervelend Wendy! Zoals ik in de blog zij, gebruikte ik zelf een oudere vr-bril, een ander model. De PS VR2 is een nieuwere bril, lichter en betere kwaliteit. Maar die heb ik dus zelf niet. Ik heb het even voor je opgezocht en het lijkt inderdaad dat je ook de playstation zelf nodig hebt… bij het oudere model wat ik heb was dit niet het geval

     Antwoord
     • Wendy

      Ik heb een standalone bril gevonden online, dat zou moeten werken!
      De meta quest 2, nog goedkoper ook en kwaliteit zou ook goed zijn.

     • Yentl Klabbers

      Bedankt voor het delen Wendy, dit is de bril die ik zelf ook heb. Ik dacht dat ik met de PS VR2 een betere bril aanraadde, maar blijkbaar niet… Ik ga het binnenkort aanpassen in de blog. Ik heb in ieder geval nu aan de tekst toegevoegd dat de PS5 nodig is voor de playstationbril, om verwarring bij anderen te voorkomen.

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

BOEKENTIPS IN JE MAILBOX?

Ontvang wekelijks een mail met een boekentip of andere waardevolle informatie over psychologie en persoonlijke ontwikkeling.

BIG-code (gz-psycholoog): 69932341225
AGB-code: 94113864
VGCt registratienummer: 305768

Home    •     Over mij    •     Boekenkast    •   Boekenlijsten    •     Privacybeleid    •     Algemene Voorwaarden

Contact: info@yentlklabbers.nl

Deze website is ontworpen en gemaakt door Beyond Websites

Copyright © 2024 Divi. All Rights Reserved.