Sneller lezen en studeren met Speechify. Hoe TTS-software studenten en professionals kan helpen.

Text-to-speech (TTS): Een nieuwe manier van ondersteuning bij lezen

Toen ik begin 2024 met de kp-opleiding begon, wist ik dat ik de komende vier jaar veel wetenschappelijke artikelen, boeken en hand-outs zou moeten lezen.

Hoewel ik altijd al veel tijd aan lezen had besteed, ben ik een trage lezer die snel afgeleid raakt. Hierdoor waardeer ik mijn ontdekking van Storytel ook zozeer, waardoor ik de afgelopen jaren meer heb kunnen ‘lezen’ dan ooit tevoren (daar schreef ik eerder deze blog over).

Maar de literatuur van mijn opleiding staat meestal niet als luisterboek op Storytel.

Dus vroeg ik me af of er een andere manier zou zijn om alle literatuur in mij op te nemen, met iets meer snelheid en gemak dan wat mij met ‘klassiek lezen’ lukt.

Eerst dacht ik aan ChatGPT. Zou dit slimme vriendje literatuur voor mij kunnen samenvatten zodat ik zelf de hele tekst niet meer zou hoeven lezen?

Maar al snel ontdekte ik dat ik te veel verwachtte van ChatGPT. Ik vond de samenvattingen niet betrouwbaar en te kort.

Dus zocht ik verder.

Toen ontdekte ik de text-to-speech (TTS) technologie. Er zijn meerdere goede apps beschikbaar om hier gebruik van te maken. Waarvan Speechify een populaire keuze is met hoge waarderingscijfers.

Hoe teksten laten voorlezen met Speechify

TTS-technologie doet precies wat je bij de naam zou verwachten. Het vertaalt teksten naar spraak. Denk hierbij dus aan de wetenschappelijke artikelen en PDF-bestanden die ik voor mijn opleiding moet lezen. Maar je kan ook foto’s van (boek)pagina’s maken en dit laten voorlezen. Zie hier op welke manieren je tekst kan laten voorlezen.

How to use Speechify – Tutorial

Speechify laten voorlezen op werk, studie en privé

Al snel merkte ik dat ik het programma niet alleen voor de opleiding gebruikte. Ook op mijn werk gebruik ik het om langere stukken tekst snel te lezen. Ik heb ontdekt dat ik eerder foutjes opmerk uit teksten als ik het laat voorlezen terwijl ik de tekst lees, in tegenstelling tot enkel ‘klassiek lezen’. En ook als hobbylezer gebruik ik de app nu af en toe. Door foto’s te maken van bladzijden en deze te uploaden creëer ik mijn eigen luisterboeken.

Voorleesstemmen met AI technologie in Speechify

Het is bijzonder om te merken hoe goed de stemmen in staat zijn intonatie en melodie op gepaste wijze in te zetten. Natuurlijk is het niet geheel foutloos. Soms wordt een woord verkeerd uitgesproken of ‘ziet’ de voorlezer niet goed dat een zin nog niet is afgelopen. Ik ervaar het zelf niet als storend en vind de voordelen van tekst voorgelezen krijgen groter dan deze nadelen, maar laat gerust in de reacties onderaan deze blog je ervaring achter als jij dit anders ervaart.

Meelezen en snelheid aanpassen met Speechify

Wat ontzettend fijn is aan Speechify is dat tijdens het voorlezen de gelezen woorden in de tekst worden uitgelicht. Hierdoor kan je makkelijk meelezen. Door zowel auditief als visueel dezelfde informatie op te nemen, beklijft de tekst beter en lukt het ook beter om geconcentreerd te blijven op de tekst. Bovendien is het mogelijk om de snelheid van de voorleesstem aan te passen, waarbij ik merk dat het mij steeds beter lukt het voorleestempo sneller te zetten dan mijn oorspronkelijke leestempo. Hierdoor ben ik productiever, terwijl ik de tekst beter in me opneem dan met alleen lezen.

Klik hier om naar de website van Speechify te gaan.

Speechify als oplossing om te lezen met dyslexie

Een leuk feitje is dat Speechify is ontwikkeld door een man met dyslexie. Cliff Weitzman ontwikkelde de app met als doel lezen toegankelijk te maken voor andere mensen die moeite hebben met lezen (en dus ook voor zichzelf). Hoewel Speechify ook voor mensen zonder leesproblemen is bedoeld, straalt de missie van Cliff van de app af. Het is duidelijk te zien dat hij het plezier in lezen weer terug wil geven aan mensen waarvoor lezen duidelijk een struggle is geworden. Dit zie je bijvoorbeeld terug in de leuke stemdemo’s (zoals Snoop Dogg) die je op de site kan vinden AI Voice Generator, Text To Speech, #1 Best AI Voice (speechify.com).

Speechify laten voorlezen in verschillende talen

Een laatste fijne bijkomstigheid is dat Speechify meer dan 130 stemmen in meer dan 30 talen beschikt, waardoor je de voorleestaal kan aanpassen aan de tekst. Doe je dit niet, en laat je bijvoorbeeld een Nederlandse tekst door een Engelse voorlezer lezen, krijg je een bijna onverstaanbare tekst met een zwaar Engels accent te horen. En doordat er verschillende (mannelijke en vrouwelijke) stemmen beschikbaar zijn, kan je hierin ook nog variëren. Ik vind het zelf bijvoorbeeld fijn om het geslacht van de voorlezer overeen te laten komen met dat van de schrijver, waardoor het klinkt alsof de schrijver zelf de tekst voorleest.

Conclusie en reacties

Net als bij al het andere op mijn site; ik deel alleen maar producten, boeken en diensten waar ik zelf enthousiast over ben. Text-to-speech technologie is iets wat mijn leven veel makkelijker maakt en wat ik daarom met veel enthousiasme deel. Ik ben benieuwd of anderen mijn ervaring delen of er juist een kanttekening op willen aanbrengen. Laat dan een bericht achter onderaan deze blog. Op die manier kunnen anderen een weloverwogen beslissing maken of ze deze technologie ook zelf willen uitproberen.

Ben je benieuwd geworden? Hier vind je de meest actuele informatie over de gratis en betaalde mogelijkheden van Speechify. Speechify Pricing: Free & Premium | Speechify. Voor mij was de kwaliteit van de beschikbare voorleesstemmen de doorslaggevende factor om toch een betaald abonnement te kiezen.

Deze blog bevat affiliatelinks naar Speechify. Dit betekent dat ik een commissie ontvang als je een betaald abonnement afsluit nadat je vanaf deze blog naar de Speechify website door hebt geklikt. Kost jou niks extra’s, maar ik waardeer de steun enorm.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

BOEKENTIPS IN JE MAILBOX?

Ontvang wekelijks een mail met een boekentip of andere waardevolle informatie over psychologie en persoonlijke ontwikkeling.

BIG-code (gz-psycholoog): 69932341225
AGB-code: 94113864
VGCt registratienummer: 305768

Home    •     Over mij    •     Boekenkast    •   Boekenlijsten    •     Privacybeleid    •     Algemene Voorwaarden

Contact: info@yentlklabbers.nl

Deze website is ontworpen en gemaakt door Beyond Websites

Copyright © 2024 Divi. All Rights Reserved.