‘Dus we gaan nooit meer iets leuks doen?’ vraagt partner Gijs.
Daar zit je dan.
Na jarenlang succesvol alle ballen in de lucht te houden, van de een op de andere dag in een burn-out.
Dit boek is geschreven als een autobiografisch roman, maar bevat de relevante informatie van een psychologisch handboek.
Inger Boxsem neemt ons in ‘Naar omstandigheden nogal slecht’ mee in haar ervaringen met burn-out en depressie.
De inkijk die Inger mij middels het boek in haar leven geeft, maakt veel indruk op mij.
Ik voel het verlangen naar herstel, de wanhoop wanneer dit op zich laat wachten en de berusting als het erop lijkt dat herstel er niet uitziet zoals je voor ogen had.
Opvallend krachtig aan het boek vind ik hoe ze haar partner- en gezinsdynamieken beschrijft gedurende het ziekteproces. Dat is de reden dat ik deze post inleid met een (totaal uit de context van het boek getrokken, tja ik moet toch een beetje jullie aandacht trekken om mijn post te lezen) citaat van partner.
Dus, heb je een burn-out? Dit is waarschijnlijk een interessant en relevant boek voor je. Het boek is wel confronterend en het lezen van een boek kost een grote cognitieve inspanning. Dus misschien is het lezen van dit boek niet iets voor nu? Ik denk dat je zelf het beste weet wanneer het goede moment is.
Voor ieder ander die nieuwsgierig is geworden, lees dit krachtige, kwetsbare, goed geschreven en leerzame boek.
Veel leesplezier!
Ook lezen? Kan je ‘m lenen? Vriendelijk voor de planeet en je portemonnee. 🌍 Of koop het boek (tweedehands) via deze affiliatelink:
Samenvatting van “Naar omstandigheden nogal slecht”
In ‘Naar omstandigheden nogal slecht’ deelt Inger Boxsem haar persoonlijke ervaringen met een burn-out en langdurige depressie. Deze ervaringen brachten haar met een harde klap naar de dieptepunten van zowel haar fysieke gestel als haar sociale positie. Gedurende haar ziekteperiode voerde ze gesprekken met therapeuten, bedrijfsartsen en hoogleraren, waarbij ze zorgvuldig aantekeningen maakte.
Het boek onthult haar reis door de veeleisende televisiewereld waarin ze jarenlang heeft gewerkt, haar leven met een opgewekt maar chaotisch gezin, haar opname in een kliniek, de uitputtende bezoeken aan het UWV en haar worsteling met antidepressiva. Tijdens deze zoektocht naar herstel komt ze voorbij gevoelens van schuld, schaamte, begrip en onbegrip. Ze vraagt zich af of haar omgeving werkelijk begrijpt hoe ziek ze is, of ze nog meetelt zonder haar carrière, of er hoop is op verbetering, en zelfs of zij degene is die niet in orde is of dat de hele samenleving de weg kwijt is. Want hoe is het mogelijk dat in een land dat bekendstaat als welvarend, maar liefst 800.000 mensen antidepressiva slikken en evenveel mensen met een burn-out kampen?
‘Naar omstandigheden nogal slecht’ is de literaire weerspiegeling van een duistere periode in haar leven. Het is een aangrijpend relaas, eerlijk en vaak herkenbaar. Inger schrijft openhartig en met verrassende lichtheid over de meest zware en donkere tijd in haar leven.
“Naar omstandigheden nogal slecht” op Storytel
Een groot gedeelte van de boeken die ik deel, heb ik via Storytel als luisterboek geluisterd. Het is een fijne app voor luisterboeken en e-books. Je betaalt een laag vast maandbedrag, wat je toegang geeft tot heel veel Nederlandse en Engelse boeken (en andere talen). Dit maakt het een betaalbaar alternatief voor het kopen van boeken. Lees hier mijn review van Storytel.
Dit boek is beschikbaar op Storytel op het moment dat deze blog is geschreven.
Probeer Storytel nu zelf uit tijdens de gratis proefperiode door op de onderstaande banner te klikken.
0 reacties