Moet je je Registreren als EMDR Europe Practitioner? Een Overzicht van Voordelen en Nadelen

Mijn twijfels over registreren als EMDR Europe practitioner

Een tijd geleden deelde ik op LinkedIn het volgende bericht:

“Een vraag voor EMDR behandelaren.

Ik heb de afgelopen jaren heel hard gewerkt om alle onderdelen te voltooien die nodig zijn voor de registratie tot EMDR Europe practitioner.

Het traject was super leerzaam, wat me tot een gedegen traumabehandelaar heeft gemaakt met actuele kennis.

Maar nu het punt is gekomen om me echt als EMDR Europe practitioner te registreren twijfel ik om dit te doen.

De kennis en vaardigeden had ik niet willen missen, maar wat levert de registratie me verder op?

Ik snap dat je hiermee je deskundigheid aan kan tonen, maar eerlijk gezegd heeft niemand mij ooit gevraagd dit aan te tonen. De basiscursus was een voorwaarde om met EMDR te mogen behandelen, maar vanaf dat moment keek niemand meer naar de mate van complexiteit van de problematiek die ik wel of niet zou kunnen behandelen.

Ik ben benieuwd naar mensen die wel EMDR Europe practitioner zijn, hier bewust van afzien of hun registratie hebben laten verlopen.

Waarom zou ik me wel of niet laten registreren?”

De reacties op het bericht waren divers en belichtten verschillende voor- en nadelen van registreren bij een vakvereniging. Gezien ik zelf behoefte had om orde te scheppen in de reacties om mijn eigen beslissing te kunnen maken, heb ik de reacties hieronder samengevat. Ik dacht, laat ik het met jullie delen, misschien heeft iemand anders er ook wat aan.

Voordelen van registratie als EMDR Europe practitioner:

 1. Kwaliteitskeurmerk: Registratie wordt gezien als een kwaliteitskeurmerk, waardoor je expertise en bekwaamheid in EMDR wordt erkend.
 2. Supervisie en opleiding: Registratie biedt mogelijkheden om supervisie te geven en kan vrijstellingen geven in bepaalde opleidingstrajecten.
 3. Transparantie naar cliënten: Het kan bijdragen aan transparantie naar cliënten over jouw specifieke deskundigheid en behandelmogelijkheden.
 4. Netwerk en informatie: Lidmaatschap van de vereniging biedt toegang tot relevante discussies, tijdschriften, congressen en netwerkmogelijkheden.
 5. Nieuwe beroepenstructuur: Met de komst van een nieuwe beroepenstructuur in 2025/2026, kan registratie binnen het BIG-register wellicht meer gewicht krijgen. Het kan zijn dat hierin zichtbaar wordt welke registraties je hebt bij specifieke verenigingen. Mogelijk brengt dit voordelen met zich mee, zoals extra vergoeding vanuit de verzekeraar.
 6. Startende professionals: Bij basispsychologen wordt wel meer gewicht gegeven aan de registraties die ze hebben. Ook krijgen ze hierdoor vaak vrijstelling bij andere opleidingen die ze willen doen (zoals de gz-opleiding).

Nadelen van registratie als EMDR Europe practitioner:

 1. Kosten: Registraties brengen kosten met zich mee, en deze kosten worden door sommigen als hoog ervaren.
 2. Overvloed aan registraties: Bijna iedere therapie heeft zijn eigen vereniging. Het is niet haalbaar je overal bij te registreren. Dit is arbeidsintensief (je moet scholing bijhouden) en duur. Ook wordt getwijfeld aan de meerwaarde van je overal bij te registreren.
 3. Cliënten vragen er niet naar: Hoewel kwaliteit belangrijk is, lijkt het erop dat cliënten meestal niet vragen naar specifieke registraties, maar eerder naar behandelmogelijkheden, ervaring en gedane opleidingen van de professional.
 4. Werkgevers vragen er niet naar: Hoewel er voor basispsychologen wel nog naar registraties wordt gevraagd, is dit niet meer het geval wanneer je een BIG-geregistreerde psycholoog bent (gz-psycholoog of klinisch psycholoog).
 5. Groepsdruk: Onder psychologen lijkt de verwachting te bestaan dat je een of meerdere registraties verwerft. Hierin lijken het vermeende aanzien of de vermeende verwachting van andere psychologen een drijfveer te zijn om registraties te behalen.

Conclusie en mijn besluit over registreren als EMDR Europe practitioner

Ten eerste wil ik iedereen bedanken die destijds op het LinkedIn-bericht heeft gereageerd. De reacties zorgden voor waardevolle perspectieven die voor en tegen registreren pleiten.

Het lijkt erop dat er geen eenduidig antwoord is en dat de keuze voor registratie sterk afhankelijk is van individuele doelen, waarden, en toekomstige ontwikkelingen in het werkveld.

