De meeste theorieën in het psychologische vakgebied zijn vaak intuïtief goed te volgen. Dat vind ik bij de ervaring van fysieke pijn dus absoluut niet het geval. Want je zou denken dat op het moment dat je je kleine teen stoot, deze kleine teen pijn produceert, totdat je teen is hersteld van de klap (tegen alweer die rottafelpoot).
Maar het zit dus anders.
Als je pijn voelt, komt dat doordat er ergens in je lichaam iets misgaat, zoals het stoten van je kleine teen tegen de tafelpoot. Zenuwcellen sturen dan een bericht vanuit de teen naar je hersenen om te laten weten dat een lichaamsdeel beschadigd is. Maar de echte ervaring van pijn gebeurt in je hersenen, waar de signalen worden geïnterpreteerd en waar emoties en herinneringen de pijn kunnen versterken of verminderen. Dus, hoewel je de pijn in een specifiek lichaamsdeel voelt, is het eigenlijk je brein dat de pijn “maakt”.
Wat hier bijzonder aan is, is dat je hersenen soms geen pijnsignaal uitzenden als er wel weefselschade is. Bijvoorbeeld je iets heftigs/spannends meemaakt, ontdek en voel je vaak pas achteraf de beurse kloppende teen die in de vluchtpartij is ontstaan. Dat doen je hersenen handig, want bij groot gevaar kan je beter niet stilstaan bij de pijn in je lichaam. Vluchten of vechten heeft dan prioriteit.
Het kan ook andersom. Je hersenen kunnen het pijnsignaal nog steeds uitzenden, ook als er geen weefselschade is. Dan ervaar je wel nog pijn in je lichaam, terwijl uit medisch onderzoek alles fysiek in orde blijkt.
Als mensen om behandeling vragen voor aanhoudende pijnklachten en de medici geen lichamelijke oorzaak vinden, worden mensen doorgestuurd naar de psycholoog. En hier gaat het vaak dus mis. Want als deze stap niet goed wordt uitgelegd, zou je zomaar kunnen denken dat de professionals vinden dat ‘de pijn tussen je oren zit’ en dat je niet serieus genomen wordt.
Maar zoals je net kon lezen, zit álle pijn tussen de oren. Een doorverwijzing naar een psycholoog voor pijnklachten is een hoopvolle stap in de behandeling van pijnklachten. Hierbij is vermindering of verdwijnen van pijnklachten altijd het primaire behandeldoel.
‘Pijn & het brein’ door Annemarieke Fleming en Joke Vollebregt is een fantastisch boek wat meer inzicht geeft in pijn en hoe het werkt als je wel nog pijn voelt, maar er geen weefselschade meer is in je lichaam die verbonden is aan de pijn. De laatste twee hoofdstukken leggen bovendien duidelijk en toepasbaar twee behandeltechnieken uit voor mensen die kampen met langdurige lichamelijke klachten. Het boek is prachtig vormgegeven en vlot door te lezen. Ik zou het iedereen aanraden die interesse heeft in het onderwerp, maar daarnaast denk ik zeker dat iedereen met pijnklachten en iedere hulpverlener dit boek eens zou moeten lezen. Naast beter begrip voor een niet zo intuïtief te begrijpen mechanisme is dit boek ook een fantastisch hulpmiddel om de educatie mee vorm te geven die altijd gegeven dient te worden in een behandeling voor mensen met aanhoudende lichamelijke klachten.
Hoe keek jij voor het lezen van deze post aan tegen de ervaring van pijn?
Wil jij het boek ook lezen? Kan je het lenen of tweedehands kopen? Koop het boek anders via deze affiliatelink naar bol.
Samenvatting van “Pijn & het brein”
“Leer er maar mee leven” is een ontmoedigende boodschap die niemand met chronische pijn graag hoort. Statistisch gezien heeft ongeveer één op de tien mensen te maken met langdurige en ernstige pijn, waarbij vaak geen afdoende verklaring wordt gevonden op de specifieke locatie van de pijn. In dergelijke situaties is het begrijpelijk dat mensen die voelen dat er iets mis is in hun lichaam, de wens hebben om te begrijpen wat er precies aan de hand is.
Het boek ‘Pijn & het brein’ speelt een cruciale rol in het verschaffen van die broodnodige antwoorden. Het werpt licht op de werkelijke veranderingen die zich voordoen in het lichaam van mensen die met chronische pijn leven. Wat is er daadwerkelijk veranderd en hoe ontstaan deze veranderingen? Een belangrijke factor blijkt het brein te zijn, dat fungeert als de centrale regiekamer van ons lichaam. Zonder het brein zou er geen pijn zijn.
Het concept van “medisch onvoldoende verklaarde pijn” wordt in dit boek grondig behandeld en verklaard. Het is echter opvallend dat vaak wordt aangenomen dat de uitleg te complex is of dat behandelaars zelf nog niet bekend zijn met de uitleg. Dit boek komt niet alleen ten goede aan degenen die lijden aan chronische pijn, maar ook aan de behandelaars zelf. Het voorziet hen van praktische tools waarmee ze hun begeleiding kunnen verbeteren en een dieper inzicht kunnen krijgen in de complexiteit van deze aandoening.
Naast gedetailleerde wetenschappelijke verklaringen biedt dit boek ook uitgebreide beschrijvingen van twee zelfmanagementmethoden: succesvolle activiteitenopbouw bij chronische pijn en de effectieve opbouw van uitgeputte energiereserves. Deze methoden zijn niet alleen theoretisch, maar worden ondersteund door praktische toepassingen die het dagelijks leven van mensen met chronische pijn kunnen verbeteren.
De auteurs van dit waardevolle werk, Drs. Annemarieke Fleming (geboren in 1974), werkzaam als gezondheidszorgpsycholoog bij Reade in het cluster Pijn en Gedrag, en Dr. Joke Vollebregt (geboren in 1954), als stafarts revalidatie aan hetzelfde instituut verbonden, delen hun rijke ervaring en expertise in het behandelen van patiënten met medisch onvoldoende verklaarde pijn. Beide professionals hebben voornamelijk te maken met patiënten die kampen met lichamelijke klachten waarvoor geen afdoende verklaring is gevonden.
“Pijn & het brein” op Storytel
Een groot gedeelte van de boeken die ik deel, heb ik via Storytel als luisterboek geluisterd. Het is een fijne app voor luisterboeken en e-books. Je betaalt een laag vast maandbedrag, wat je toegang geeft tot heel veel boeken in verschillende talen. Dit maakt het een betaalbaar alternatief voor het kopen van boeken. Lees hier mijn review van Storytel.
Dit boek is nog niet beschikbaar op Storytel op het moment dat deze blog is geschreven. Het aanbod op Storytel blijft zich uitbreiden, dus kijk zeker eens of het boek er nu wel op staat.
Probeer Storytel nu zelf uit tijdens de gratis proefperiode door op de onderstaande banner te klikken.
0 reacties