Storytel vs. Nextory, een vergelijking: Welke luisterboekenapp is de beste?

Sinds enkele jaren ben ik een fanatieke Storytel fan. Ik luister mijn meeste boeken via deze app en schreef hier eerder deze review over. Toch is Storytel niet het enige platform wat luisterboeken aanbiedt in abonnementsvorm.

Een andere grote aanbieder is Nextory. De apps lijken in veel opzichten op elkaar, maar er zijn ook verschillen.

Wat zijn Storytel en Nextory?

Storytel en Nextory zijn diensten waarbij je voor een maandelijks bedrag toegang krijgt tot veel audioboeken en e-books. Je kunt ze beluisteren of lezen op verschillende apparaten, zoals je telefoon of tablet.

Storytel en Nextory lijken veel op elkaar. Beide diensten hebben bijvoorbeeld een kindvriendelijke modus, een slaaptimer en bieden de mogelijkheid om offline audioboeken te luisteren. Als jij zelf ook een luisterboekenapp wil uitproberen, vraag je je vast af wat de verschillen tussen beide diensten zijn.

Hoe kan ik Nextory en Storytel vergelijken?

Dat vroeg ik mij ook af toen ik deze blog wilde gaan schrijven. Storytel ken ik al jaren door en door. Nextory ken ik alleen via vrienden die deze app hebben. Want ja, dat valt mij wel op. Zodra je een van de twee diensten hebt gekozen, stap je niet snel meer over naar de andere dienst. Op zich een goed teken, want het lijkt erop dat gebruikers van beide diensten dus tevreden zijn. Om hier toch een goede vergelijking te kunnen maken en jou te helpen kiezen welke dienst het beste bij jou past, heb ik een tijdelijk proefabonnement bij Nextory afgesloten. Lees de onderstaande vergelijking om te ontdekken wat de verschillen en overeenkomsten tussen beide apps zijn.

Nextory of Storytel, welke is beter?

Aanbod in audioboekencollectie

Storytel heeft meer dan 350.000 boeken en de collectie wordt regelmatig bijgewerkt met nieuwe releases en bestsellers.

Nextory biedt meer dan 250.000 boeken en heeft daarmee een kleinere bibliotheek. Ze zeggen daarbij wel dat ze veel aandacht hebben voor kwalitatief goede content.

Hoewel ik het mooi vind dat Nextory zo veel aandacht geeft aan kwalitatief goede content, ben ik zeer tevreden met het actuele en zeer grote aanbod van Storytel. Daarom vind ik dat Storytel de beste collectie audioboeken heeft.

Gebruiksvriendelijkheid en interface

Het uiterlijk en de functionaliteiten van beide apps lijken enorm op elkaar. Beide apps werken zeer intuïtief en doen precies wat je van een (luister)boekendienst zou verwachten. Ik vermoed dat de ontwikkelaars van beide apps ook een proefabonnement bij de andere app hebben afgesloten om zich te laten inspireren, want de gelijkenissen zijn frappant. Maar ik ontdekte bij Nextory een functie die Storytel niet heeft en die ik wel echt mis. Dat is de mogelijkheid om verschillende boekenlijstjes aan te maken. Bij Storytel kan je boeken die je interesseren enkel op één grote boekenplank opslaan. Bij mij stapelen hier gedurende de jaren zo veel boeken op, dat ik op een gegeven moment niet meer weet waarom ik bepaalde boeken erop heb gezet. Het maakt het ook lastig zoeken als ik zin heb in een roman en door al mijn non-fictie moet scrollen in de hoop iets tegen te komen waarvoor ik op dat moment in de mood ben.

Daarom vind ik Nextory de winnaar op het gebied van gebruiksvriendelijkheid en interface. Storytel, als je meeleest… waar blijft deze functie in jullie app?

Prijs en abonnementsmodel

Beide diensten werken met maandelijks te betalen abonnementen voor onbeperkte toegang tot het gehele aanbod.

Bij Storytel betaal je op het moment dat deze blog wordt geschreven 13,99 € voor één persoon, 18,99 € voor twee personen en 22,99 € voor drie personen.