Zelf heb ik besloten mij wel te laten registreren als EMDR Europe practitioner. De doorslaggevende factor voor mij is dat mijn werkgever veel onderdelen van het traject heeft vergoed. Ik voel daarin ook bepaalde verantwoordelijkheid om het traject af te maken t/m de registratie (hoewel dit niet zo gevraagd of afgesproken is). Ik weet nog niet waar ik na mijn kp-opleiding ga werken en mocht dit een afdeling zijn waar de registratie vereist is, dan kan ik aan mijn werkgever moeilijk verantwoorden dat ik het moment van registratie aan mij voorbij heb laten gaan.

Voor nu zal ik mij dus wel laten registreren. Opzeggen kan altijd nog.

Heeft deze blog jou meer helderheid gegeven of registreren als EMDR Europe practitioner voor jou de beste keuze is? Roept het vragen op, of ben ik belangrijke afwegingen vergeten? Laat het achter in de comments.

6 Reacties

 1. Kiki van Broekhoven

  Hoi Yentl,
  Dank je wel voor deze duidelijke blog. Heel fijn om de voor- en nadelen zo eens op een rijtje te hebben staan. Ikzelf heb eerder deze week ook besloten mezelf te registreren. Met als belangrijkste afweging dat ik alle stappen van het traject heb doorlopen (waarbij ik de vervolgcursus en daaropvolgende supervisie ook echt van meerwaarde vond voor mijn therapeut vaardigheden) en niet-registreren dan toch ook een beetje gek/‘zonde’ voelde. Tegelijkertijd herken ik mij ook wel een beetje in de druk van herregistraties, ik ben straks namelijk zowel VGCT als EMDR geregistreerd. Bovendien begin ik binnenkort met de KP opleiding; dit voelt op dit moment als heel veel scholing maar mogelijk kunnen bepaalde KP onderdelen ook wel meetellen voor de herregistraties voor VGCT en EMDR? Wellicht weet jij dit, anders ga ik dat vast nog ervaren de komende tijd. Nogmaals dank voor je blog!

  Antwoord
  • Yentl Klabbers

   Hoi Kiki,

   Gefeliciteerd met je aankomende start van de kp-opleiding. Wat een herkenbare situatie. Het is ook inderdaad veel bij elkaar. Ik weet niet waar jij de kp-opleiding gaat doen, maar bij RCSW (waar ik de opleiding volg) zijn volgens mij de vakken niet geaccrediteerd. Dit is lastig, want dan moet je veel extra opleiding erbij doen. Waarbij ik er bovendien achter ben gekomen dat er (in ieder geval binnen mijn instelling) geen opleidingsbudget wordt vrijgemaakt voor mensen die al in een opleidingstraject zitten voor extra opleiding. Dit zou betekenen dat je een herregistratieperiode vrijwel helemaal zelf moet gaat financieren gezien de lengte van de kp-opleiding redelijk overeenkomt met de lengte van een herregistratieperiode. Niet erg motiverend…

   Antwoord
   • Kiki van Broekhoven

    Toch jammer soms he, al die verschillende eilandjes… ben benieuwd hoe dit bij RINO Zuid zit, daar ga ik de opleiding doen. Jij ook veel succes met je KP!

    Antwoord
    • Yentl Klabbers

     Eens… gelukkig kunnen wij daar in onze toekomstige rol als kp-ers verandering in aanbrengen hahaha
     Bedankt, jij ook succes alvast!

     Antwoord
     • Kiki van Broekhoven

      Hahaha ja inderdaad, daar gaan we voor!
      Ik lees overigens net dit nog in het registratiereglement van de VGCt. Mogelijk nog interessant om rekening mee te houden bij kiezen van een supervisor ihkv de KP opleiding!

      “Ontvangen van supervisie bij een supervisor, waarbij één supervisiesessie staat voor één
      nascholingspunt. Zie artikel 2.1.4 voor de vereisten ten aanzien van de duur van een supervisiesessie enhet aantal supervisanten.”

     • Yentl Klabbers

      Hmm interessant! Bedankt voor het delen!

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

BOEKENTIPS IN JE MAILBOX?

Ontvang wekelijks een mail met een boekentip of andere waardevolle informatie over psychologie en persoonlijke ontwikkeling.

BIG-code (gz-psycholoog): 69932341225
AGB-code: 94113864
VGCt registratienummer: 305768

Home    •     Over mij    •     Boekenkast    •   Boekenlijsten    •     Privacybeleid    •     Algemene Voorwaarden

Contact: info@yentlklabbers.nl

Deze website is ontworpen en gemaakt door Beyond Websites

Copyright © 2024 Divi. All Rights Reserved.