Review reMarkable 2. Mijn ervaringen met de reMarkable schrijftablet.

Drie jaar geleden kocht ik na een jaar lang twijfelen de reMarkable 2. Ik bleek niet de enige te zijn die het een interessant apparaat vond. Dat bleek wel uit de opmerkingen en vragen die ik de afgelopen jaren over mijn schrijftablet kreeg. Nog nooit is er zoveel interesse getoond in iets wat ik bezit (ahw dat klinkt wel heel zielig). De meeste mensen die ik over de reMarkable spreek hebben duidelijk interesse in het apparaat, maar twijfelen door de prijs. En terecht, het was voor mij ook de reden om een jaar lang te wikken en wegen totdat ik de knoop doorhakte.

Zelf kocht ik het meest basic exemplaar dat destijds beschikbaar was. Die was wel duurder dan waarvoor je nu het instapmodel van reMarkable kan kopen. Zie hier de meest betaalbare reMarkable van dit moment:

Zoals je in deze blog zult ontdekken is de tablet steeds dezelfde. De verschillende prijzen zijn geheel te wijten aan de soort pen en hoes die je erbij koopt. Daarover later meer.

In deze blog zal ik alle voor- en nadelen van de reMarkable belichten, met het doel dat jij kan beslissen of dit apparaat voor jou de geschikte keuze is. Ik begin door alle aspecten van de reMarkable uitgebreider toe te lichten. Aan het einde som ik alle voor- en nadelen kort op zodat je in één oogopslag een eigen afweging kan maken. De Bol-links in deze blog zijn affiliatelinks. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je via deze link een reMarkable koopt.

Schrijven en typen combineren met reMarkable

Met de reMarkable is het mogelijk om binnen een document te schrijven en te typen. Deze functie was nog niet beschikbaar toen ik de schrijftablet 3 jaar geleden kocht, maar het is op dit moment mijn favoriete functie. Zo maak ik bijvoorbeeld aantekeningen in de les via mijn laptop, maar als we tijdens de les opeens opsplitsen in kleine groepen voor een groepsopdracht neem ik mijn schrijftablet mee en werk ik daarop verder, terwijl ik mijn eerder getypte tekst gelijk in kan zien.

Ook tijdens mijn werk bereid ik behandelsessies voor, door van tevoren de belangrijkste agendapunten te typen op mijn laptop. Vervolgens heb ik tijdens de behandelsessies mijn schrijftablet voor me liggen en maak ik daarop mijn sessieaantekeningen.

Schrift omzetten in getypte tekst met reMarkable

Geschreven tekst kan je ook omzetten in getypte tekst. Zelfs slordige handschriften kan de schrijftablet herkennen. Het herkent hoofdletters en schuingeschreven tekst en weet diverse lay-outelementen over te nemen. Ik had zelf verwacht dat ik van deze functionaliteit veel gebruik zou maken. In de praktijk gebruik ik deze functie eigenlijk amper.

Integratie van reMarkable met mobiel en computer

Waar ik wel dagelijks gebruik van maak is de integratie van de schrijftablet met de desktopapp en de mobiele app. Zo zet ik vlot een PDF-bestand vanuit mijn mobiel op de reMarkable. En zoals ik eerder al zei, typ ik veel in mijn bestanden vanuit mijn laptop.

Ik vind het ook een fijn idee om al mijn documenten op één plek te hebben. Hierdoor is alles goed geordend en toegankelijk, ook als ik mijn reMarkable op dat moment niet bij me zou hebben.

Wat ik zo leuk vind aan het schrijven van reviews, is dat ik zelf ook iedere keer weer wat nieuws ontdek over iets wat ik al langere tijd gebruik. Zo ontdekte ik tijdens het schrijven van een review over Storytel ook een functie die ik nog niet kende. Tijdens het schrijven van deze review ontdekte ik dat je je reMarkable scherm blijkbaar kan delen. Zo kan je tijdens een videocall vanaf je laptop blijkbaar je scherm delen en bijvoorbeeld live voor alle deelnemers een tekening maken of iets uitschrijven.

