Boekentip:

Socrates op sneakers | Elke Wiss

Boekentip:

Socrates op sneakers | Elke Wiss

‘Waarom ben je moe?’
‘Waarom zijn kleine mollen klein?’
‘Waarom mag ik geen snoepje?’

De hele dag door stelt mijn dochter mij waaromvragen.

Sinds mijn eerste opleiding in de hulpverlening is mij duidelijk ingeprent dat ‘waarom’ het verboden woord is.

De ander kan dit woord namelijk als een aanval opvatten, het gevoel krijgen zich te moeten verantwoorden en het gevoel krijgen dat wat hij/zij doet niet goed is.

Wanneer mijn dochter mij een waaromvraag stelt voel ik dit echter niet.

Ik voel haar nieuwsgierigheid en leergierigheid en krijg zin om samen met haar antwoorden op haar vragen te ontdekken.

Van Elke Wiss mag ik wel waaromvragen stellen.

In haar boek ‘Socrates op sneakers’ leert ze je socratische vragen te stellen. Waarbij het woord waarom dus niet verboden is. Socratische vragen stellen kan in ieder contact met mensen worden toegepast. Het doel hiervan is om meer verdieping en verbinding in je gesprekken te krijgen.

Het boek is grappig, vlot geschreven en persoonlijk. En leert je vragen stellen zoals de filosoof Socrates dat deed. Maar dan op sneakers.

En voor de luisterboekfans, het door Elke Wiss zelf voorgelezen luisterboek is ook zeker de moeite waard.

Wat is jou ervaring met socratische vragen stellen? Heb je nog leuke tips om met ons te delen?

Ook lezen? Kan je ‘m lenen? Vriendelijk voor de planeet en je portemonnee. 🌍 Of koop het boek (tweedehands) via deze affiliatelink:

Samenvatting van “Socrates op sneakers”

In “Socrates op sneakers” biedt Elke Wiss een les in de kunst van vragenstellen, geïnspireerd door Socrates en andere beroemde filosofen. Dit stelt ons in staat om gesprekken te voeren die leiden tot diepgaand begrip en emotionele connectie.

In een tijd waarin meningen vaak als feiten worden beschouwd en iedereen luidkeels zijn eigen standpunten verkondigt, lijkt oprechte verbinding steeds zeldzamer te worden. In plaats van samen op zoek te gaan naar diepgaande antwoorden, proberen we eerder anderen te overtuigen van ons eigen gelijk. Hierdoor lijken onze gesprekken meer op debatten dan op echte dialogen. Luisteren is vaak ver te zoeken, en we hebben vaak geen tijd om vragen te stellen. Het toegeven van onwetendheid lijkt bijna een taboe. 

Stel je voor dat je altijd en overal zou weten hoe je precies die vraag moet stellen die leidt tot een betekenisvol gesprek. In “Socrates op sneakers” leert Elke Wiss je precies hoe je dat doet. Geïnspireerd door Socrates en andere filosofen onthult ze waarom we vaak zo slecht zijn in het stellen van goede vragen, en nog belangrijker, hoe we hierin kunnen verbeteren. Dit boek biedt de nodige vaardigheden om vragen te stellen die anderen verrassen en aanzetten tot dieper nadenken. Zo kunnen we gesprekken voeren die leiden tot een dieper begrip en een sterkere verbinding, zowel met anderen als met onszelf.

Dit boek was genomineerd voor de Beste Spirituele Boek van 2021.

“Socrates op sneakers” op Storytel

Een groot gedeelte van de boeken die ik deel, heb ik via Storytel als luisterboek geluisterd. Het is een fijne app voor luisterboeken en e-books. Je betaalt een laag vast maandbedrag, wat je toegang geeft tot heel veel Nederlandse en Engelse boeken. Dit maakt het een betaalbaar alternatief voor het kopen van boeken. Lees hier mijn review van Storytel.

Dit boek is beschikbaar op Storytel op het moment dat deze blog is geschreven.

Probeer Storytel nu zelf uit tijdens de gratis proefperiode door op de onderstaande banner te klikken.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

BOEKENTIPS IN JE MAILBOX?

Ontvang wekelijks een mail met een boekentip of andere waardevolle informatie over psychologie en persoonlijke ontwikkeling.

BIG-code (gz-psycholoog): 69932341225
AGB-code: 94113864
VGCt registratienummer: 305768

Home    •     Over mij    •     Boekenkast    •   Boekenlijsten    •     Privacybeleid    •     Algemene Voorwaarden

Contact: info@yentlklabbers.nl

Deze website is ontworpen en gemaakt door Beyond Websites

Copyright © 2024 Divi. All Rights Reserved.