Bij Nextory kan je een basic abonnement afsluiten voor 9,99 € voor één persoon, waarmee je 25 uur per maand kan luisteren. Voor onbeperkt luisteren betaal je 12,99 € voor één persoon, 16,99 € voor twee personen, 17,99 € voor drie personen en 22,99 € voor vier personen. Bij Nextory mag je bovendien altijd 4 profielen aanmaken en betaal je voor hoeveel personen tegelijkertijd mogen luisteren of lezen. Als er door sommige gebruikers minder vaak wordt geluisterd, zou je dus bijvoorbeeld een abonnement voor twee personen kunnen afsluiten waar je met vier personen gebruik van maakt.

Al met al vind ik dat Nextory de beste prijs en abonnementsvorm heeft.

Talen

Ik heb als kind een paar jaar in Nieuw-Zeeland, Spanje en Frankrijk gewoond en leerde toen vloeiend Engels, Spaans en Frans spreken. Als volwassene praat ik weinig Spaans en Frans meer, dus probeer de taal op andere manieren bij te houden. Toen ik een paar jaar geleden Storytel afsloot hoopte ik Spaanse en Franse boeken te kunnen luisteren. Echter, bleek ik alleen toegang te hebben tot de Engelse en Nederlandse boeken van Storytel.

Toen ik voor het schrijven van deze blog een proefabonnement Nextory afsloot zag ik dat je bij Nextory wel meerdere talen kan luisteren. Met Nextory kan je naast Nederlands ook Engels, Arabisch, Deens, Spaans, Fins, Italiaans en Zweeds luisteren.

Om mij te verzekeren dat ik jou de correcte informatie gaf checkte ik nogmaals de mogelijkheden bij Storytel, en wat bleek? Nu is het wel mogelijk om andere talen te luisteren. Naast Nederlands kan je bij Storytel nu Engels, Arabisch, Turks, Duits, Frans, Spaans, Italiaans en Zweeds luisteren.

Ik ben helemaal blij met deze nieuwe ontdekking, en gezien ik zowel Frans als Spaans wil luisteren verdient Storytel voor mij deze punt. Maar ik kan me voorstellen dat het afhankelijk is van de talen die jij wilt luisteren welke app jouw voorkeur heeft. Let wel op, ik krijg de indruk dat het assortiment in talen zich heeft uitgebreid gedurende de jaren, dus het is handig zelf te kijken naar het aanbod op het moment dat jij een keuze wilt maken voor een van de twee apps. Misschien zijn er tegen die tijd al wel meer talen beschikbaar.

Gebruikersbeoordelingen

Hoe beoordelen anderen Storytel en Nextory? Om deze vraag te beantwoorden heb ik gekeken naar de beoordelingen bij Trustpilot, Google Play en de App Store.

Trustpilot

Trustpilot geeft Nextory op het moment dat deze blog wordt geschreven 1,8/5 sterren, beoordeeld door 1370 mensen. Er zijn veel negatieve beoordelingen van mensen die een proefabonnement hebben afgesloten waarna het ongezien is overgegaan in een betaald abonnement. De beoordelingen zijn voornamelijk verdeeld in veel mensen die om die reden 1 ster geven en veel mensen die zeer tevreden zijn en 5 sterren geven. Het lijkt er dus op dat je alert moet zijn als je niet wilt dat je proefabonnement zich omzet in een betaalde dienst.

Storytel wordt bij Trustpilot met 2/5 sterren beoordeeld door 247 mensen. Het patroon en reden van beoordeling lijkt op wat bij Nextory op Trustpilot wordt aangegeven.

Google Play

Nextory krijgt 3,6/5 sterren op Google Play van 7.688 mensen, en Storytel krijgt hier door ‎430.438 mensen 4,1/5 sterren beoordeeld.

App Store

Nextory krijgt 4,7/5 sterren in de App Store, beoordeeld door 2.800 mensen. En Storytel krijgt ook 4,7/5 sterren in de App Store, beoordeeld door 36.000 mensen.

Hoewel de verschillen in de scores niet groot zijn, krijgt Storytel de beste beoordelingen van haar gebruikers.

Conclusie

Hoewel Storytel en Nextory meer overeenkomsten dan verschillen hebben, heb ik geprobeerd in deze vergelijking toch de belangrijkste verschillen te belichten. Hopelijk heb ik hiermee de vraag ‘wat zijn de verschillen tussen Nextory en Storytel?’, weten te beantwoorden.