Batterijduur van de reMarkable

Volgens de website van reMarkable is de batterijduur van de schrijftablet twee weken. Ik heb het in de eerste jaren niet bijgehouden, maar ik geloof het gelijk. Ik moest de schrijftablet bijna nooit laden. Ik krijg de indruk dat ik de laatste tijd iets vaker moet laden, ongeveer een keer per week. Zelf vind ik dit helemaal prima. Gezien de reMarkable met de universele USB-C aansluiting wordt geladen, zijn er altijd wel oplaadmogelijkheden in de buurt.

Wat ik ook fijn vind is dat het batterij-icoontje alleen maar getoond wordt binnen werkdocumenten als de batterij leeg begint te raken.

Minimalistische vormgeving van de reMarkable

Vorig punt over het verstopte batterij-icoontje leidt ons tot het minimalistische uiterlijk van de reMarkable. Zowel de fysieke vormgeving als de digitale lay-out is minimalistisch en strak. De schrijftablet is echt ontworpen om te werken zonder enige afleiding. Het is digitaal papier zonder verdere poespas.

Schrijftablet vs papier

De schrijfervaring op een reMarkable lijkt echt op schrijven op papier, zowel wat betreft de textuur als de snelheid waarmee je tekst op het scherm verschijnt. Er zijn verschillende pennen, kwasten en potloden die je kunt gebruiken en je kan de tekst ook arceren. Een voordeel van de reMarkable is dat je tekst makkelijk kan wissen, verplaatsen, dupliceren, groter en kleiner kan maken.

Gezien je alle bestanden die je gewoonlijk op papier zou hebben op de reMarkable kan zetten en hier ook op kan arceren en aantekeningen bij kan maken, is papier bijna geheel vervangbaar geworden door de reMarkable. Ik heb alle documenten voor mijn opleiding en werk erop staan, waaronder hand-outs van cursussen, artikelen, boeken, protocollen en vragenlijsten. Zelfs als patiënten een vragenlijst moeten invullen, laat ik ze dat op mijn reMarkable doen in plaats van op papier.

Wanneer gebruik ik nog wel papier? Als patiënten een formulier moeten invullen dat ze zelf mee naar huis moeten nemen. Ook is papier fijner als je snel en vaak moet bladeren door een document of meerdere pagina’s naast elkaar moet kunnen neerleggen. Bijvoorbeeld de SCID, een interview om DSM-stoornissen te classificeren heeft een lay-out waarop op een pagina de vragen staan die je als onderzoeker moet stellen en op de andere pagina staat per vraag een toelichting. Het is heel storend als je steeds heen en weer moet bladeren tussen de twee pagina’s waardoor ik dit interview altijd uitprint.

Een voordeel van schrijven op de reMarkable is dat er diverse templates beschikbaar zijn waarop je kan schrijven, zoals lijntjes en een to-do lijst. Ook kan je andere templates downloaden en gebruiken, zoals een jaaragenda.

Een laatste voordeel van schrijven op een reMarkable is dat je ‘papieren’ eindelijk goed geordend worden. Je hebt geen printjes, post-its of mappen meer nodig want alles staat op de dunne schrijftablet. Ik heb de afgelopen jaren steeds meer oude mappen met papieren en aantekeningen weggedaan en het voelt rustig en bevrijdend om nu alleen nog maar informatie op mijn reMarkable te hebben staan.

reMarkable als e-reader

Ik heb mijn e-reader weggegeven nadat ik mijn reMarkable een tijdje had. Je kan namelijk documenten met het format PDF, JPG, PNG, en EPUB op het schrijftablet zetten. Je kan alleen geen documenten met rechtsbescherming zien.

