Boekentip:

Traumasporen | Bessel van der Kolk
In "Traumasporen" onthult Bessel van der Kolk de diepgaande effecten van trauma op lichaam en geest, en biedt hoopvolle wegen naar herstel, gebaseerd op decennia van onderzoek en ervaring.
In "Traumasporen" onthult Bessel van der Kolk de diepgaande effecten van trauma op lichaam en geest, en biedt hoopvolle wegen naar herstel, gebaseerd op decennia van onderzoek en ervaring.

Boekentip:

Traumasporen | Bessel van der Kolk

Ik had een beetje last van FOMO. 🤭

Want geen boek werd me de afgelopen jaren zo vaak getipt als deze.

Maar ik moest iedere keer bekennen dat ik het nog niet had gelezen.

Tot nu dan.

Net op tijd voor de uitzending van Zomergasten met schrijver Bessel van der Kolk op 28 augustus, heb ik het boek Traumasporen uit.

In het boek wisselt Van der Kolk theorie af met praktijkcasussen uit 30 jaar eigen ervaring als onderzoeker en behandelaar van mensen met (complexe) PTSS.

Hij schrijft dat traumatische ervaringen (zoals seksueel misbruik) en de gevolgen hiervan meerdere malen in de geschiedenis zijn ontkend.

Deze ontkenning heeft de ontwikkeling van kennis over traumatisering en hoe dit te behandelen niet bepaald gestimuleerd.

Toch weten we steeds meer.

Mede door moderne technologieën wordt aangetoond dat trauma sporen achterlaat in de hersenen en het lichaam.

Praten over je traumatische ervaringen wist deze sporen niet.

👉 Van der Kolk stelt dat je herstelt van trauma door lichaam en geest te reguleren en synchroniseren door middel van yoga, mindfulness, EMDR, neurofeedback, theater en andere methoden. Hij licht deze methoden in het boek verder toe.

Ik zou het boek zeker aanraden aan professionals die werken met mensen die traumatisering hebben meegemaakt.

Ik zie dat het boek veel gelezen wordt door mensen die zelf last hebben van de gevolgen van traumatisering en dat men het een helder boek vindt… Zelf zou ik echter niet zo snel geneigd zijn het boek aan mijn patiënten aan te raden.

Hoewel het boek helder is geschreven vond ik het echt een hele kluif om te lezen, waar ik zelf maanden over heb gedaan.

🤔 Ik vraag me af of er andere boeken zijn, die de essentie uit dit boek weergeven die makkelijker door te lezen zijn om aan mijn patiënten aan te raden.

Heb jij een goede tip?

Ook lezen? Kan je ‘m lenen? Vriendelijk voor de planeet en je portemonnee. 🌍 Of koop het boek (tweedehands) via deze affiliatelink:

Samenvatting van “Traumasporen”

Deze Nederlandse vertaling van ‘The Body Keeps the Score’ biedt een diepgaand inzicht in de oorzaken en gevolgen van trauma, en brengt hoop en helderheid voor iedereen die bekend is met de verwoestende gevolgen van traumatische ervaringen. Trauma vormt een van de grootste uitdagingen van deze tijd, niet alleen vanwege de impact op slachtoffers van ongevallen en misdrijven, maar vooral vanwege de vaak minder zichtbare tol die huiselijk geweld, seksueel misbruik, mishandeling, verwaarlozing en verslaving eisen.

Gebaseerd op meer dan dertig jaar onderzoek en klinische praktijk aan de voorhoede van zijn vakgebied, toont professor dr. Bessel van der Kolk hoe de kern van traumatische ervaringen, namelijk angst en isolatie, daadwerkelijke veranderingen veroorzaakt in zowel de hersenen als het lichaam. Hij legt uit waarom getraumatiseerde individuen herhaaldelijk worstelen met onverklaarbare angst, gevoelloosheid en onbeheersbare woede, en hoe trauma hun vermogen om zich te concentreren, herinneringen vast te houden, vertrouwensrelaties aan te gaan en zich comfortabel te voelen in hun eigen lichaam negatief beïnvloedt. Vaak voelen zij zich machteloos en denken ze dat ze onherstelbaar beschadigd zijn, nadat ze de controle over zichzelf hebben verloren en teleurgesteld zijn door vruchteloze behandelingen.

‘Traumasporen’ beschrijft inspirerend hoe een groep therapeuten en wetenschappers, in samenwerking met dappere patiënten, gestreden heeft om de nieuwste ontwikkelingen in hersenwetenschappen, hechtingsonderzoek en lichaamsbewustzijn te integreren tot behandelmethoden die getraumatiseerde mensen kunnen bevrijden van de overheersing van hun verleden. Door middel van reguleren en synchroniseren van lichaam en geest via yoga, mindfulness, EMDR, neurofeedback, theater en andere benaderingen, worden nieuwe paden naar herstel gepresenteerd, waarbij stap voor stap het vermogen wordt herwonnen om ’te weten wat je weet en te voelen wat je voelt’. Bovendien creëren ze ervaringen die direct in strijd zijn met de machteloosheid en onzichtbaarheid die vaak gepaard gaan met trauma, waardoor zowel volwassenen als kinderen opnieuw controle kunnen krijgen over hun eigen lichaam en hun eigen leven.

Professor dr. Bessel van der Kolk heeft meer dan dertig jaar gewerkt met getraumatiseerde individuen, en is een toonaangevend onderzoeker op het gebied van traumagerelateerde stress. Hij is medeoprichter en directeur van de Trauma Research Foundation, hoogleraar psychiatrie aan de medische faculteit van de Universiteit van Boston en betrokken bij het National Complex Trauma Treatment Network. Zijn invloedrijke werk strekt zich uit over de hele wereld.

“Traumasporen” op Storytel

Een groot gedeelte van de boeken die ik deel, heb ik via Storytel als luisterboek geluisterd. Het is een fijne app voor luisterboeken en e-books. Je betaalt een laag vast maandbedrag, wat je toegang geeft tot heel veel Nederlandse en Engelse boeken (en andere talen). Dit maakt het een betaalbaar alternatief voor het kopen van boeken. Lees hier mijn review van Storytel.

Dit boek is nog niet beschikbaar op Storytel op het moment dat deze blog is geschreven. Het aanbod op Storytel blijft zich uitbreiden, dus kijk zeker eens of het boek er nu wel op staat.

Probeer Storytel nu zelf uit tijdens de gratis proefperiode door op de onderstaande banner te klikken.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

BOEKENTIPS IN JE MAILBOX?

Ontvang wekelijks een mail met een boekentip of andere waardevolle informatie over psychologie en persoonlijke ontwikkeling.

BIG-code (gz-psycholoog): 69932341225
AGB-code: 94113864
VGCt registratienummer: 305768

Home    •     Over mij    •     Boekenkast    •   Boekenlijsten    •     Privacybeleid    •     Algemene Voorwaarden

Contact: info@yentlklabbers.nl

Deze website is ontworpen en gemaakt door Beyond Websites

Copyright © 2024 Divi. All Rights Reserved.