Het is altijd zo veel makkelijker om met jullie te delen wat een non-fictie boek met me doet, vergeleken met een roman.
Ik wil namelijk geen spoilers weggeven.
En sta ik dus met romans steeds voor het dilemma, wat deel ik wel en wat deel ik niet?
Zelf lees ik romans het liefste met nul voorinformatie. Zelfs de korte tekst op de achterkant van een boek lees ik niet.
Laten we het zo doen, als je een korte samenvatting van ‘Muidhond’ van Inge Schilperoord wilt lezen, kan je deze onderaan mijn blog vinden.
Als je dit leesavontuur onbevangen aan wilt gaan geef ik je alleen het volgende mee.
– Het is een mooi boek.
– Maar ook een ongemakkelijk boek. Je krijgt inzicht in (en misschien wel empathie voor) iets waar je misschien helemaal geen inzicht of empathie voor wil hebben.
– Het boek is geschreven door een expert in haar vakgebied. Hoewel het verhaal fictie is, ontdek je tijdens het lezen over echte innerlijke processen.
Ik weet het, deze beschrijving blijft vaag. Nogmaals, wil je toch meer weten, lees dan de samenvatting onderaan mijn blog. Met de kanttekening dat ik blij ben dat ik dat niet heb gedaan en het boek blanco ben aangegaan.
Ook lezen? Kan je ‘m lenen? Vriendelijk voor de planeet en je portemonnee. 🌍 Of koop het boek (tweedehands) via deze affiliatelink:
Samenvatting van “Muidhond”
“Muidhond” van Inge Schilperoord is een aangrijpende roman die het verhaal vertelt van Jonathan, een jonge man die worstelt met zijn veroordeling voor pedofiele neigingen. Nadat hij door gebrek aan bewijs werd vrijgesproken van TBS, keerde hij terug naar het huisje waar hij met zijn moeder woont. Waar hij zijn leven weer probeert op te bouwen. De roman biedt een diepgaande verkenning van menselijke complexiteit en moraliteit.
Jonathan, de hoofdpersoon, vindt troost in de natuur, en vindt daar een zieke vis, een muidhond, die hij in zijn aquarium probeert te genezen. Hij raakt in contact met een buurmeisje. De innerlijke worstelingen van Jonathan worden op meeslepende wijze in het boek beschreven en zorgen dat de lezer wordt meegenomen in een uniek perspectief.
Het verhaal werpt vragen op over de mogelijkheid van rehabilitatie en de complexiteit van menselijk begrip. De schrijfster slaagt erin de nuance van het onderwerp te vangen en daagt de lezer uit om voorbij oppervlakkige oordelen te kijken.
Door haar gevoelige en doordachte benadering biedt Schilperoord met “Muidhond” een diepgaande reflectie op thema’s als stigmatisering, sociale perceptie en de zoektocht naar menselijke verbondenheid. Het boek nodigt uit tot diepgaande overpeinzing over de nuances van moraliteit en de uitdagingen van het begrijpen van complexe menselijke emoties en verlangens.
Staat “Muidhond” op Storytel?
Een groot gedeelte van de boeken die ik deel, heb ik via Storytel als luisterboek geluisterd. Het is een fijne app voor luisterboeken en e-books. Je betaalt een laag vast maandbedrag, wat je toegang geeft tot heel veel Nederlandse en Engelse boeken (en andere talen). Dit maakt het een betaalbaar alternatief voor het kopen van boeken. Lees hier mijn review van Storytel.
“Muidhond” is beschikbaar op Storytel op het moment dat deze blog is geschreven.
Probeer Storytel nu zelf uit tijdens de gratis proefperiode door op de onderstaande banner te klikken.
0 reacties