Gezien ik voornamelijk luisterboeken en ebooks via Storytel en papieren boeken lees, is dat geen probleem. Ik gebruik mijn reMarkable als e-reader voor de weinige andere boeken die ik toevallig in PDF format beschik. Ik vind het super fijn dat ik er lekker in kan arceren en aantekeningen kan maken. Dit helpt mij om de tekst goed op te kunnen nemen. Maar als je echt veel leest op een e-reader vind ik dit geen goede vervanging. Een nadeel is dat het geen ingebouwde verlichting heeft en je geen toegang hebt tot gehuurde en beschermde gekochte boeken. Ook biedt een e-reader andere functies gericht op een optimale leeservaring, die de reMarkable niet biedt.

Hoe lang gaat de reMarkable mee

De schrijftablet doet het al meer dan 3 jaar zonder problemen en ik verwacht er nog lang gebruik van te kunnen maken. Het enige onderdeel wat op een gegeven moment vervangen moet worden is de penpunt. Deze is van een zachter soort materiaal, dat in de loop der tijd slijt. Toen ik mijn reMarkable net binnen had, was ik hierdoor teleurgesteld. Had ik net een vermogen uitgegeven, en nu moest ik regelmatig dure tipjes bij moeten kopen. In de praktijk bleek die zorg ongegrond. Ik gebruik mijn reMarkable intensief, maar houd het ongeveer 8 maanden vol met een tipje. Op een gegeven moment wordt de punt wel platter, maar dit heeft geen invloed op de schrijfervaring. Je krijgt bovendien een heel setje tipjes bij je aankoop (ik dacht 10) waarvan ik na 3 jaar nog niet eens op de helft zit.

Synchronisatie van reMarkable met Dropbox en GoogleDrive

Je kan compatibele documenten zoals PDF’s vanuit de Dropbox en GoogleDrive direct op je reMarkable downloaden. Als je deze documenten bewerkt, is dit alleen op het document op je schrijftablet. Je kan dus niet direct in je documenten op de clouds werken.

Milieuvriendelijkheid van reMarkable

Ik wil geloven dat ik milieubewust bezig ben door zo veel papiergebruik te vermijden. Maar of dat echt zo is weet ik niet zeker. Ik weet niet wat de milieu-impact is van de productie van het apparaat, en hoe lang ik het apparaat zou moeten gebruiken totdat je een positieve impact maakt vergeleken met al het papier wat je bespaart. Mocht iemand hier meer over weten, laat het mij weten! Dan voeg ik het toe aan deze blog.

Hoe duur is een reMarkable?

reMarkable® 2 met Staedtler stylus pen en Zwarte Hoes

Tot nu toe was ik overwegend enthousiast over de aspecten die ik schreef, maar de reMarkable heeft ook nadelen. Het grootste nadeel is de prijs. Je moet er financieel wat voor over hebben. Je kunt het hierbij zo gek maken als je zelf wilt. Zoals ik al eerder deelde is dit de meest betaalbare versie van reMarkable die je kan kopen.

reMarkable ® 2 – inclusief marker plus en luxe grijze hoes – the Paper tablet!

Als ik de aanschaf nu opnieuw zou doen zou ik echter toch een pen hebben gekocht met gum aan de achterkant. Een van mijn vriendinnen heeft de pen met gum en haar workflow is toch wel echt soepeler gezien ze niet de gum aan moet klikken in de menubalk zoals ik, maar gewoon haar pen omdraait en met de andere kant haar tekst weg gumt.

reMarkable® 2 tablet met QWERTY Toetsenbord en Marker PLUS (met gum)

Als je echter helemaal all-in wil gaan, kan je ook de reMarkable kopen met een toetsenbord in de hoes geïntegreerd. Ik twijfel zelf of ik het de investering waard zou vinden, maar als je niet van het bedrag wakker ligt, lijkt het mij een super fijne toevoeging.

Beperkte bestandscompatibiliteit van reMarkable

Zoals al eerder geschreven kan je geen beschermde ebooks op het apparaat lezen. Nu is het natuurlijk ook geen e-reader maar een schrijftablet.

Wat ik wel als een groter nadeel ervaar is dat je geen Word-bestanden kan inzien en bewerken. Er is de afgelopen jaren al veel doorontwikkeld aan de reMarkable. Ik krijg geregeld updates, waarbij er iedere keer weer duidelijke verbeteringen zijn in de gebruikerservaring en mogelijke functionaliteiten, dus hopelijk zal het bewerken van Word-bestanden in de toekomst wel mogelijk worden.

