Het begrip trauma wordt tegenwoordig veelvuldig gebruikt.
En volgens mij worden trauma en PTSS ook veel door elkaar gebruikt.
Hier doen de professionals ook wat in.
We noemen bijvoorbeeld traumabehandeling wat we iemand bieden met de classificatie PTSS.
Op een gegeven moment raakt iedereen dan wel de draad kwijt over de correcte terminologie.
Om even wat helderheid te scheppen:
50-80% van de wereldwijde bevolking maakt wel eens een trauma mee. Dat betekent een ervaring die als zeer schokkend wordt ervaren. Als we naar de DSM-5 criteria kijken wordt er zelfs nog kritischer gekeken naar welke ervaringen gelden als ‘criterium-A trauma’.
PTSS kán je ontwikkelen als gevolg van het meemaken van trauma. Ongeveer 7% van de mensen in Nederland ontwikkelt in zijn leven PTSS.
Als je de cijfers vergelijkt zie je dus dat veel mensen wel trauma meemaken maar geen PTSS ontwikkelen. Sommige mensen die trauma hebben meegemaakt hebben helemaal geen klachten. Anderen worden door hun ervaringen gevormd en ervaren wel last, zonder dat de klachten passen bij de classificatie PTSS. En anderen ontwikkelen wel PTSS.
‘Waarom nou deze hele uiteenzetting Yentl?’ Zou je je kunnen afvragen. Nou, omdat ik een boek wil aanraden, maar eerst helderheid wil scheppen voor wie dit boek volgens mij bedoeld is.
Het gaat om ‘Sterker worden waar het pijn doet. Voel- en doeboek over trauma’ van Ybe Casteleyn. Het boek is geschreven voor ‘mensen met krassen op hun ziel’. Je kan het als zelfhulpboek gebruiken.
Ik vind het een prachtig boek. Het is mooi vormgegeven en wisselt theorie, ervaringskennis, oefeningen, songteksten, gedichten en afbeeldingen met elkaar af.
Ik zou je aanraden zelfstandig met dit boek aan de slag te gaan als je tot de categorie behoort van mensen die wél gevormd zijn door hun trauma’s en er last van hebben, maar geen PTSS hebben.
Als je PTSS hebt, en je wilt toch met het boek aan de slag. Neem het boek dan aub mee naar een traumatherapeut en doe de traumabehandeling niet in je eentje.
Voor behandelaren van mensen met PTSS denk ik dat dit boek veel waarde kan hebben naast een evidence-based traumabehandeling. Als je iemand met PTSS alleen een (bijvoorbeeld) EMDR-behandeling aanbiedt, mis ik soms de aandacht voor de rest van de persoon los van de hele concrete impact van de traumatische gebeurtenis.
In het boek staan duidelijke praktisch toepasbare oefeningen met een extra uitleg over ‘waarom is deze oefening goed voor mij?’. Sommige oefeningen zijn gericht op het verwerken van trauma, maar nogmaals, dit raad ik je niet aan zelf te doen als je klachten passen bij de classificatie PTSS en/of als je erg overweldigd raakt door je traumatische herinneringen. Andere oefeningen gaan bijvoorbeeld over de rollen in het leven loslaten die je op je hebt genomen als overlevingsmechanisme. Of over een beeld te creëren van je ‘ware-zelf’, wat je aanzet te bedenken wat anders was geweest als je geen trauma had meegemaakt. Ik zie mezelf deze oefeningen wel gebruiken/verweven in de traumabehandelingen die ik geef om de effecten van de traumabehandeling nog meer te verbreden en te integreren in verschillende levensgebieden van een persoon.
Kortom, wie zou ik dit boek aanraden?
Heb je last van trauma’s, maar kan je ernaar kijken zonder overspoeld te raken, dan is dit boek wat voor jou.
Heb je last van trauma’s, overspoelen ze je en/of voldoe je aan de classificatie PTSS. Vraag een traumabehandelaar om stukken van het boek in de traumabehandeling die je ontvangt te integreren.
Ben je een traumabehandelaar, dan denk ik dat je het boek als aanvulling kan gebruiken op wat je al doet.
Voor een persoon die niet houdt van mensen in hokjes stoppen, besef ik dat ik dat in dit bericht (met alle goede intenties) wel aan het doen ben. Ben je het niet eens over voor wie een zelfhulpboek voor trauma precies bedoeld is, laat je visie in de comments horen. Hopelijk worden we van die discussie allemaal weer wat wijzer.
Ook lezen? Kan je ‘m lenen? Vriendelijk voor de planeet en je portemonnee. 🌍 Of koop het boek (tweedehands) via deze affiliatelink:
Samenvatting ‘Sterker worden waar het pijn doet’
Vaak ervaren we pijn door toedoen van degenen die het dichtst bij ons staan – onze ouders, partners, vrienden – of door situaties op school, op straat, in onderdrukkende maatschappijen en in oorlogsgebied. Deze ervaringen kunnen diepgaande emotionele littekens creëren, beter bekend als trauma.
In haar praktijk verwelkomt de integratieve psychotherapeute Ybe Casteleyn regelmatig mensen die kampen met trauma. In dit literaire werk deelt ze acht aangrijpende verhalen vanuit therapiezittingen, voorziet ze een theoretische basis over trauma (wat zijn de onderliggende mechanismen? welke impact heeft het op ons fysieke gestel en ons brein?) en nodigt ze lezers uit om, aan de hand van zorgvuldig ontworpen oefeningen, zowel hun persoonlijke pijn als hun innerlijke veerkracht te ontdekken.
Dit boek fungeert als een gids die niet alleen de lezer onderdompelt in inzichten, maar bovenal aanmoedigt om het hart opnieuw te openen en volledig te leven. Want het leven is een continu proces van groei, vooral op die plekken waar de pijn het scherpst is.
“Sterker worden waar het pijn doet” is meer dan alleen een boek; het is een bron van hoop en uitstralende kracht. De auteurs slagen erin zowel de diepgewortelde pijn als de veerkracht van degenen die getekend zijn door trauma, op indringende wijze in beeld te brengen. Een absolute aanrader voor eenieder die worstelt met psychisch leed en voor elke (beginnende) therapeut.
“Sterker worden waar het pijn doet” op Storytel
Een groot gedeelte van de boeken die ik deel, heb ik via Storytel als luisterboek geluisterd. Het is een fijne app voor luisterboeken en e-books. Je betaalt een laag vast maandbedrag, wat je toegang geeft tot heel veel Nederlandse en Engelse boeken (en andere talen). Dit maakt het een betaalbaar alternatief voor het kopen van boeken. Lees hier mijn review van Storytel.
Dit boek is nog niet beschikbaar op Storytel op het moment dat deze blog is geschreven. Ik heb echter begrepen dat een luisterboekvariant in de maak is. Het aanbod op Storytel blijft zich uitbreiden, dus kijk zeker eens of het boek er nu wel op staat.
Probeer Storytel nu zelf uit tijdens de gratis proefperiode door op de onderstaande banner te klikken.
Interessant! Dank voor de boekentip. Ik ga eens kijken wat ik er mee kan als therapeut.
Leuk Jolande, ik hoor tzt graag wat je ervan vindt!