Boekentip:

Wij waren, Ik ben | Israel van Dorsten

Boekentip:

Wij waren, Ik ben | Israel van Dorsten

De extreme omstandigheden waarin de kinderen van Ruinerwold opgroeiden zijn bij iedereen vast bekend.

Nu zou je kunnen denken, waarom zou ik daar ook nog een boek over moeten lezen, ik heb het toch op tv gezien?

Omdat boeken over mensen in extreme omstandigheden niet alleen gaan over die omstandigheden, maar ook over hoe iemand daarmee omgaat. Sommige mensen kunnen dit proces zo goed in een boek overbrengen aan anderen, dat mensen over de hele wereld hier keer op keer weer levenslessen uithalen. Denk maar aan de iconische boeken ‘De zin van het bestaan’ van Viktor E. Frankl en ‘De keuze’ van Edith Eger.

Nu is het best een gewaagde uitspraak om ‘Wij waren, ik ben’ van Israel van Dorsten met deze toppers te vergelijken, en toch doe ik dat.

Want de wijze waarop Israel schrijft over zijn jeugd kan ieder mens veel leren.

Hij leert ons over de ontwikkeling van identiteit.

Hij leert ons over het vinden van je eigen stem.

Hij leert ons over hoe je met compassie de verschillende aspecten van een situatie kan belichten.

En hij leert ons over de invloed van omgeving in interactie met je zelf.

Volgens mij hebben velen het boek ook al gelezen. Ik ben benieuwd, welke lessen haalde jij uit het boek?

Ook lezen? Kan je ‘m lenen? Vriendelijk voor de planeet en je portemonnee. 🌍 Of koop het boek (tweedehands) via deze affiliatelink:

Samenvatting van “Wij waren, ik ben”

Op een herfstige zondag, precies op 13 oktober 2019, nam hij een beslissing die zijn leven voorgoed zou veranderen. Het was de dag waarop hij eindelijk de moed vond om de boerderij te verlaten waarin hij jarenlang gevangen had gezeten. Een café in Ruinerwold werd zijn eerste stap in de wereld buiten de muren van die benauwende geloofsgemeenschap, die zijn vader hem gedurende vijfentwintig lange jaren had opgelegd.

In zijn aangrijpende autobiografie, getiteld ‘Wij waren, ik ben. Weg uit Ruinerwold,’ neemt hij de lezers mee op een reis door zijn leven. Een leven waarin de overtuigingen en het geloof van zijn vader zijn enige realiteit vormden. Naar school gaan was voor hem geen optie; hij leefde als een schaduw voor de buitenwereld, zonder vrienden. De enige metgezellen die hij kende, waren geesten, en met hen deelde hij zijn gedachten en angsten. In zijn geest was God altijd aanwezig, als een constante metgezel.

Geleidelijk begonnen er scheurtjes te ontstaan in zijn diepgewortelde geloof, en die scheurtjes werden steeds groter naarmate hij meer in aanraking kwam met het internet. Het wereldwijde web werd de sleutel tot zijn persoonlijke ontwikkeling, een venster naar een bredere wereld die hij tot dan toe niet had gekend.

Hij begon een zoektocht naar vrijheid, een vrijheid die verder ging dan de ketenen van schuld, angst, verdriet, en onzekerheid waarin hij was opgegroeid. Maar op het moment dat zijn gedachten eindelijk de vrijheid vonden die hij zocht, voelde hij zich paradoxalerwijs meer opgesloten dan ooit tevoren. De beklemmende omgeving van de boerderij, waar hij samen met zijn familie in verborgenheid leefde, drukte zwaar op hem.

Met elke dag die voorbijging, groeide zijn verlangen om uit deze benauwende situatie te ontsnappen. Hij begon zich af te vragen wie hem kon helpen, wie bereid was om een hand uit te steken en hem te begeleiden op zijn reis naar de vrijheid, weg van de duistere schaduwen van zijn verleden. De toekomst was onzeker, maar één ding was duidelijk: hij was vastbesloten om zijn eigen weg te vinden, zelfs als die weg nog onbekend en vol uitdagingen was.

“Wij waren, ik ben” in Storytel

Een groot gedeelte van de boeken die ik deel, heb ik via Storytel als luisterboek geluisterd. Het is een fijne app voor luisterboeken en e-books. Je betaalt een laag vast maandbedrag, wat je toegang geeft tot heel veel Nederlandse en Engelse boeken (en andere talen). Dit maakt het een betaalbaar alternatief voor het kopen van boeken. Lees hier mijn review van Storytel.

Dit boek is beschikbaar op Storytel op het moment dat deze blog is geschreven.

Probeer Storytel nu zelf uit tijdens de gratis proefperiode door op de onderstaande banner te klikken.

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

BOEKENTIPS IN JE MAILBOX?

Ontvang wekelijks een mail met een boekentip of andere waardevolle informatie over psychologie en persoonlijke ontwikkeling.

BIG-code (gz-psycholoog): 69932341225
AGB-code: 94113864
VGCt registratienummer: 305768

Home    •     Over mij    •     Boekenkast    •   Boekenlijsten    •     Privacybeleid    •     Algemene Voorwaarden

Contact: info@yentlklabbers.nl

Deze website is ontworpen en gemaakt door Beyond Websites

Copyright © 2024 Divi. All Rights Reserved.