De beperkte mogelijkheden van een reMarkable

Het nadeel van een minimalistisch apparaat is dat het ook veel dingen niet kan. Naast Dropbox, GoogleDrive en de reMarkablesoftware op andere apparaten is er geen synchronisatie mogelijk met andere apps zoals Evernote. Ook kan je niet snel internetten, filmpjes afspelen of foto’s in kleur bekijken, gezien het een e-inkt scherm is. Dus wees je bewust dat een reMarkable echt een SCHRIJFtablet is.

Connect abonnement van reMarkable

De functies van de reMarkable blijven zich uitbreiden. Echter heeft het bedrijf wel besloten een gedeelte van deze functies enkel beschikbaar te stellen voor klanten die een aanvullend Connect abonnement afsluiten. Dit abonnement krijg je voor één jaar gratis bij de aanschaf van de schrijftablet. Daarna betaal je 2,99 euro per maand of 29,90 euro per jaar. Het abonnement is altijd vrij opzegbaar.

Met het abonnement krijg je onbeperkte opslag van je bestanden in de cloud, de mogelijkheid om op de mobiele app en desktop-app aantekeningen te maken in de reMarkable bestanden, drie jaar extra garantie en exclusieve aanbiedingen.

Gezien ik de reMarkable al had gekocht voordat de abonnementsvorm inging mag ik onbeperkt gratis gebruik maken van de Connect functies. Dat is dan wel weer aardig, maar daar heb jij helaas niks aan als je nu overweegt de reMarkable aan te schaffen.

Het bedrijf geeft duidelijk aan dat je het connect abonnement niet nodig hebt om op een prettige manier van de schrijftablet gebruik te maken en daar ben ik het mee eens.

Alle voordelen van reMarkable in het kort

 • Je kan schrijven en typen in hetzelfde bestand.
 • (Zelfs slordige) handschriften worden omgezet in getypte tekst.
 • Je documenten zijn beschikbaar op al je devices (en met het connect abonnement kan je de bestanden ook bewerken vanuit alle devices).
 • De batterij gaat lang mee.
 • Het is een mooi minimalistisch apparaat.
 • De schrijfervaring is echt heel goed.
 • Je hebt geen papieren chaos mee. Al je ‘papieren’ staan nu geordend op dit kleine apparaat.
 • Je kan het (soort van) als e-reader gebruiken.
 • De reMarkable kan synchroniseren met Drobox en GoogleDrive.
 • Het is mogelijk milieuvriendelijk (als je de schrijftablet lang genoeg gebruikt).

Alle nadelen van reMarkable in het kort

 • De reMarkable is prijzig.
 • De pentipjes moet je af en toe vervangen.
 • Beschermde ebooks vertoont de tablet niet, dus het is geen volwaardige e-reader.
 • Er is geen ingebouwd licht in de tablet.
 • Het heeft beperkte synchronisatiemogelijkheden met allerlei andere apps (zoals Evernote)
 • Voor sommige functies heb je het Connect abonnement nodig.

Conclusie

Ik gebruik mijn reMarkable al drie jaar met veel plezier en ervaar het als een waardevol hulpmiddel voor verbeterde productiviteit tijdens mijn werk en studie. Met de mogelijkheid om te schrijven en typen binnen één document en een minimalistisch ontwerp, biedt het een georganiseerde en efficiënte workflow. De aanschaf is prijzig, daar kunnen we niet omheen. Het zal aan iedereen zelf zijn om te overwegen of ze het waard vinden. Ik hoop dat deze blog je meer helderheid heeft gegeven over verschillende aspecten met betrekking tot de reMarkable, zodat jij zelf kan beslissen of deze schrijftablet wat voor jou is.

