‘Als je een berg gaat beklimmen, kun je je focussen op het bereiken van de top. Je zult dan merken dat je, als je eenmaal boven bent, alweer naar een volgende top uitkijkt die je kunt beklimmen. Je kunt de beklimming echter ook beginnen met het zetten van de eerste stap. Je mag genieten van het uitzicht onderweg en af en toe kijk je achterom om te zien hoe ver je al bent gekomen. Op die manier geniet je meer en vergroot je je zelfvertrouwen, omdat je minder afhankelijk bent van het succes.’
Een tijd geleden deelde ik een metafoor met jullie die me erg aansprak uit het boek ‘Beelden bij behandeling. Metaforen in de GGZ’ van Lucie van den Eertwegh en Bas van Heycop ten Ham.
Echter soms lees ik iets in boeken waarbij ik niet denkt ‘aha dit kan ik in therapie gebruiken’, maar ‘aha dit kan ik zelf goed gebruiken’. Zo ook dit metafoor uit hetzelfde boekje, die me herinnert aan mijn eigen valkuil en me laat zien hoe het anders kan.
Is het herkenbaar iets te lezen met als doel jezelf als professional te willen ontwikkelen, en in dat proces onbedoeld iets tegenkomen wat veel betekent voor je eigen persoonlijke ontwikkeling? Wil je hierover iets met ons delen?
Ook lezen? Kan je ‘m lenen? Vriendelijk voor de planeet en je portemonnee. 🌍 Of koop het boek (tweedehands) via deze affiliatelink:
Samenvatting van “Metaforen in de GGZ”
Metaforen spreken soms luider dan duizend woorden, en in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) maken behandelaars, waaronder psychiaters, psychologen en psychotherapeuten, vaak gebruik van deze krachtige hulpmiddelen. Metaforen dienen niet alleen als communicatiemiddel, maar ook om informatie helderder en begrijpelijker over te brengen, en om empathie te tonen. Kortom, metaforen maken diagnoses en klachten toegankelijk en tastbaar.
Klinisch psycholoog Bas van Heycop ten Ham en GZ-psycholoog Kind & Jeugd Lucie van den Eertwegh zijn beide actieve behandelaars die dagelijks gebruikmaken van beeldende taal in hun werk. Ze merkten echter op dat vakgenoten zelden hun waardevolle metaforen delen. Dit boek bevat 144 metaforen die voortkomen uit hun eigen praktijk en bijdragen van talloze collega-behandelaars. Het is een unieke verzameling van creatieve beeldspraak die de lezer ongetwijfeld zal inspireren. Dit boek is speciaal gemaakt voor behandelaars, en het handzame formaat, prachtige illustraties en praktische hoofdstukindeling maken het een onmisbare aanvulling op hun therapeutische gereedschapskist.
“Metaforen in de GGZ” op Storytel
Een groot gedeelte van de boeken die ik deel, heb ik via Storytel als luisterboek geluisterd. Het is een fijne app voor luisterboeken en e-books. Je betaalt een laag vast maandbedrag, wat je toegang geeft tot heel veel Nederlandse en Engelse boeken. Dit maakt het een betaalbaar alternatief voor het kopen van boeken. Lees hier mijn review van Storytel.
Dit boek is nog niet beschikbaar op Storytel op het moment dat deze blog is geschreven. Het aanbod op Storytel blijft zich uitbreiden, dus kijk zeker eens of het boek er nu wel op staat.
Probeer Storytel nu zelf uit tijdens de gratis proefperiode door op de onderstaande banner te klikken.
0 reacties