Boekentip:

Rood is ja | Sara Kroos
Sara Kroos' 'Rood is Ja' is een pakkende, persoonlijke onthulling die haar leven en worstelingen met depressie en roem openhartig verkent, met humor en diepgaande inzichten.
Sara Kroos' 'Rood is Ja' is een pakkende, persoonlijke onthulling die haar leven en worstelingen met depressie en roem openhartig verkent, met humor en diepgaande inzichten.

Boekentip:

Rood is ja | Sara Kroos

Sara Kroos schrijft in ‘Rood is ja’ over twee periodes van seksueel misbruik die ze heeft meegemaakt.

Twee periodes die erg van elkaar verschillen.

Eerst het ‘klassieke verhaal’. Ze wordt als kind misbruikt door haar oom, een man met eigen problemen en getroebleerde jeugd.

Het is makkelijk om hier als lezer ongenuanceerde verontwaardiging bij te voelen.

Dit had nooit mogen gebeuren!

Dan de tweede periode van misbruik. Sara is nu ook volwassen, ze zoekt ook toenadering in het seksuele contact, ze voelt verlangen naar haar misbruiker. Ze kan haar misbruiker fysiek de baas.

Is dit wel seksueel misbruik?

Is dit niet gewoon een relatie?

Sommigen betwijfelen het.

Echter, ik liet een detail onbenoemd.

De misbruiker was de psycholoog van Sara.

De psycholoog die haar middels schematherapie behandelde voor het seksueel misbruik in haar jeugd.

De psycholoog die tijdens de verbeeldingsoefeningen waarin de trauma’s uit haar jeugd werden herschreven in het beeld stapte om de kleine Sara te troosten en uit de nare situatie te halen.

De psycholoog die door Sara werd gezien als een redder, als een veilige haven, als de persoon die haar zou helpen herstellen van haar trauma’s.

En daarmee verdwijnt alle nuance uit de tweede periode van misbruik.

In de behandelrelatie ontstaat per definitie een machtsongelijkheid waarin voor seksueel contact geen plaats is.

Door die machtsongelijkheid is het per definitie seksueel misbruik.

Toch reageerden veel collega’s in de kliniek waar dit gebeurde alsof dit oké was.

Ongebruikelijk, maar wie zijn wij om te oordelen?

Collega’s die de relatie als iets moois zagen.

Hoe kan dan?

Het is makkelijk om het boek van Sara te lezen en je weerzin over wat er gebeurde in alle stelligheid te voelen.

‘Ík had anders gehandeld als een collega een relatie zou hebben met een patiënte’ denk ik tijdens het lezen van het boek.

Maar is dat echt zo?

In een beroep waarin je getraind wordt om je eigen oordeel aan de kant te zetten, om alle kanten van een verhaal te belichten kan je nuance gaan zien in dingen die geen nuance verdienen.

Ik hoop dat na het lezen van dit boek niemand meer een grijs gebied ziet in Sara’s tweede periode van seksueel misbruik en toch ben ik benieuwd, hoe stellig denk je dat je zelf in deze situatie als collega zou hebben gereageerd?

Ook lezen? Kan je ‘m lenen? Vriendelijk voor de planeet en je portemonnee. 🌍 Of koop het boek (tweedehands) via deze affiliatelink:

Samenvatting van “Rood is ja”

Sara Kroos onthult haar aangrijpende verhaal in “Rood is ja.” Als cabaretier heeft Sara Kroos nooit geschroomd om haar persoonlijke verhaal te delen in haar theateroptredens. Ze was openhartig, krachtig, ontroerend en bijzonder humoristisch. Naast haar vrolijke onhandigheid besprak ze ook de donkere thema’s in haar leven: seksueel misbruik en depressie. Ze maakte in een razend tempo gewaardeerde programma’s en trad op voor uitverkochte zalen in het hele land. Totdat haar stressvolle levensstijl, gecombineerd met haar pijnlijke verleden, een tol begon te eisen en ze uiteindelijk instortte. Ze besloot zich op te laten nemen in een psychiatrische kliniek, waar ze, zoals ze in “Rood is ja” schrijft, dacht dat ze op het dieptepunt van haar wanhoop was beland. Maar niets bleek minder waar te zijn: er was nog een dieper niveau van pijn en lijden dat ze moest aangaan om te genezen. Haar weerstand was verzwakt, en daar bovenop kwam nog een nieuwe uitdaging. “Rood is ja” van Sara Kroos biedt een eerlijk en confronterend verslag van misbruik en de herhaling ervan, van een leven met psychische problemen en de weg naar herstel. Met haar show “Verte” won ze de prestigieuze Poelifinario-prijs voor het meest indrukwekkende cabaretprogramma.

“Rood is ja” op Storytel

Een groot gedeelte van de boeken die ik deel, heb ik via Storytel als luisterboek geluisterd. Het is een fijne app voor luisterboeken en e-books. Je betaalt een laag vast maandbedrag, wat je toegang geeft tot heel veel Nederlandse en Engelse boeken (en andere talen). Dit maakt het een betaalbaar alternatief voor het kopen van boeken. Lees hier mijn review van Storytel.

Dit boek is beschikbaar op Storytel op het moment dat deze blog is geschreven.

Probeer Storytel nu zelf uit tijdens de gratis proefperiode door op de onderstaande banner te klikken.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

BOEKENTIPS IN JE MAILBOX?

Ontvang wekelijks een mail met een boekentip of andere waardevolle informatie over psychologie en persoonlijke ontwikkeling.

BIG-code (gz-psycholoog): 69932341225
AGB-code: 94113864
VGCt registratienummer: 305768

Home    •     Over mij    •     Boekenkast    •   Boekenlijsten    •     Privacybeleid    •     Algemene Voorwaarden

Contact: info@yentlklabbers.nl

Deze website is ontworpen en gemaakt door Beyond Websites

Copyright © 2024 Divi. All Rights Reserved.