6 Reacties

 1. San

  Dag Yentl, ik ben zelf aan het overwegen om een remarkable aan te schaffen. Ik zag dat een studiegenoot ook aantekeningen maakt van behandel sessies maar nu vroeg ik mij af of dat wel voldoende beschermd is. Ik ben benieuwd of jij het ook voor dit doeleinde gebruik en hoe je daar mee omgaat? vriendelijke groet!

  Antwoord
  • Yentl Klabbers

   Goede vraag San,
   Ik heb deze vraag meerdere keren intern gesteld bij mijn werkgever en kreeg hier steeds geen antwoord op.
   Toen heb ik besloten om de Remarkable wel voor aantekeningen te gebruiken, maar dit anoniem te doen. Ik schrijf een afkorting van hun naam op in plaats van alle gegevens.
   Daarnaast heb ik ook een tijd enkel de Remarkable zonder wifi en de cloudfunctionaliteiten gebruikt. Echt merkte ik dat ik hiermee veel voordelen van het apparaat miste. Nu gebruik ik dit dus wel.

   Antwoord
   • Miriam

    Hoi Yentl,

    Fijn deze blog, dankjewel. Ik heb eerder ook overwogen om de Remarkable aan te schaffen en zie nu ook dat je hem gebruikt tijdens behandelsessies op je werk. Dit was ook wat ik wilde doen. Alleen vroeg ik me af of je in de praktijk makkelijk je aantekeningen kan omzetten in een kort verslag voor in de dossiers van cliënten? Waardoor het gebruiken vd Remarkable misschien veel administratietijd kan schelen. Hoe pak jij dit aan?

    Antwoord
    • Yentl Klabbers

     Hallo Miriam,
     Ik dacht zelf ook voordat ik hem kocht de remarkable op deze manier te zullen gebruiken. Echter in de praktijk doe ik dit niet. Voor mij is het sneller een (beknopte) rapportage opnieuw te schrijven op mijn laptop dan mijn geschreven tekst omzetten, eventuele woorden die hij verkeerd heeft overgenomen aan te passen enzovoort. Wat ik tegenwoordig wel veel doe (hier heb je het connect abonnement of een remarkable toetsenbord voor nodig) is typen op mij remarkable, deze tekst kopieer ik dat wel naar een rapportage…
     Ik vind dat het mij op andere gebieden wel veel tijd bespaart. Ik heb namelijk altijd alles bij de hand (denk aan vragenlijsten, protocollen, eerder gemaakte aantekeningen), waardoor ik veel minder gedoe heb met papieren opslaan, printen, zoeken…

     Antwoord
 2. Ben Van Beurden

  Beste Yentl !
  Dus de Remarkable 2 kan een handgeschreven tekst converteren naar een pdf-document dat je nadien op je desktop of laptop kunt opslaan. Ik beschik over de gratis Adobe versie. Ik neem aan dat ik dan niet de tekst uit dat pdf-document kan kopiëren (om die te plakken in en WORD-doc) ?

  Antwoord
  • Yentl Klabbers

   Hallo Ben,
   Klopt helemaal. En heel eerlijk, je bent sneller als je ‘gewoon’ je handgeschreven tekst overtypt in een wordbestand. Mede omdat hij soms alle woorden niet goed herkent, ik denk dat je sowieso meer tijd kwijt bent aan reviseren van je tekst dan wat je kwijt zou zijn door het opnieuw te typen. Als je veel tekst gaat schrijven, moet je je sowieso afvragen of handgeschreven de beste optie is, dan is het vaak sneller om gewoon gelijk te typen.

   Heb je iets aan dit antwoord?

   Groetjes Yentl

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

BOEKENTIPS IN JE MAILBOX?

Ontvang wekelijks een mail met een boekentip of andere waardevolle informatie over psychologie en persoonlijke ontwikkeling.

BIG-code (gz-psycholoog): 69932341225
AGB-code: 94113864
VGCt registratienummer: 305768

Home    •     Over mij    •     Boekenkast    •   Boekenlijsten    •     Privacybeleid    •     Algemene Voorwaarden

Contact: info@yentlklabbers.nl

Deze website is ontworpen en gemaakt door Beyond Websites

Copyright © 2024 Divi. All Rights Reserved.