Storytel review
Het geheime wapen voor boekenliefhebbers die geen tijd hebben om te lezen
Toen de wereld in 2020 stil kwam te liggen door corona en ons gezin zich bovendien in de tropenjaren bevond met de geboorte van ons tweede kindje binnen twee jaar tijd, zocht ik binnen deze gekte naar iets voor mezelf. Ik ben altijd een enorme boekenwurm geweest, maar urenlang in een boek duiken en mij afsluiten voor de wereld om mij heen zat er als jonge moeder niet meer in. Om toch te voldoen aan mijn verlangen om boeken te lezen, heb ik Storytel uitgeprobeerd en ik was gelijk verkocht. Voor mij was dit de perfecte manier om boeken te ontdekken, terwijl ik ondertussen de was opvouwde, een kinderwagen voortduwde of op de fiets zat.
Voor mij is Storytel al jaren de manier waarop het mij lukt om op een betaalbare en efficiënte manier veel boeken te ‘lezen’. Hoewel mijn enthousiasme voor Storytel je nu vast al duidelijk is, wil ik hier een eerlijke en uitgebreide review achterlaten, waar ik de voor- en nadelen van de app afweeg, zodat jij kan beslissen of Storytel ook voor jou de beste keuze is.
Wat is Storytel?
Storytel is een digitaal platform dat gebruikers toegang biedt tot een uitgebreide bibliotheek van audioboeken en e-books. Het functioneert als een abonnementsservice, waarmee leden tegen betaling onbeperkt audioboeken kunnen beluisteren en e-books kunnen lezen via de Storytel-app. Zelf maak ik vrijwel alleen gebruik van de mogelijkheid om luisterboeken te beluisteren. Dit past het beste bij mijn voorkeuren en mijn leven.
Hoe werkt Storytel?
1. App downloaden: Gebruikers kunnen de Storytel-app downloaden op hun smartphone of tablet. De app is beschikbaar voor zowel iOS als Android.
2. Aanmelden en abonneren: Gebruikers kunnen zich aanmelden op de Storytel-website of via de app, waar ze kunnen kiezen uit verschillende abonnementsopties.
3. Bibliotheek verkennen: Na aanmelding krijgen leden toegang tot de uitgebreide bibliotheek van Storytel. Deze bibliotheek omvat een diverse selectie van audioboeken in verschillende genres en talen. Voor Nederlandse gebruikers is het mogelijk om Nederlandse en Engelse boeken te luisteren.
4. Luisteren naar audioboeken: Eenmaal ingelogd kunnen leden onbeperkt audioboeken streamen en downloaden voor offline luisteren. De app biedt handige functies zoals het aanpassen van de afspeelsnelheid, het instellen van een slaaptimer en het markeren van favoriete passages.
5. Persoonlijke aanbevelingen: Storytel maakt gebruik van algoritmen om aanbevelingen te doen op basis van de luistergeschiedenis van de gebruiker, waardoor de ontdekking van nieuwe boeken wordt vergemakkelijkt.
6. Toegang overal en altijd: Een van de belangrijkste kenmerken van Storytel is de mogelijkheid om overal en altijd toegang te hebben tot audioboeken. Gebruikers kunnen luisteren tijdens het reizen, sporten, ontspannen thuis, en meer.
Mijn eerste indruk van Storytel
Bij het verkennen van Storytel viel mij meteen het grote aantal boeken op. In het begin vond ik dit overweldigend. Ik voelde een gretigheid in mezelf opkomen en wilde zo veel mogelijk boeken op mijn ‘boekenplank’ zetten. Dit is een categorie waar alle boeken worden verzameld waar je op het ‘hartje’ hebt geklikt. Ik vond de app intuïtief werken en ik vond het gemakkelijk om door genres te bladeren en boeken te ontdekken die ik anders misschien over het hoofd zou hebben gezien. Ook vond ik handig dat de app een slaaptimer had (waardoor ik weg kon dommelen terwijl ik naar een boek luisterde, zonder bang te hoeven zijn dat het boek tot het einde af zou spelen in mijn slaap) en het ook mogelijk was om de afspeelsnelheid aan te passen (ja sorry, maar sommige boeken gaan echt te traag).
De voordelen en nadelen van Storytel
Voordelen van Storytel:
1. Een zeer groot aanbod aan boeken:
Storytel biedt een indrukwekkende bibliotheek van audioboeken en e-books, variërend van bestsellers tot minder bekende titels. Deze uitgebreide collectie zorgt ervoor dat lezers altijd iets nieuws kunnen ontdekken. De afgelopen jaren heb ik zelf veel boeken gelezen die zonder deze app waarschijnlijk niet op mijn pad waren gekomen. Nu onze kinderen wat groter worden, zijn zij ook begonnen met kinderboeken luisteren en geniet ik tijdens autoritjes ook mee met de boeken die zij ontdekken.
2. Steeds weer nieuwe titels:
Storytel voegt geregeld nieuwe titels toe. De app houdt zijn aanbod zeer actueel en zeker van meer bekende boeken kan je verwachten dat deze redelijk snel op Storytel verschijnen.
