In ‘Nietzsches tranen’ ontdekte Irvin D. Yalom een formule die hij later ook in een paar andere boeken gebruikte. De drie boeken met deze formule, ‘Nietzsches tranen’, ‘De Schopenhauerkuur’, en ‘Het raadsel Spinoza’, behoren tot mijn favoriete boeken van deze schrijver.
Hij schreef een fictief verhaal waarin echte ideeën van echte mensen werden verweven. In zijn romans geeft hij filosofen het podium en laat zien hoe hun ideeën van waarde zijn voor de psychologie. Hiermee maakt hij oude wijsheid toegankelijk en beter toepasbaar in het heden.
In ‘Nietzsches tranen’ geeft Irvin D. Yalom uiteraard podium aan de filosoof Nietzsche, maar daarnaast komen nog enkele andere belangrijke historische figuren aan bod, waaronder Joseph Breuer, een pionier op het gebied van de psychoanalyse, en Lou Salomé, een filosofe.
Wat ik zelf zo leuk vind van de boeken is dat ze bij mij veel nieuwsgierigheid hebben gewekt. Omdat tijdens het lezen niet helemaal duidelijk is wat de grens is tussen fictie en werkelijkheid in de boeken, motiveerde het mij om daarna zelf op onderzoek uit te gaan naar het leven en de ideeën van de personages. Dit zorgde ervoor dat iedere leeservaring een vervolg kreeg waardoor ik nog meer leerde.
Heb jij een van de boeken ook gelezen? Ik ben benieuwd of andere lezers dit effect van zelf op onderzoek uitgaan nadat het boek uit is ook herkennen? Of riepen de boeken bij jou iets heel anders op?
Ook lezen? Kan je ‘m lenen? Vriendelijk voor de planeet en je portemonnee. 🌍 Of koop het boek (tweedehands) via deze affiliatelink:
Samenvatting van “Nietzsches tranen”
“Nietzsches tranen” van Irvin D. Yalom neemt ons mee naar het Wenen aan het einde van de 19e eeuw, een tijd waarin de psychoanalyse op het punt staat door te breken. Het boek slaat een intrigerende brug tussen fictie en non-fictie, met als hoofdpersonages Friedrich Nietzsche, de ‘filosoof met de hamer’, en Dr. Joseph Breuer, een van de grondleggers van de psychoanalyse.
Het drama ontvouwt zich wanneer Nietzsche, geteisterd door zelfmoordgedachten na de weigering van Lou Salomé om zijn vrouw te worden, in contact komt met Dr. Breuer. Tegelijkertijd worstelt Dr. Breuer met een obsessie voor een patiënte. Op verzoek van Lou Salomé begint Breuer een poging om Nietzsche te ‘behandelen’, maar tot zijn verrassing ontdekt hij dat Nietzsche op speelse wijze zijn eigen problemen aanpakt.
Wat volgt is een meesterlijke en spannende reeks sessies waarin een bizarre vriendschap tussen de twee mannen zich ontwikkelt. Yalom trekt de lezer onontkoombaar de diepten van de geest in, waar existentiële vraagstukken, liefdesdrama’s en de opkomende psychoanalytische stroming samenkomen. Het boek biedt niet alleen een fascinerende blik op de gedachtegang van Nietzsche en de vroege psychoanalyse, maar betrekt de lezer ook intensief bij de menselijke afgronden. Een absolute aanrader voor degenen die geïnteresseerd zijn in de complexe dans tussen filosofie, psychotherapie en het menselijk brein.
“Nietzsches tranen” op Storytel
Een groot gedeelte van de boeken die ik deel, heb ik via Storytel als luisterboek geluisterd. Het is een fijne app voor luisterboeken en e-books. Je betaalt een laag vast maandbedrag, wat je toegang geeft tot heel veel Nederlandse en Engelse boeken (en andere talen). Dit maakt het een betaalbaar alternatief voor het kopen van boeken. Lees hier mijn review van Storytel.
Dit boek is beschikbaar op Storytel op het moment dat deze blog is geschreven.
Probeer Storytel nu zelf uit tijdens de gratis proefperiode door op de onderstaande banner te klikken.
0 reacties