Ik vind Storytel winnen op het gebied van ‘Aanbod’, ‘Talen’ en ‘Gebruikersbeoordelingen’.

En Nextory vind ik beter op het gebied van ‘Gebruiksvriendelijkheid en interface’ en ‘Prijs en abonnementsmodel’.

Zelf kies ik om bij Storytel te blijven. Voor mij is doorslaggevend dat ik al jaren tevreden ben over deze app en daar veel boeken die ik nog wil lezen heb opgeslagen en ik die lijst niet opnieuw wil maken. Daarnaast vind ik het fijn ook de mogelijkheid te hebben Franse boeken te luisteren en lezen. Dit kan met Nextory niet.

Vraag jij je nu nog steeds af ‘welke dienst past het beste bij mij, Nextory of Storytel?’

Ik denk dat beide diensten een prima keuze zijn en dat je zelf het beste kan kiezen welke aspecten jij het belangrijkste vindt. Bij beide diensten kan je bovendien een gratis proefperiode uitproberen om te onderzoeken of de app je bevalt. Mocht je nu in de startblokken staan om een van de diensten uit te proberen, dan wil ik je vragen via een van de banners van deze site naar de betreffende dienst door te klikken of door hier te klikken voor Storytel of hier voor Nextory. Door via mijn site een abonnement af te sluiten krijg ik namelijk een commissie, terwijl het jou niks extra’s kost.

Als je zo ver bent gekomen in het lezen van deze blog en je jezelf nu nog steeds afvraagt ‘welke e-book- en luisterboekendienst past het beste bij mij?’ dan wil ik je dit meegeven:

Ik hoorde een paar jaar geleden op de radio dat uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat te veel keuzes ongelukkig maakt. Gezien je nu deze blog leest sta je waarschijnlijk voor een keuze. Laat ik je helpen en je verlossen uit je lijden.

Volg gewoon de volgende drie stappen:

1: Gooi een munt (tegenwoordig heb je ook apps die dat doen als jij net als ik nooit meer muntgeld op zak hebt).

2: Kijk naar de uitslag.

Kop= Storytel

Munt= Nextory

3: Ga na hoe je je nu voelt.

Voel je je blij, neutraal of weet je niet wat je voelt? Dan kies je de app die paste bij de zijde waarop je munt is gevallen (zie stap 2).

Voel je je teleurgesteld door de uitslag? Dan kies je de andere app.

Er zijn geen foute keuzes en bovendien begin je eerst toch met een gratis proefperiode.

Ben je er nu nog steeds niet uit? Dan heb ik het aller aller laatste redmiddel voor je.

Ik heb hier een rode pil en een blauwe pil voor je liggen. Bij het innemen van één van de pillen kom je in de wonderlijke wereld van Storytel terecht en bij de inname van de andere pil beland je in het adembenemende rijk van Nextory.

Neem de pil naar keuze in, door erop te klikken en ontdek welke app het lot (en mijn zusje Fien die de link aan de pillenafbeeldingen heeft gekoppeld) voor jou heeft gekozen.

2 Reacties

 1. Gerie de Vroed

  Nextory sleeptimers volume gaat lager als tijd bijna op is. Schudden met je telefoon verlengt met 20 minuten.
  Super handige actie!

  Antwoord
  • Yentl Klabbers

   Wauw wat een goede functie! Dat is zeker een pre tegenover Storytel. Ik zal het binnenkort nog aan de blogtekst toevoegen als extra voordeel van Nextory.
   Bedankt voor het delen Gerie.

   Groetjes Yentl

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

BOEKENTIPS IN JE MAILBOX?

Ontvang wekelijks een mail met een boekentip of andere waardevolle informatie over psychologie en persoonlijke ontwikkeling.

BIG-code (gz-psycholoog): 69932341225
AGB-code: 94113864
VGCt registratienummer: 305768

Home    •     Over mij    •     Boekenkast    •   Boekenlijsten    •     Privacybeleid    •     Algemene Voorwaarden

Contact: info@yentlklabbers.nl

Deze website is ontworpen en gemaakt door Beyond Websites

Copyright © 2024 Divi. All Rights Reserved.