3. Betaalbaar:
Je betaalt een vast bedrag per maand voor het gebruik van de app. Gezien ik een ‘family’-account met mijn zusje deel betalen we 8,5 euro per maand per persoon. De afgelopen jaren heb ik zelf ongeveer 40 boeken per jaar geluisterd. Daarnaast hebben mijn kinderen via mijn app naar kinderluisterboeken geluisterd. In mijn geval zijn mijn kosten per boek dus erg laag als ik de maandelijkse kosten zou verdelen door het aantal boeken die ik luister. Nu ben ik zelf wel een hele fanatieke gebruiker van de app, maar ook als je er minder gebruik van maakt blijft het een betaalbare optie om toegang te hebben tot een groot aanbod boeken.
4. Flexibiliteit in lezen betekent meer lezen:
Een van de belangrijkste voordelen van Storytel is de flexibiliteit. Of je nu onderweg bent, aan het sporten, of gewoon ontspant, je hebt altijd toegang tot je favoriete verhalen. Dit maakt het gemakkelijk om meer te lezen, zelfs in drukke tijden.
5. Multitasking vriendelijk:
Storytel maakt het mogelijk om boeken te “lezen” terwijl je andere taken uitvoert. Of je nu aan het koken bent, de was doet, of naar je werk reist, je kunt ondertussen genieten van een goed boek. Hierdoor kan een berg was opvouwen met een goed boek voor mij nu een genietmomentje zijn, terwijl ik hier eerder als een berg (was) tegenop kon zien.
Nadelen van Storytel:
1. Abonnementskosten:
Hoewel Storytel een gratis proefperiode aanbiedt, gaat het daarna over in een betaald abonnement. Dit kan een nadeel zijn voor lezers die terughoudend zijn om regelmatig kosten voor een leesdienst te betalen. Zoals ik bij de voordelen al noemde is het voor mij en de hoeveelheid boeken die ik lees een super betaalbare manier om boeken te ‘lezen’. Maar dit kan voor jou anders liggen. Het voordeel is wel dat je het abonnement op ieder moment stop kan zetten als je er toch niet zo veel gebruik van maakt als je van tevoren dacht. Fijn is wel dat je gegevens (zoals boeken op je boekenplank) bewaard blijven en dus gewoon weer beschikbaar zijn als je je abonnement op een later moment weer wil herstarten.
2. Beperkte collectie voor specifieke interesses:
Voor zeer gespecialiseerde interesses kan de collectie van Storytel mogelijk beperkt lijken. Sommige niche-onderwerpen of minder bekende auteurs kunnen minder vertegenwoordigd zijn. Zelf merk ik als psycholoog dat de meer gespecialiseerde boeken uit mijn vakgebied meestal niet op Storytel staan. Soms ben ik positief verrast en vind ik een meer specialistisch boek toch, waardoor ik wel altijd controleer of het boek op Storytel staat, voordat ik een papieren exemplaar aanschaf.
3. Afhankelijkheid van internetverbinding:
Hoewel Storytel offline luisteren mogelijk maakt, is het initiële downloaden afhankelijk van een internetverbinding. Dit kan onhandig zijn voor gebruikers die vaak zonder internettoegang zijn. Voor mezelf is dit een aandachtspunt op vakantie. Ik probeer altijd een paar boeken te downloaden als ik nog thuis ben, zodat ik zeker weet dat ik onderweg een goede luisterervaring heb.
4. Gemis van de fysieke leeservaring:
Voor puristen die genieten van het tastbare van een fysiek boek, kan Storytel de ervaring van het omslaan van bladzijden en de geur van papier niet vervangen. Gezien ik ook veel specialistische literatuur lees die niet op Storytel staat wordt mijn behoefte aan een tastbaar boek meestal wel vervuld, maar ik moet toegeven dat als ik een boek echt retegoed vind, ik het soms na het luisteren alsnog fysiek aanschaf. Sommige boeken wil je echt in je handen kunnen houden.
5. Wisselend aanbod:
Ik heb al een paar keer meegemaakt dat ik een boek wat ik eerder heb geluisterd niet meer terug kan vinden. Hoewel er steeds weer nieuwe boeken aan het assortiment worden toegevoegd, worden er blijkbaar ook soms boeken uit het assortiment verwijderd. Ik vermoed dat dit te maken heeft met het verlopen van licentieovereenkomsten of het wijzigen van auteursrechten. Het mogelijke verwijderen van bepaalde boeken uit het assortiment is een extra reden voor mij om sommige boeken alsnog fysiek aan te schaffen.
Ik hoop dat je deze blog, waarin ik mijn persoonlijke ervaringen met Storytel heb gedeeld en ook algemene informatie over de app heb beschreven, hebt gewaardeerd. Als je nieuwsgierig bent geworden en zelf de wereld van Storytel wilt ontdekken, nodig ik je uit om het uit te proberen door op een van de Storytelbanners (plaatjes) in deze blog te klikken. Als je besluit een abonnement af te sluiten, ontvang ik een commissie, wat me helpt om mijn passie voor boeken met je te blijven delen. Ik waardeer jouw steun enorm.
0 reacties